26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Goudroofzaak wederom verdaagd tot november

foto Archief KKC
foto Archief KKC

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar de goudroof uit de boot Summer Bliss, die op 30 november 2012 bij de Grote Werf is gepleegd, is nog steeds niet gereed.
De inhoudelijke behandeling van de zaak werd vrijdag wederom aangehouden voor nader onderzoek.
Deze behandeling staat nu gepland op 21 november.

Bij de zitting waren de verdachten Giovanny R., Roger P. en Arthur D. met hun desbetreffende advocaten aanwezig.
De Venezolaanse verdachte Jose Luis Z. en zijn advocaat Anthony Eustatius waren afwezig.
De zaak werd eerder al meerdere malen terugverwezen naar de rechter- commissaris voor onder meer het horen van onder anderen de vermeende eigenaren van de goudstaven, de kapitein en de drie bemanningsleden van de boot Summer Bliss.
Het Openbaar Ministerie had vrijdag aangegeven de zaak deze keer voor onbepaalde tijd te willen aanhouden, maar de advocaten Saran Inderson en Hetty van Rossum waren het daar niet mee eens, aangezien de onduidelijkheid van deze zaak voor veel stress en problemen zorgt voor hun cliënten, die tevens zakenmannen zijn.
Van Rossum voegde daarbij toe dat de verdachten sinds december 2012 in een onzekere periode zitten, terwijl hun namen met regelmaat in de lokale kranten staan, met alle negatieve gevolgen van dien in een kleine samenleving zoals de van Curaçaose.
Na al die tijd is het echter nog niet eens duidelijk of de goudstaven die tijdens de huiszoekingen in beslag zijn genomen, dezelfde goudstaven zijn die uit de Summer Bliss werden gestolen, merkte advocate Van Rossum daarnaast op.
Verder weet men niet wie de eigenaren zijn van het uit de boot gestolen goud.

Deze zaak zweeft”, benadrukte ze.

Officier van justitie Adeline van Waveren gaf aan dat het OM echter afhankelijk is van internationale autoriteiten, aangezien de advocaten diverse getuigen willen horen die zich in het buitenland bevinden.
Zo zal Inderson bij de rechter-commissaris een verzoek indienen om een getuige te horen die zich in Venezuela bevindt.
Daarnaast persisteren de advocaten Marije Vaders en Van Rossum om de getuigen die zich in de Verenigde Staten en in Guyana bevinden, te horen.
Rechter Maria Lips had enkele minuten nodig om een beslissing te nemen over het voortgang van deze zaak.
Daarvoor stelde de rechter voor om de zaken tegen de verdachten samen te voegen.
Daar hadden de advocaten geen bezwaar tegen maar officier Van Waveren wel, aangezien het samenvoegen van de zaken straks voor ‘juridische problemen’ zal zorgen.

Als de zaak tegen een van de verdachten wordt aangehouden, moeten dan alle andere zaken worden aangehouden”, legde ze uit.

Van juridische problemen zal geen sprake zijn, corrigeerde Lips haar, maar ze heeft uiteindelijk toch besloten om de zaken niet samen te voegen.
De zaak werd wederom terugverwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Tevens blijft de mogelijkheid voor meer onderzoek in stand, indien uit de nog te verrichten onderzoeken nieuwe dingen naar voren komen die de advocaten graag uitgezocht willen hebben. De datum 21 november is geprikt voor de inhoudelijke behandeling, maar als het onderzoek voor die tijd gereed is, zal de RC en/of de officier van justitie dit aan de rechter bekendmaken, zodat de rechter een eerdere datum kan prikken.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -