26.6 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 15:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Heeft Marvelyne Wiels iets te verbergen?

Raadsel waarom noodzakelijke verbouwing Curaçaohuis tot staatsgeheim is verklaard

Marvelyne Wiels 20140428,,Het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag heeft op grond van ingewonnen bouwkundig advies met instemming van de Raad van Ministers besloten tot een grondige renovatie van beide kantoorpanden aan de Badhuisweg.
Uit technisch onderzoek is gebleken dat de fundering scheuren vertoont.
Hoewel er geen direct gevaar is, acht Gevolmachtigde minister mevrouw Marvelyne Wiels het haar verantwoordelijkheid de medewerkers een veilige werkomgeving te garanderen.

Om die reden zijn de voorbereidingen voor de renovatie voortvarend ter hand genomen. Vanwege kostenefficiency is besloten om gelijktijdig met het bouwkundig herstel uitvoering te geven aan het door voormalig Gevolmachtigde minister de heer Roy Pieters opgestelde plan om achterstallig onderhoud te plegen.
Zo verkeren de daken en elektra in een slechte conditie.
Gedurende de verbouwing zullen de afdelingen van het Curaçaohuis in een nabijgelegen kantoorpand worden gehuisvest.
Het streven is er op gericht om kort na 1 mei met de werkzaamheden aan te vangen. Zodra er meer concreet nieuws te melden valt, zal hierover worden bericht.”

Als Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) enkele weken geleden een dergelijk persbericht zou hebben verspreid, zou zij zich een hoop publicitaire ellende hebben bespaard.
Zij zou zijn geprezen voor haar kordate optreden en niemand zou reden hebben gehad om de verwijzing naar het bouwkundig rapport in twijfel te trekken.
Maar de Gevolmachtigde minister besloot over de reeds maandenlang in voorbereiding zijnde verbouwplannen te zwijgen en haar medewerkers een verbod op te leggen er met anderen over te spreken.
Toen het Antilliaans Dagblad zich vorige week tot voorlichter Jassir de Windt wendde met vragen over de op handen zijnde verbouwing, luidde het antwoord dat de belangstelling van de krant prematuur was.
Deze krant beschikte echter over harde informatie dat het werk begin mei zou starten en dat gedurende de negen maanden durende verbouwing de monumentale stadsvilla Bon Air aan de nabijgelegen Wagenaarweg 3 zou worden gehuurd.
In reactie op het krantenbericht hierover in de editie van donderdag 24 april liet Wiels de volgende persverklaring uitgaan:

Curaçaohuis
Curaçaohuis

,,Het Curaçaohuis in Den Haag heeft kennis genomen van het feit dat er publicaties in sommige media op Curaçao zijn verschenen omtrent een opknapbeurt dat deze afdeling zal ondergaan. Het Curaçaohuis evalueert momenteel de verschillende alternatieven omtrent een mogelijke verkoop of verbouwing van twee kantoorpanden. Dit laatste is hoe dan ook noodzakelijk aangezien er uit architectonisch onderzoek is gebleken dat, daar er in de afgelopen 20 jaar géén tot weinig onderhoud aan de panden van deze afdeling is gepleegd, er instortgevaar bestaat. In geval van een ingrijpende verbouwing zal het Curaçaohuis tijdelijk naar een naburig pand verhuizen.”

Kortom, het Antilliaans Dagblad zou ver vooruitgelopen zijn op de feiten; voordat er wordt verbouwd en verhuisd, moet er nog van alles onderzocht worden; dus dat kan nog wel eventjes duren.
Het personeel werd opnieuw ingepeperd toch vooral de kaken stijf op elkaar te houden.
De uitgezonden officiële verklaring werd evenwel binnen een etmaal voor minister-president Ivar Asjes (eveneens PS) herroepen.
Voor de microfoon van Radio Hoyer bevestigde hij op vrijdag 25 april dat op 1 mei met de verbouwing wordt begonnen.

- Advertentie -


Wel ontweek hij de vragen of dat besluit in de Raad van Ministers besproken is.
Wiels, in het vliegtuig op weg naar Curaçao, is de rechtzetting door haar premier en partijgenoot kennelijk ontgaan, want zij ontkent tot op de dag van vandaag nog steeds dat het Kabinet op de schop gaat.
De afgelopen dagen hebben de medewerkers de verhuisdozen gepakt.
Die zijn afgelopen week door het verhuisbedrijf Derksen uit Arnhem van de Badhuisweg naar de Wagenaarweg 3 gesjouwd.
Toch blijven Wiels en haar voorlichter De Windt deze feiten nog steeds behandelen als het grootste staatsgeheim.
Zo is woensdag op de website de mededeling geplaatst dat het Kabinet van 1 tot en met 5 mei gesloten is. 1 Mei vanwege Dag van de Arbeid en 5 mei vanwege Bevrijdingsdag.
En vrijdag 2 mei?
Niet wegens de verhuizing maar vanwege ‘interne omstandigheden’.

De grote vraag is natuurlijk: welke logische verklaring kan er voor worden aangevoerd dat een Gevolmachtigde minister zo stiekem doet over iets dat volstrekt normaal is als het opknappen van de panden aan de Badhuisweg van wie de grootste leek kan zien dat het daarvoor de hoogste tijd is?
Die geheimzinnigheid versterkt alleen maar de vermoedens dat zij iets te verbergen heeft.

Marvelyne Wiels - ontkennningen verbouwingen en afkoopsom 2014 04 28Waarom zou Wiels, nu iedereen de feiten kent en deze zelfs door haar directe baas in het openbaar zijn bevestigd, anders volharden in haar ontkenning, zich daarmee volstrekt ongeloofwaardig makend?

Is het om niet te hoeven reageren op lastige vragen waarop zij – maar ook Asjes – geen adequaat antwoord heeft, zoals:

is het bouwkundig advies afkomstig van een erkend expertisebureau en is er daadwerkelijk sprake van ‘instortingsgevaar’?

  • Welk Curaçaos architectenbureau heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwbouwgedeelte dat de twee panden met elkaar gaat verbinden?
  • Is er een bouwvergunning aangevraagd?

De dienst Stadstoezicht zegt van niets te weten.

  • Wat zijn de kosten?

Naar verluidt gaat het om 3 tot 4 miljoen gulden.

  • Hoe worden deze gefinancierd?
  • Welke firma gaat het werk uitvoeren?
  • Heeft er een openbare aanbesteding plaatsgevonden?
  • Is er over besloten in de Raad van Ministers?
  • Is er – zoals bij ingrijpende verbouwingen gebruikelijk – een deskundige ingehuurd die als ‘bouwpastoor’ namens het Kabinet toezicht houdt op een correcte uitvoering van het werk?
  • En last but not least: is de aannemer – net als gebeurd is bij de verbouwing van de ambtswoning – gedwongen om leden van de familie Wiels in dienst te nemen?

Vragen die nooit gesteld zouden zijn als het Curaçaohuis een week of wat geleden een persbericht had verstuurd met de tekst waarmee dit artikel begint.
De door Wiels à raison van ruim 300.000 gulden weggestuurde voorlichter Marije Berkhouwer zou haar ongetwijfeld hebben geadviseerd het zo te doen.
Dan was wat geen affaire had hoeven te zijn, nooit tot een affaire uitgegroeid.
Vanaf dinsdag 6 mei houdt het Kabinet van de Gevolmachtigde minister kantoor aan de Wagenaarweg 3.
Het wachten is op de bekendmaking door Wiels…

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -