Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog

WILLEMSTAD — De herdenking en kranslegging voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond vanochtend bij het Waaigat plaats, bij het monument ter herdenking van de gevallenen van de eilanden in de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking bij het Waaigat, bij het monument ter herdenking van de gevallenen van de eilanden in de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking bij het Waaigat, bij het monument ter herdenking van de gevallenen van de eilanden in de Tweede Wereldoorlog.

De slachtoffers werden door

  • de regering,
  • de Koninklijke Marine,
  • de Politie,
  • het VKC,
  • de Joodse gemeenschap,
  • de Stichting Militair Erfgoed Curaçao,
  • veteranen en familieleden van degenen die hun leven hebben verloren tijdens de oorlog,

ook herdacht op de militaire begraafplaats aan de Roodeweg.
Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Ben Whiteman (PS) verving bij de plechtigheid premier Daniel Hodge en legde namens de bevolking van Curaçao een krans bij het monument.

“Het eiland heeft samen met de overige eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen een belangrijke rol gespeeld gedurende de gevechten van de geallieerden tegen de Duitsers.
Curaçao en Aruba leverden stookolie voor de oorlogsschepen.
De Nederlandse Antillen en Suriname waren de enige vrije gebieden binnen het Nederlands Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Dit was ook de reden dat veel grote Nederlandse bedrijven zich op Curaçao hebben gevestigd”

, aldus het persbericht van de overheid, waarin gesteld wordt dat dit het begin vormde van wat later de ‘offshore industrie’ zou worden.

“Alhoewel de oorlog voor economische groei van Curaçao heeft gezorgd, hebben velen het leven verloren toen zij voor Nederland vochten.”

De ceremonie bij het Waaigat begon om 9.00 uur, waarna het tweede gedeelte van de herdenking om half elf op de militaire begraafplaats aan de Roodeweg startte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *