Heyliger grijpt alsnog de macht

theo-heyliger-1

Theo Heyliger, leider van de United People’s Party (UP), grijpt alsnog de macht op Sint Maarten

Philipsburg – Theo Heyliger, de leider van de United People’s Party (UP), heeft gisteren een regeringsverklaring aangeboden aan gouverneur Eugene Holiday. Deze verklaring is ondertekend door de zeven Statenleden van de UP en de huidige minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, Cornelius de Weever. Laatstgenoemde heeft zijn steun toegezegd aan de UP en zal zich opstellen als onafhankelijk Statenlid.

Gistermiddag meldde Caribisch Netwerk al dat de politiek op Sint Maarten op haar kop was komen te staan nadat De Weever zijn steun aan de UP had toegezegd.

Tegenover het Antilliaans Dagblad verklaarde De Weever zich voorlopig op te zullen stellen als onafhankelijk Statenlid en te beseffen dat zijn vertrek uit de Democratische Partij (DP) vergaande consequenties voor de samenstelling van het nieuwe parlement heeft.

Formateur William Marlin heeft de gouverneur gisteren laten weten dat er niet langer een meerderheid bestaat voor het vormen van de geplande regering bestaande uit de National Alliance (NA), Democratic Party (DP) en de United St. Maarten (USp).

Gebaseerd op de laatste ontwikkelingen heeft gouverneur Holiday meteen besloten om met een nieuwe consultatieronde te beginnen voor het vormen van een nieuw kabinet. Deze consultatieronde vond gisteren plaats met de leiders van alle politieke partijen die met ingang van 10 oktober 2014 deel zullen uitmaken van het parlement. Woensdag werd duidelijk dat de coalitie van NA, USp en DP in de problemen was – uitgerekend op de dag dat formateur William Marlin zijn eindverslag aan gouverneur Eugene Holiday uitbracht.

Eerst bevestigde DPleider Sarah Wescot-Williams dat De Weever zijn ministerschap wilde inruilen voor een zetel in het nieuwe parlement, maar zij scheen er van overtuigd dat de minister nog aan boord was met de coalitie, zo meldt Caribisch Netwerk.

De Weever scheen amper aan de onderhandelingen over het regeerprogramma te hebben deelgenomen. Zijn wens om zijn nicht Millicent de Weever te benoemen tot minister van Volksgezondheid viel niet in goede aarde en dat is mogelijk de reden dat hij uiteindelijk zijn steun aan de UP heeft toegezegd.

Gevraagd of de coalitie nog intact was, zei fractievoorzitter van DP Roy Marlin, die nauw betrokken is geweest bij het ontwerp- regeerprogramma, gisteren met een somber gezicht:

,,Die vraag kan ik op dit moment niet beantwoorden.”

Marlin zegt dat, indien de beoogde coalitie uit elkaar valt, hij het ontwerpregeerprogramma toch openbaar zal maken. Het is overigens nog helemaal niet zeker of alle gekozen parlementsleden ook daadwerkelijk hun zetel zullen kunnen innemen.

De Kiesraad waarschuwde gisteren dat nog maar vijf van de negentig kandidaten die aan de verkiezingen op 29 augustus hebben meegedaan, een verklaring over donaties hebben ingeleverd. Kandidaten die geen verklaring inleveren kunnen ook niet worden ingezworen.

Het vertrek van De Weever heeft potentieel grote gevolgen voor de samenstelling van het nieuwe parlement. Nu De Weever, naar verwachting, in het parlement blijft zitten en ook Sarah Wescot-Williams lid van het parlement wordt, staat nieuwkomer Emil Lee buitenspel. De voormalige voorzitter van de Hospitality en Trade vereniging SHTA zou lid van het parlement worden indien De Weever minister was gebleven.

Bij de UP staan de gezichten wat vrolijker. In een regering gesteund door De Weever moet de partij zeven ministers gaan leveren. Dit betekent vrijwel zeker dat Maria Buncamper-Molanus lid van het parlement wordt. Bij de hertelling van door stembureaus ongeldig verklaarde stemmen, wist Johan Leonard haar van de zevende plaats – de laatste zetel voor de UP – te verdringen. Jules James en Claret Connor vielen net buiten de boot maar hebben nu opeens uitzicht op de voortzetting (James) en het begin (Connor) van hun politieke carrière, aldus Caribisch Netwerk gisteren.

Het probleem met Maria Buncamper-Molanus is dat zij op dit moment te boek staat als verdachte in een onderzoek naar witwassen. Het OM moet dit onderzoek uiterlijk 6 november afronden en dan beslissen of het tot vervolging overgaat.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *