HLN | 96 Vlaamse gemeenten financieren via intercommunales windenergie op Curaçao

Jeroen Bossaert | Het Laatste Nieuws

Rik Van de Walle, CEO van Aspiravi NV, dat investeert in twee windmolenparken in Curaçao. © Thomas De Boever

Publipart Wist u dat 96 Vlaamse steden en gemeentes mee betalen aan de bouw van twee windmolenparken in de Caraïben? Via Aspiravi NV financieren vijf intercommunales de bouwwerken. “Dat brengt veel geld op”, zegt Aspiravi. “We hebben daar niks te zoeken”, vindt burgemeester Peter Reekmans (LDD) van Glabbeek.

Dat de kerntaken van intercommunales door de jaren heen ontspoord zijn, mag blijken uit het verhaal rond Aspiravi NV. Dat bedrijf bestaat sinds 2002 en bouwt windmolenparken in Vlaanderen en in de Noordzee. De enige vijf aandeelhouders zijn intercommunales. Het gaat om Creadiv, Nuhma, Efin, Fineg en de Vlaamse Energieholding. Op die manier zijn zo maar eventjes 96 gemeenten en steden betrokken bij het bedrijf.

Dat gaat van kleine gemeenten als Bocholt, Diest of Grobbendonk tot grote steden als Antwerpen, Gent en Hasselt. In 2011 doet Aspiravi plots een opmerkelijke investering. Het verlegt zijn grenzen tot op… Curaçao. Daar zit een bedrijf (NuCapital) in nood omdat ze de financiering van een windmolenpark niet rond krijgt. Aspiravi schiet ter hulp en investeert 6,6 miljoen euro.

De vraag rijst of het tot de kerntaken van de Vlaamse steden en gemeenten behoort om een bedrijf te financieren dat windmolenparken bouwt in Curaçao.

Lees het hele verhaal en controleer of ook uw gemeente investeert in windmolens in Curaçao in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!

Bron: HetLaatsteNieuws

3 Reacties op “HLN | 96 Vlaamse gemeenten financieren via intercommunales windenergie op Curaçao

  1. Curacao, gone with the wind

  2. Ik dacht bij me zelf overigens toen ik dit las hoe kan een investeerder een windenergiepark op Curacao nu als rendabel zien. Het gaat overigens maar om een paar windmolentjes. Er is vaak geen wind, vergunningen leveren hier natuurlijk uitstel op uitstel op. Waarom geen zonneenergie of energie opwekking door de eb en vloedwerking.
    Het probleem komt overigens te liggen bij de Curacaosche bevolking door de te grote fluctuatie van de beschikbare energie. Er zullen dus ook in de toekomst wijken plat blijven liggen door gebrek aan stroom als het eens wat minder waait. Het bedrijfsleven zal op een gegeven moment wel overgeschakeld zijn op zonne energie.

    Maar goed dat is mijn mening.
    Wij hebben dan wel solar panels+accu’s maar toch voor de bevolking blijf ik het sneu vinden al dat geschakel steeds maar weer.

  3. Geeft niets , als u maar onthoudt dat “patat” in België “aardappel” betekent en dat ze gewoon om frietjes vragen als ze frietjes willen. Een Snek heet in België dan ook een “Frietkot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *