26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 06:23

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend!

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...

AntilliaansDagblad | Ziekenhuis Aruba bereikt grens capaciteit

Oranjestad - Het Hospital Horacio Oduber begint aan de grenzen van zijn capaciteit te komen. ,,De druk is bij ons erg hoog”, vertelde directeur Jacco Vroegop aan...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidPBC | Curaçao gaat vandaag naar de stembus

PBC | Curaçao gaat vandaag naar de stembus

Persbureau Curacao

 

“Onderzoek in de aanloop naar deze verkiezingen wijst uit dat er weinig vertrouwen is in de politici die nu in het parlement zitten, er liggen dus kansen voor nieuwe partijen.

Curaçao gaat vandaag naar de stembus. 115.000 inwoners mogen gaan stemmen en hebben keuze uit maar liefst vijftien partijen die strijden om 21 zetels in het parlement.

Meer dan de helft zijn nieuwe partijen, of althans: partijen die nu geen zetel hebben in de Staten, zoals het Curaçaose parlement genoemd wordt.

“Het grote aantal deelnemende partijen is een record”, zegt politicoloog Miguel Goede. “Onderzoek in de aanloop naar deze verkiezingen wijst uit dat er weinig vertrouwen is in de politici die nu in het parlement zitten, er liggen dus kansen voor nieuwe partijen.

De huidige coalitie onder leiding van PAR-premier Eugene Rhuggenaath met de MAN zou het niet redden volgens een laatste peiling. Nu hebben beide partijen nog elf zetels, dat zou na vandaag slinken tot vijf.

Grote winnaar in de peiling zou de MFK worden met zeven zetels. Opmerkelijk, want de partij nam afscheid van de oprichter van de partij, Gerrit Schotte.

De voormalige premier werd veroordeeld voor ambtelijke corruptie en witwassen, maar kwam als diepgelovig man uit de gevangenis en heeft zich helemaal gericht op een leven met de Heer.

Goede ziet een heel andere uitkomst dan de peiling uitwijst. “Het probleem met verkiezings-“polls” is de zwevende kiezer en de angst die leeft onder de kiezer. Recht-toe-recht-aan verkiezingsonderzoek geeft doorgaans een onbetrouwbaar beeld als er veel zwevende kiezers zijn.

Het is een illusie te veronderstellen dat de zwevende kiezers precies hetzelfde stemgedrag vertonen als de kiezers die hun partijvoorkeur wel uitspreken. Mensen zijn ook bang dat hun voorkeur voor een politieke partij uitkomt en dat dan gevolgen heeft voor hen persoonlijk.”

De politicoloog denkt wel dat de coalitie haar meerderheid gaat verliezen en dat die dus aangevuld moet worden met zetels van nieuwe partijen. “Want de huidige oppositie wil absoluut niet regeren met de PAR en is het ook niet eens met het akkoord tussen Nederland en de regering Rhuggenaath over de coronasteun op lange termijn.”

COHO

“Die steun is het centrale thema in deze verkiezingen: COHO, het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling”, zegt Goede. “Een door Nederland bedachte constructie om in de komende zes jaar de economie weer te herstellen, onderwijs en gezondheidzorg te verbeteren en de overheidsfinanciën op orde te krijgen.”

Curaçao moet met het COHO weer op eigen benen gaan staan, zo redeneert staatsecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

“De regering Rhuggenaath ging schoorvoetend akkoord en had ook geen keuze, de staatskas is leeg en er komt nauwelijks geld binnen. Vandaag mag de kiezer zich erover uitspreken.”

De politicoloog denkt dat ongeacht de uitslag van vandaag, uitvoering van het COHO niet zal worden belemmerd. “Al zal de dialoog met Nederland met een andere regering wel lastiger worden.”

Volgens de politicoloog heeft deze verkiezing een echte gamechanger met de komst van de nieuwe partij Kumun. Die wil dat Curaçao een gemeente wordt onder Haags gezag. “Een one-issue partij die zegt dat Curaçao het niet redt alleen en aansluiting moet zoeken met Nederland, net zoals Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Als die partij een zetel haalt, dan is dat een duidelijk signaal: het experiment met autonomie na 10-10-10 is voorbij, de weg naar onafhankelijkheid ook.”

Het succes van Coho bepaalt daarom volgens Goede de toekomst van Curaçao. Als het lukt zijn we een volwaardig autonoom land dat op eigen benen kan staan. Maar als het niet lukt, dan is alleen de optie van Kumun eigenlijk nog levensvatbaar: onderdeel worden van het Nederlandse staatsbestel, met Den Haag als centraal gezag.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties