27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 06:10

Laatste reacties

- Advertentie -

Het Italië van de Cariben

Op de laatste dag van 2012 heeft Curaçao een nieuw kabinet gekregen.
Het derde van dat jaar en het tweede interim-kabinet.
Onder premierschap van bankdirecteur Daniel Hodge moet het orde op zaken stellen op dit autonoom bestuurde eiland van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel op veel kleinere schaal, is Curaçao te duiden als het Italië van de Cariben. Ook op Curaçao, vroeger onderdeel van de voormalige entiteit Nederlandse Antillen, moet nu een zakenkabinet de omvangrijke begrotingsgaten zien te dichten of verkleinen die zijn voorganger heeft opengelaten.

En net als Silvio Berlusconi had Curaçao in de zakenman/politicus Gerrit Schotte een premier (oktober 2010-september 2012) van veelbesproken wangedrag.
Schotte verdween uit Fort Amsterdam nadat waarnemend gouverneur Adèle Pluijm-Vrede het eerste interim-kabinet had beedigd op 29 september en nadat hij dit regeringsgebouw in Willemstad nog even illegaal had bezet.
Dat interim-kabinet kwam tot stand mede onder druk van Nederland, dat nog altijd het financiële toezicht op het Antilliaanse eiland in handen heeft.
Uit democratisch oogpunt is een zakenkabinet geen mooie oplossing, maar aangezien het wel de keuze is van de meerderheid in het parlement, is de komst van de ‘technocraten’ te rechtvaardigen.
Het hielp daarbij dat de voormalige coalitiepartners PS en MFK het met elkaar aan de stok hebben gekregen, terwijl zij dankzij de vervroegde verkiezingen wel opnieuw hadden kunnen gaan regeren.
Het hielp ook dat dit keer niet Schottes MFK, maar de PS van Helmin Wiels de grootste werd, de partij overigens die voorstander is van uittreding van Curaçao uit het koninkrijk.
Het kabinet-Hodge krijgt zes maanden de tijd, maar ontving van ex-premier Stanley Betrian alvast de boodschap dat deze periode te kort is.
Het zal minimaal één tot anderhalf jaar nodig hebben, zei hij in het Antilliaanse dagblad Amigoe.

In de drie maanden dat hij een interim-kabinet voorzat, heeft dat de situatie op Curaçao op een schaal van één tot vijf verbeterd van één naar anderhalf à twee, schat Betrian.
Genoeg te doen dus voor het nieuwe kabinet, te beginnen met de begroting van 2013, die er nog niet eens is.
Minister Jose Jardim van Financiën geeft vandaag in een vraaggesprek  de urgentie aan van stevige ingrepen.

„Bij ongewijzigd beleid zal Curaçao deze zomer al niet meer in staat zijn leveranciers te betalen of ambtenarensalarissen.”

Een lager financieringstekort, minder ambtenaren, een hogere pensioenleeftijd, aanpak van de criminaliteit: het kabinet-Hodge hoeft zich, evenmin als straks zijn opvolger, niet te vervelen.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -