26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Haast bij aanpak Isla

Rapport Ecorys: Sluit eind 2013 contract met buitenlandse partij

luchtfoto Isla Bea Moedt ©2013Willemstad – Indien Curaçao de Isla-raffinaderij wil behouden en wil moderniseren, zal er voor het einde van dit jaar een contract gesloten moeten worden met een derde partij die de kosten van de upgrading op zich wil nemen.

- Advertentie -

logo-EcorysDat staat in het rapport ‘A sustainable future for Curaçao’ dat in maart vorig jaar is opgesteld door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de toenmalige regering Schotte, maar dat nooit naar buiten is gebracht.
Het rapport is nu in handen van het Antilliaans Dagblad.
Curaçao loopt inmiddels flink achter op het schema dat Ecorys had opgesteld om een soepele overgang naar modernisering van de raffinaderij, waar de regering Schotte vorig jaar voor koos, te realiseren.
Zo had er voor het einde van vorig jaar al één of meerdere buitenlandse partijen gevonden moeten worden ‘die in staat zijn en bereidheid vertonen om te investeren in de upgrading die noodzakelijk is om de huidige raffinaderij op Curaçao na 2019 te laten voortbestaan, en om de bedrijfsvoering van deze raffinaderij op zich te nemen’.

Ook adviseert Ecorys in het rapport, dat een jaar en vier maanden geleden werd opgesteld, om op korte termijn – ,,binnen een half jaar” – een Memorandum of Understanding (MoU) met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA te sluiten, waarin duidelijk vast komt te liggen wat de rol van PdVSA zal zijn tot aan 2019, het jaar waarin het contract afloopt, en anderzijds wat de rol zal zijn in het kader van de upgrading.

Deze MoU is nog altijd niet getekend.

,,De upgradingsinvestering zal vijf tot zes jaar vergen.
Als de contractonderhandelingen meer tijd in beslag nemen, komen de investeringen te laat gereed om een soepele overgang van de huidige naar een gerenoveerde raffinaderij te garanderen.
De raffinagewerkzaamheden komen dan voor langere tijd stil te liggen, en erger, potentieel geïnteresseerde investeerders en operators kunnen op grond van dit perspectief afhaken”

, waarschuwt Ecorys.
Hoewel premier Gerrit Schotte (MFK) in mei vorig jaar naar buiten bracht dat Ecorys modernisering van de raffinaderij als beste oplossing noemde, boven verplaatsing of sluiting, wijst het onderzoeksbureau de regering in het eindrapport wel op het feit dat de optie van upgrading omgeven is met een ‘aanzienlijke onzekerheid’.
Ecorys wijst op de ‘zeer beperkte tijd’ om een buitenlandse partij te binden aan dit investeringsproject dat ‘waarschijnlijk geen excessieve winsten zal opleveren’.
Zo bevindt de olieraffinagemarkt zich wereldwijd en regionaal in een minder gunstige situatie.

,,De regering moet daarom uitdrukkelijk rekening houden met een ‘no bid’ uitkomst en sluiting van de bestaande raffinaderij.
Ze wordt in dat geval geconfronteerd met omvangrijke beleidsproblemen wegens ontmanteling en schoonmaken van het Schottegatgebied, en wegens keuzen inzake eventuele herinrichting.”

Ecorys stelt ten slotte dat Curaçao zich niet blind moet staren op modernisering van de raffinaderij.

,,Blijf terdege voorbereid op de reële kans dat sluiting van de raffinaderij – ondanks alle te plegen inspanningen – onvermijdelijk blijkt en op in dat geval te volgen beleidsopties.”

De oppositiepartijen MFK, MAN en PAR hebben een oproep tot een Statenvergadering gedaan over de toekomst van de Isla-raffinaderij.
Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS) laat desgevraagd weten dat het niet mogelijk is deze vergadering binnen twee weken te beleggen, omdat de Staten met reces is.
Daarom zal de vergadering pas half augustus plaatsvinden.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -