27.3 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 01:08

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | CMC naar hoogste alarmfase

Martina: Daarna uitwijken naar Sehos

Willemstad – Het Curaçao Medical Center (CMC) maakt zich klaar om op te schalen naar de hoogste fase van de noodsituatie. Want ook met nog ongeveer 40 covid-bedden extra komt de grens van de capaciteit binnen het ziekenhuis in zicht.
Mogelijk nog in het weekeinde komt CMC terecht in fase 5. Het aantal plekken voor patiënten met Covid-19 wordt dan uitgebreid van maximaal 69 naar maximaal 107. Daarvan zijn er dertig tot veertig geschikt voor intensieve zorg, dat waren er in fase 4 maximaal twintig. Maar meer dan dat is binnen de muren van het nieuwe ziekenhuis niet mogelijk.

CMC moet minimaal 150 van de 300 bedden vrijhouden voor spoedeisende zorg aan niet-covid-patiënten. Voor de opvang van meer patiënten moet, als de limiet in fase vijf is bereikt, worden uitgeweken naar voormalig ziekenhuis Sehos. In het Sehos kunnen 33 bedden worden ingericht.

Gisteren bleek dat van de 1.407 nieuwe testuitslagen er 409 positief waren. Het aantal covid-patiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis steeg van 50 naar 56 en op de intensive care (ic) liggen 15 patiënten. De situatie is uiterst kritiek, zegt CMC-directeur Gilbert Martina. ,,Buiten stormt het en die storm komt onze kant op. We hebben de nodige maatregelen genomen, maar wat we intern kunnen, heeft zijn grenzen.”

- Advertentie -

Dat heeft niet alleen met de hoeveelheid bedden en beademingsapparatuur te maken, maar vooral met de beschikbaarheid van verplegend personeel en medisch specialisten. De reguliere zorg is zo veel als mogelijk afgeschaald en verpleging en artsen van afdelingen zoals de operatiekamer en recovery, worden nu ingezet op de covid-afdelingen.

,,In het weekeinde en tot en met fase vijf, hebben we nog voldoende personeel”, zegt Martina. Maar de hoge werkdruk eist zijn tol en de CMC-directeur houdt er rekening mee dat medewerkers door ziekte uitvallen. Vervangend en aanvullend personeel is dan ook dringend nodig.

,,Nederland heeft ons gevraagd hoeveel verplegers en artsen we nodig hebben”, zegt Martina. Het verzoek zou gisteravond nog opgestuurd worden. Wanneer de versterking op Curaçao is, was gisteren nog onduidelijk.

De CMC-directeur roept iedereen op zich echt aan de maatregelen van de lockdown te houden, om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen per dag afneemt. Want hoe meer besmettingen, hoe meer ernstig zieken en hoe meer opnames in het ziekenhuis.

- Advertisement -

,,En registreer je zo snel mogelijk voor een vaccinatie”, zegt Martina. Wil de gemeenschap een vorm van groepsimmuniteit bereiken dan moet 85 procent van de populatie van achttien jaar en ouder worden ingeënt met het coronavaccin.

,,We zitten op ongeveer 13.000 vaccinaties en hebben dus nog een lange weg te gaan”, zegt Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -