31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Hoyer2 | Budget CTB van 36 naar 38 miljoen in 2020

HomeMediaHoyer2 | Budget CTB van 36 naar 38 miljoen in 2020

Hugo Clarinda in gesprek met Rick Hart

Hugo Clarinda (CTB)| Jeu Olimpio

Het toerisme op Curacao is in 2019 met 9 procent gegroeid. Volgens Hugo Clarinda van het Curacao Tourist Board, CTB, is de groei gemeten van januari tot november, maar verwacht hij dat ook december een flinke groei laat zien.

Tot eind november kwamen er maar liefst 419.000 toeristen naar ons eiland. Vorig jaar waren dat er 384.000.

Vanuit Noord- en Zuid-Amerika kwamen minder toeristen naar Curacao. Vanuit Noord-Amerika kwamen 15 procent minder toeristen en Zuid-Amerika liet een afname van 23 procent zien.

Clarinda zegt dat CTB bezig is om de stoelencapaciteit vanuit Noord-Amerika op te schroeven. Er zijn volgens de toeristenman gesprekken gaande met verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Welke dat zijn, wil hij nog niet zeggen.

Clarinda legt uit waar de toename van toeristen vandaan komt.

Tijd: 4.16

Op de laatste dag van het jaar blikken we met Hugo Clarinda ook vooruit naar het toerisme in 2020. Hij verwacht een positief jaar aangezien het aantal kamers flink zal toenemen.

Het budget van het CTB neemt ook toe in 2020. Kreeg het toeristenbureau in 2019 nog 36 miljoen gulden, in 2020 kunnen ze rekenen op 38 miljoen gulden van de overheid. En er zijn volgens Clarinda gesprekken gaande voor verdere toename van het budget.

Tijd: 2.13

Bron: Radio Hoyer 2

11 reacties

 1. @Bram:
  Lopen?? Hoezo door de stad lopen??… Jij strompelt meestal weg van dat pleincafe bij het Wilhelminaplein Bram. :) Jij bent daar als ik het mag geloven “een graag geziene gast”.
  Met de verkoop van drank van het cafe gaat het dus in ieder geval wel goed op Curacrim :) :)

 2. Doe beter wat aan de leegstand, maak de producten in de supermercado’s wat goedkoper. Dat is beter voor de eigen bevolking en zorg voor eigen landbouwproducten van eigen grond. Mogelijkheden genoeg, dat zorgt gelijk voor meer werkgelegenheid.
  Ik geloof dat ze echt niet nadenken daar. 36 miljoen waar blijft dat aan plakken zal de bevolking denken, wij zien er niks van terug.

 3. Wordt het niet tijd om eens wat meer naar Canada te kijken. Relaxte mensen, eerlijk, en altijd bereid wat nieuws te proberen. Deze groep is op zoek naar een nieuw winter verblijf, de zogenaamde “snowbirds”, nu Florida steeds minder in trek is door de vooral politiek gedreven motivatie. Zij mogen echter maar drie maand blijven als ze een huis kopen wat voor hun tekort is. In vergelijk de Amerikanen mogen zes maand blijven terwijl de Canadezen Nederland bevrijd hebben. Canadezen zijn ook veel minder koopjes freaks en zijn gewend aan vele nationaliteiten. Alleen al in Toronto 180 verschillende. Vul dit gat in de markt.

 4. Weet niet of het U ook op valt, maar als ik door de stad loop zie ik steeds meer winkels leeg staan. O O wat gaat het goed met curacrim.

 5. Onder ideale omstandigheden is het toerisme een regeling waar alle partijen beter van worden. De consument ontsnapt aan zijn normale routine en wordt verwend, beziggehouden of geïnformeerd. Maar wat levert het de andere partijen op? Let op; het internationale toerisme is een effectieve manier om vreemde valuta binnen te krijgen. De meeste (ei)landen hebben vreemde valuta nodig om goederen en diensten te betalen die ze moeten importeren. Van al deze boven genoemde punten heeft Curacao ook een aandeel aan. Toerisme is de grootste groei-industrie ter wereld en het vertegenwoordigd wel tien procent van het bruto nationaal product. Neem eens het voorbeeld van de Bahamas, een kleine eilandstaat die zich over de mond van de Golf van Mexico uitstrekt tussen Florida en Cuba. De Bahamas hebben geen grootschalige commerciële landbouw en bijna geen industriële grondstoffen. Maar deze eilanden hebben wel warm weer, ongerepte tropische stranden met azuur blauwe wateren, en een heel kleine bevolking zoals ook Curacao. Zowel Corsow als de Bahamas hebben pluspunten die samen met elkaar voor een bloeiende toeristenindustrie hebben gezorgd. Curacao komt ook aardig dicht bij de Bahamas. Heel veel reclames worden in Nederland gemaakt voor Corsow, bekende zangers, cabaretiers en acteurs hebben reeds een huis aldaar gekocht. Verschillende quizzen en andere programma’s hebben een week-end Curacao ( met alles erop en eraan) als prijs. Kijk ‘ns naar de (seizoen) miljoenen prijsvraag op Zondagavond. Dus Corsow staat wel degelijk op de eerste plaats als een warme toeristisch oord met vele aanbiedingen en waar het internationale toerisme zijn intrede al heeft gedaan, en daar ben ik persoonlijk kei en kei tevreden en trots op. Maar over het reilen en zeilen van Hugo Clarinda kan ik geen oordeel vellen en daar blijf ik buiten, dat is zijn persoonlijke zaak.

 6. Claps van economie snap je niks. T maakt niet uit waar ze eten als ze maar komen.
  Maar dat budget daar kan weer 40 millioen bij. Of je kan net zo goed stoppen er mee.
  Najib Amhali op Curacao overvallen staat in alle kranten in NL.
  Stelletje domme sukkels.
  Dat helpt…
  En waar was de politur.. O ja die stonden zeker kadootjes uit te delen.

 7. Clarinda zegt dat CTB bezig is om de stoelencapaciteit vanuit Noord-Amerika op te schroeven.

  Helaas moeten blijven wij vooralsnog betalen voor de lege stoelen op die Noord Amerikaanse lijndiensten.

  Deze beste man of wellicht de directeur (Pennycock) moet zich gaan afvragen, hoe komt het dat alleen volle bakken uit Europa komen terwijl ze geen enkele bijdrage krijgen?

 8. Is de gecontroleerde jaarrekening van 2018 al beschikbaar?
  Kan gelijk nagekeken worden waar de miljoenen aan uitgegeven zijn.

 9. Wat heeft hij dan uitgevoerd met 36 miljoen dat hij er nog 2 bij krijgt? Toerisme stimuleren laat je over aan tour operators (die hebben er namelijk belang bij) en andere bedrijven die er belang bij hebben en door naar ze te luisteren zo dat zij hun product beter aan de man kunnen brengen. Dat leverd meer toeristen op. Dit basis recept kost minder en leverd meer op (tja niet aan ambtelijke baantjes en snoep reisjes, dus dat wil zeker niet)

 10. Wat Clarinda niet bij verteld is dat van die 36miljoen zijn dikke reet vaker in het vliegtuig zit dan thuis.

  Laatst vroeg ik aan twee studenten uit Duitsland of ze ooit van Curaçao hebben gehoord, het antwoord was nee nooit. Vreemd genoeg hebben ze wel van Aruba gehoord dus wij doen toch iets verkeerd.

  Toerisme blijft groeien en werkeloosheid blijft stijgen dus blijkbaar gaat toch iets mis wij weten allemaal dat de Nederlanders zoiets hebben van wat de boer niet kent dat eet hij niet.

  Nederlanders dragen meestal 3 spijkerbroeken en 2 t-shirts het hele jaar door en als ze hier zijn verblijven ze liever bij soortgenoten die een appartement verhuren en eten ze in Nederlandse restaurants of boerekool met worst op Wilhelminaplein.

  Wij moeten ons op andere toeristen richten wij kunnen van de Nederlanders niet vreten, het blijft kijken, kijken niet kopen met die lui.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties