Hoyer2 | Overheid wil naar 50 procent duurzame energie

Karel Tujeehut in gesprek met Rick Hart

Overheid wil naar 50 procent duurzame energie

De overheid streeft naar het inzetten van minimaal 50% hernieuwbare energiebronnen, dus duurzame energie, in 2035. De Raad van Ministers heeft daartoe woensdag een nieuw energiebeleid geratificeerd. Dat beleid staat in het teken van duurzaam energieverbruik.

Wereldwijd is het streven in 2035 rond de 30% hernieuwbare energiebronnen tot stand te brengen, maar volgens minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina doet Curacao ook wel eens goede dingen en is 50% niet te ambitieus.

Karel Tujeehut die jarenlang in dienst bij Aqualectra is en nu het ministerie ondersteunt, zegt dat Curacao momenteel zo’n 28% van haar energie uit natuurlijk bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen haalt. 50 procent is volgens hem dus zeker haalbaar.

Tijd: 4.34

Steven Martina en daarvoor Karel Tujeehut.

Bron: Radio Hoyer 2

2 Reacties op “Hoyer2 | Overheid wil naar 50 procent duurzame energie

 1. Dikke Deur

  Correct @Joep. De uitspraak van Martina elders in dit verband dat de kosten van zonne- en windenergie te verwaarlozen zijn, spreidt zijn onnozele onkunde ten toon.

 2. Joep Meloen

  Ja, laten we er nog wat windmolens bijzetten en vervolgens de gasturbines wegdoen !
  Super idee, dan weten we tenminste meteen dat we in September allemaal aan de eigen generator moeten.

  Duurzame energie is prima, maar zorg er wel voor dat je de totale, benodigde, capaciteit ook beschikbaar hebt in normale stroomopwekking oftewel turbines of generatoren op brandstof. Uiteindelijk heb je dan wel een immense overcapaciteit, maar heel het eiland weet dat de wind geen garantie is voor een stabiele electriciteitsvoorziening en de laatste keer dat ik het heb gecontroleerd scheen de zon ‘s nachts niet. Het opslaan van zonne energie is veel te kostbaar, dus geen optie.

  Het halen van energie uit zee is wel interessant, doch zeer kostbaar. Het eiland heeft geen geld om daar in te investeren en het overlaten aan commerciële bedrijven moeten we niet willen. Dan wordt de normale capaciteit afgebouwd en zitten we ineens met prijzen van ruim over de 1 NAF per Kwh ! Het bedrijf moet immers winst maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *