27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Hechtenis Schotte en Van der Dijs getoetst

Ex-Minister-President Gerrit Schotte en zijn vriendin Cicely van der Dijs en Gerrit Schotte gearresteerd
Hechtenis Schotte en Van der Dijs getoetst

WILLEMSTAD — De rechter-commissaris (RC) zal vanmiddag om vier uur het verzoek van het Openbaar Ministerie behandelen om de hechtenis van de voormalige premier en tevens MFK-leider Gerrit Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs te verlengen.

De beslissing van de RC over het verzoek was dus voor het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran heeft eerder een verzoek ingediend – gebaseerd op de artikelen 89 en 91 van het Wetboek van Strafvordering – om de inverzekeringstelling van de verdachten eerder te behandelen, maar zijn verzoek werd genegeerd, zegt hij desgevraagd.

De rechter-commissaris heeft kennelijk geacht dat daartoe geen gronden waren.

- Advertentie -

Schotte werd vanochtend wederom gehoord en zat – voordat de RC een beslissing had genomen over zijn hechtenis – in een politiecel in Barber, terwijl Van der Dijs na haar aanhouding en verhoor naar de vrouwenbarak van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou is gebracht.

Politiek gemotiveerd

Verder concludeert Sulvaran dat het onderzoek Babel naar witwaspraktijken en valsheid in geschrifte, die door Schotte en Van der Dijs zouden zijn gepleegd, politiek gemotiveerd is. Het betreft feiten die een aantal jaren terug zouden zijn gepleegd en hij vindt het opmerkelijk dat het stel hier nu pas voor vervolgd wordt.

“Het gaat hier om een onderzoek dat is gestart nadat het OM een anonieme aangifte had gekregen, onderbouwd met stukken die illegaal zijn verkregen”, aldus Sulvaran.

Het OM heeft echter nagelaten hier onderzoek naar te doen, voegt hij daaraan toe. Conform artikel 20 van de MOT-wet is het aan ieder die enige taak vervult of heeft vervuld verboden om van gegevens of inlichtingen die zijn verstrekt of ontvangen, verder of anders gebruik te maken of daaraan verder bekendheid te geven. Bij overtreding kan die persoon vier jaar gevangenisstraf krijgen.

“Het onderzoek is ingesteld, terwijl het OM eerder heeft aangegeven dat er geen gronden aanwezig waren om een onderzoek in te stellen tegen Schotte.”

- Advertisement -

Het Openbaar Ministerie is inmiddels op aandringen van Sulvaran – door een verzoek in te dienen bij procureur-generaal Guus Schram – met een onderzoek gestart om te achterhalen wie de MOT-meldingen heeft gelekt.

Sulvaran heeft echter zijn twijfels en geeft aan dat hij het hof zal benaderen als hij binnen twee maanden niets van het OM heeft vernomen in verband hiermee.

Baby

Het OM werd verder uit diverse hoeken bekritiseerd voor het feit dat Van der Dijs haar baby mee moest nemen naar het politiebureau, toen ze werd aangehouden.

Woordvoerder Guillano Schoop verduidelijkt desgevraagd dat de verdachte geen oppas had toen zij thuis werd opgehaald door de Landsrecherche. Hierdoor moest ze de baby meenemen naar het politiebureau Rio Canario, waar ze vrijwel direct de mogelijkheid kreeg om de oma te bellen om het kindje te komen ophalen.

Daarna kregen de verdachten de mogelijkheid om hun raadsman te spreken, voordat de verhoren begonnen. De raadsman was ook tijdens de verhoren aanwezig, voegt Schoop toe.

 

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De RC zal in het voordeel beslissen van het OM en met 8 dagen verlengen, of Gerrit de Raaf en zijn vriendin moeten alsnog direct een bekentenis afleggen, doen zij dit, dan staan zij binnen 2 uur buiten de poort en kunnen zij er een fijn weekend van maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -