28.9 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 10:14

PBC | Steekpartij in de SDKK

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De SDKK-gevangenis is opnieuw opgeschrikt door een geweldsincident. In blok 7 werd gisterochtend een gevangene door een medegevangene in zijn linkerbeen gestoken. De steekpartij...

PBC | Twaalf partijen willen meedoen aan Arubaanse verkiezingen

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Twaalf politieke partijen hebben officieel laten weten mee te willen doen aan de statenverkiezingen van 25 juni op Aruba. Ze hebben hun kandidatenlijsten ingediend...

PBC | Bonaire gaat testen op de luchthaven

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Bonaire is van plan om eind van de maand coronatesten uit de voeren voor aankomende reizigers op de luchthaven. Het gaat dan om een...

ParadiseFM | ‘Curaçao blijft oranje’

Nederlanders kunnen weliswaar binnenkort weer op vakantie, maar Curaçao en de andere Caribische eilanden van het Koninkrijk behouden hun code oranje. Dat betekent dat de Nederlandse overheid...

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | CMC naar hoogste alarmfase

AntilliaansDagblad | CMC naar hoogste alarmfase

Martina: Daarna uitwijken naar Sehos

Willemstad – Het Curaçao Medical Center (CMC) maakt zich klaar om op te schalen naar de hoogste fase van de noodsituatie. Want ook met nog ongeveer 40 covid-bedden extra komt de grens van de capaciteit binnen het ziekenhuis in zicht.
Mogelijk nog in het weekeinde komt CMC terecht in fase 5. Het aantal plekken voor patiënten met Covid-19 wordt dan uitgebreid van maximaal 69 naar maximaal 107. Daarvan zijn er dertig tot veertig geschikt voor intensieve zorg, dat waren er in fase 4 maximaal twintig. Maar meer dan dat is binnen de muren van het nieuwe ziekenhuis niet mogelijk.

CMC moet minimaal 150 van de 300 bedden vrijhouden voor spoedeisende zorg aan niet-covid-patiënten. Voor de opvang van meer patiënten moet, als de limiet in fase vijf is bereikt, worden uitgeweken naar voormalig ziekenhuis Sehos. In het Sehos kunnen 33 bedden worden ingericht.

Gisteren bleek dat van de 1.407 nieuwe testuitslagen er 409 positief waren. Het aantal covid-patiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis steeg van 50 naar 56 en op de intensive care (ic) liggen 15 patiënten. De situatie is uiterst kritiek, zegt CMC-directeur Gilbert Martina. ,,Buiten stormt het en die storm komt onze kant op. We hebben de nodige maatregelen genomen, maar wat we intern kunnen, heeft zijn grenzen.”

Dat heeft niet alleen met de hoeveelheid bedden en beademingsapparatuur te maken, maar vooral met de beschikbaarheid van verplegend personeel en medisch specialisten. De reguliere zorg is zo veel als mogelijk afgeschaald en verpleging en artsen van afdelingen zoals de operatiekamer en recovery, worden nu ingezet op de covid-afdelingen.

,,In het weekeinde en tot en met fase vijf, hebben we nog voldoende personeel”, zegt Martina. Maar de hoge werkdruk eist zijn tol en de CMC-directeur houdt er rekening mee dat medewerkers door ziekte uitvallen. Vervangend en aanvullend personeel is dan ook dringend nodig.

,,Nederland heeft ons gevraagd hoeveel verplegers en artsen we nodig hebben”, zegt Martina. Het verzoek zou gisteravond nog opgestuurd worden. Wanneer de versterking op Curaçao is, was gisteren nog onduidelijk.

De CMC-directeur roept iedereen op zich echt aan de maatregelen van de lockdown te houden, om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen per dag afneemt. Want hoe meer besmettingen, hoe meer ernstig zieken en hoe meer opnames in het ziekenhuis.

,,En registreer je zo snel mogelijk voor een vaccinatie”, zegt Martina. Wil de gemeenschap een vorm van groepsimmuniteit bereiken dan moet 85 procent van de populatie van achttien jaar en ouder worden ingeënt met het coronavaccin.

,,We zitten op ongeveer 13.000 vaccinaties en hebben dus nog een lange weg te gaan”, zegt Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties