29 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 10:38

Laatste reacties

- Advertentie -

Hechtenis ontuchtige pleegvader geschorst

In afwachting behandeling beroepszaak

WILLEMSTAD — Het hof heeft gisteren de hechtenis van de tot vijf jaar celstraf veroordeeld ontuchtige pleegvader Marco Oomen geschorst, in afwachting van verder onderzoek. Hij mocht vanochtend onder strenge voorwaarden naar huis en moet weer op 28 maart voor het hof verschijnen voor de behandeling van de beroepszaak. Zo mag Oomen helemaal geen contact hebben met de slachtoffers en moet hij ook beschikbaar blijven voor Justitie. Ook de behandeling van de zaak tegen zijn vrouw Dydinska is aangehouden.

Het hof heeft zijn hechtenis geschorst omdat de persoonlijke belangen van Oomen zwaarder wegen dan de strafvorderlijke en maatschappelijke belangen. Hij is ziek en diverse onderzoeken in deze zaak zijn nog niet klaar voor de behandeling in hoger beroep. En doordat de resultaten van de lopende onderzoeken nog lang op zich laten wachten, heeft het hof besloten om de zaak aan te houden.

Zo wacht het hof onder andere op de resultaten van het onderzoek van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ).
De LEBZ doet onderzoek indien een aangifte aspecten vertoont van herinneringen van voor de derde verjaardag van het kind, ritueel misbruik en hervonden herinneringen (eventueel na langdurige (alternatieve) therapeutische behandeling).
De advocaten van Marco Oomen, Paul van de Laarschot (broer van Dydinska) en Erric Bokkes, hebben gisteren een vordering ingediend tot schorsing van de hechtenis van hun cliënt.
De advocaten brachten diverse punten naar voren die het hof hebben overtuigd de vordering toe te wijzen.
Zo is de gezondheid van Oomen sterk achteruit gegaan sinds hij vastzit, aldus de advocaten. Verder wezen zij ook op de manier van onderzoeken van het Openbaar Ministerie (OM).
Volgens de advocaten concentreerde het OM zich enkel en alleen op het vergaren van bewijzen tegen het stel en heeft het de verklaringen van het meisje onvoldoende onderzocht.

Gynaecoloog
Zoals al bekend, stelde de pleegdochter van het stel Oomen (het Surinaamse meisje R.), dat ze jarenlang meermalen met geweld werd verkracht en betast door Marco, nadat ze een jaar bij hun in huis woonde.
Sterker nog, ze werd met medeweten van zijn vrouw Dydinska regelmatig misbruikt, aldus het meisje.
De advocaten wijzen echter op de verklaring van de gynaecoloog Allan Henriquez, dat het onwaarschijnlijk is dat het meisje regelmatig werd misbruikt.
Henriquez heeft gisteren uitgebreid uitgelegd wat er allemaal met het lichaam van een meisje/ vrouw gebeurt bij langdurige seksuele gemeenschap.
En dat dit aan de hand van wat hij heeft kunnen constateren, niet het geval was bij het meisje R., wat voor de advocaten een duidelijke indicatie is dat het OM alleen met de verklaringen van het slachtoffer rekening heeft gehouden.
Het stel, Marco en Dydinska, beschuldigd van het seksueel binnendringen van twee minderjarige kinderen, waaronder hun pleegkind, is in juni tot een gevangenisstraf van respectievelijk vijf jaar en een jaar veroordeeld.
Dydinska kreeg een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat ze detentieongeschikt is.

- Advertentie -

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder respectievelijk acht jaar en drie jaar celstraf.
De eerste rechter vond bewezen dat Marco in de periode vanaf

  • 1 september 2006 tot en met 23 maart 2009,
  • 24 maart 2009 tot en met 19 augustus 2011

en in de periode vanaf

  • 1 september 2006 tot en met 19 augustus,

het tot hem toevertrouwde meisje R., die toen de leeftijd van vijftien jaren nog niet had bereikt, seksueel heeft binnengedrongen en ontuchtige handelingen met haar heeft gepleegd.

Ook vond de rechter bewezen dat hij in de periode vanaf 1 januari 2008 tot en met 31 december 2009 ontuchtige handelingen heeft gepleegd met het meisje S., die toen de leeftijd van vijftien jaren nog niet had bereikt.

- Advertisement -

Zij ging logeren bij het stel en heeft later haar ouders verteld wat Marco met haar heeft gedaan.
De rechter heeft in deze zaak rekening gehouden met de getuigenverklaringen, het medisch rapport van dokter Marilyn Moses en de verklaringen van de slachtoffers en de verdachten zelf. De voortzetting van de behandeling vindt plaats op 28 oktober.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -