30 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 17:43

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoHet Italië van de Cariben

Het Italië van de Cariben

Op de laatste dag van 2012 heeft Curaçao een nieuw kabinet gekregen.
Het derde van dat jaar en het tweede interim-kabinet.
Onder premierschap van bankdirecteur Daniel Hodge moet het orde op zaken stellen op dit autonoom bestuurde eiland van het Koninkrijk der Nederlanden. Hoewel op veel kleinere schaal, is Curaçao te duiden als het Italië van de Cariben. Ook op Curaçao, vroeger onderdeel van de voormalige entiteit Nederlandse Antillen, moet nu een zakenkabinet de omvangrijke begrotingsgaten zien te dichten of verkleinen die zijn voorganger heeft opengelaten.

En net als Silvio Berlusconi had Curaçao in de zakenman/politicus Gerrit Schotte een premier (oktober 2010-september 2012) van veelbesproken wangedrag.
Schotte verdween uit Fort Amsterdam nadat waarnemend gouverneur Adèle Pluijm-Vrede het eerste interim-kabinet had beedigd op 29 september en nadat hij dit regeringsgebouw in Willemstad nog even illegaal had bezet.
Dat interim-kabinet kwam tot stand mede onder druk van Nederland, dat nog altijd het financiële toezicht op het Antilliaanse eiland in handen heeft.
Uit democratisch oogpunt is een zakenkabinet geen mooie oplossing, maar aangezien het wel de keuze is van de meerderheid in het parlement, is de komst van de ‘technocraten’ te rechtvaardigen.
Het hielp daarbij dat de voormalige coalitiepartners PS en MFK het met elkaar aan de stok hebben gekregen, terwijl zij dankzij de vervroegde verkiezingen wel opnieuw hadden kunnen gaan regeren.
Het hielp ook dat dit keer niet Schottes MFK, maar de PS van Helmin Wiels de grootste werd, de partij overigens die voorstander is van uittreding van Curaçao uit het koninkrijk.
Het kabinet-Hodge krijgt zes maanden de tijd, maar ontving van ex-premier Stanley Betrian alvast de boodschap dat deze periode te kort is.
Het zal minimaal één tot anderhalf jaar nodig hebben, zei hij in het Antilliaanse dagblad Amigoe.

In de drie maanden dat hij een interim-kabinet voorzat, heeft dat de situatie op Curaçao op een schaal van één tot vijf verbeterd van één naar anderhalf à twee, schat Betrian.
Genoeg te doen dus voor het nieuwe kabinet, te beginnen met de begroting van 2013, die er nog niet eens is.
Minister Jose Jardim van Financiën geeft vandaag in een vraaggesprek  de urgentie aan van stevige ingrepen.

„Bij ongewijzigd beleid zal Curaçao deze zomer al niet meer in staat zijn leveranciers te betalen of ambtenarensalarissen.”

Een lager financieringstekort, minder ambtenaren, een hogere pensioenleeftijd, aanpak van de criminaliteit: het kabinet-Hodge hoeft zich, evenmin als straks zijn opvolger, niet te vervelen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties