30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Nederlanders liever op Curaçao in lockdown dan thuis: ‘Hier schijnt elke dag de zon’

HomeNieuwsGezondheidAD | Nederlanders liever op Curaçao in lockdown dan thuis: ‘Hier schijnt...

Raymond Boere en Alexander van Eenennaam | Algemeen Dagblad

De vakantieresorts op Curaçao zijn open tijdens de lockdown. Sommige vakantievierders zijn liever daar dan in Nederland. © Getty Images

Terugkeren van coronabrandhaard Curaçao? Sommige Nederlanders, die er nu zijn, moeten er niet aan denken. Ze sluiten zich nog liever op in hun eigen huis dan dat ze terugvliegen naar het kille Nederland waar voorlopig ook bijna niets mag.

Maar Golden Earring-zanger Barry Hay maakt zich wel zorgen: ‘Het is een ravage hier’.

Een riant studentenhuis met 25 kamers, eigen bar en zwembad in de tuin. Toen de lockdown afgelopen woensdag werd aangekondigd was het best even slikken voor de Nederlandse Fiene Vegting (20) uit Utrecht. Wat zou ze nu eens doen? Er mag werkelijk bijna niets meer op het eiland. Alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds kort voor het ingaan van de avondklok om 19.00 uur kunnen eilandbewoners eventjes naar buiten. Twee keer per week boodschappen doen is maximaal toegestaan. Zelfs de stranden zijn afgesloten.

Het is nu doodsaai op Curaçao, maar niet voor niets. Het aantal coronapatiënten steeg in korte tijd zo rap dat het enige ziekenhuis op het eiland ze bijna niet meer kan opvangen. In twee weken tijd liep het aantal coronabesmettingen op tot meer dan drieduizend. En dat is veel voor een eiland met iets meer dan 150.000 inwoners.

Curaçao is in korte tijd de coronabrandhaard van de wereld geworden en toch moet Vegting er niet aan denken om te vertrekken. ,,Het zijn vooral mensen uit Nederland die bezorgde berichtjes sturen”, zegt ze. Maar zelf was ze er al snel uit; ze blijft. Ook nadat er in het studentenhuis een kleine uitbraak met corona was. Vijf huisgenoten raakten besmet. Maar zij zonderden zich af en vier van hen zijn alweer coronavrij.

In dit huis komt ze werkelijk niets tekort. In Nederland zou ze op een studentenkamer zitten. ,,En dan mag ik ook bijna niets. Dan kan ik beter hier blijven. We sluiten ons gewoon op en hopen dat het zo kort mogelijk is. We hebben genoeg leuke activiteiten gepland met onze huisgenoten. De tijd komen we echt wel door.”

Zelfs haar stage hoeft er niet onder te lijden. Vegting is bezig met de werving en selectie van nieuwe Nederlandse stagiaires op het eiland. Normaal gesproken reist ze daarvoor naar kantoor, maar dat kan tijdelijk ook prima vanachter haar laptop in het studentenhuis.
In het ziekenhuis op Curaçao is het alle hens aan dek. Ze kunnen daar de stroom coronapatiënten nauwelijks aan.

In het ziekenhuis op Curaçao is het alle hens aan dek. Ze kunnen daar de stroom coronapatiënten nauwelijks aan. © Persbureau Curacao

Vakantie

En zo denken meer Nederlanders erover die tijdelijk op het eiland verblijven. Hoewel de Nederlandse overheid een dringende oproep deed om het eiland te verlaten, kiezen meer mensen ervoor om te blijven. Ook in de grote vakantieresorts, blijkt uit de video van een vlogster. Het hotel waar ze zit heeft een eigen strand, het zwembad is nog open, de restaurants voor het ontbijt en het avondeten ook. Alleen haar vriend ziet op tegen de coronatest voor de terugvlucht. ,,Maar je kan beter hier in lockdown zitten dan in Nederland”, zegt ze.

Ook Eric Derckx uit Weert blijft met zijn gezin tot het al geplande moment van terugvliegen, volgende week. Hij heeft een eigen huis op het eiland en kan nu geen leuke dingen doen zoals duiken, zijn favoriete tijdverdrijf. Maar daarvoor waren ze eigenlijk ook niet gekomen. Er moet geklust worden en dat er nu even geen frisse duik inzit, is dan maar even zo. Bang dat hij het virus gaat oplopen, is hij niet. ,,We houden ons aan de coronaregels. Dan overkomt ons niet zoveel. En we zijn extra voorzichtig dat we ook geen andere brokken maken. Want in het ziekenhuis terechtkomen wil je nu niet. Maar hier schijnt tenminste elke dag de zon. En kunnen we een duik nemen in ons zwembad in de tuin.”

Wanneer Barry Hay (72) vrijdagmiddag de telefoon opneemt, doet hij dat hijgend. ,,Ik ben even bezig in de gym, kun je straks terugbellen?’’ Een klein uurtje later verklaart de zanger dat het een sportuurtje in eigen huis was, want ook Hay komt momenteel zijn woning nauwelijks uit.

De zanger van Golden Earring woont al jaren op Curaçao en maakt zich niet snel zorgen, maar de huidige coronasituatie op het eiland heeft ook op hem impact. ,,Het is een ravage hier, een ander woord heb ik er niet voor. Ik heb mijn twee vaccinaties gehad, dus ik voel me best veilig, maar om me heen hoor ik andere verhalen. Mijn vrouw kreeg een telefoontje van een huilende vriendin van wie de man op de IC lag. Gelukkig is het met hem goed gekomen, maar het is wel exemplarisch voor wat er aan de hand is.’’

Geen mondkapjes

Barry Hay (in 2016). © BrunoPress

Al eerder in de pandemie maakte Hay het mee dat op het eiland alle winkels en horeca dicht waren en dat het aantal dagen voor een supermarktbezoek werd beperkt tot twee per week. ,,Boodschappen doen is nu een excursie. Dat is het ergste niet, daar word je vindingrijk van. Dan kook je voor meer dagen of maak je iets van kliekjes. Maar voor een eiland dat helemaal draait op toerisme is het een ramp. We hebben hier recent verkiezingen gehad en ik denk dat het toen fout is gegaan. Ik heb busjes vol zien rijden met mensen zonder mondkapjes om die overwinning van de partij MFK te vieren. Dat gaat hier op zijn Zuid-Amerikaans, elkaar om de nek vliegen, met muziek, echt een party.’’

Persoonlijk redden Hay en zijn vrouw Sandra zich wel in hun huis aan zee. ,,Alleen voor toeristen is het strand niet gesloten, maar ik vind af en toe wel een manier. Verder moeten we het ermee doen, al kan ik zeggen dat ons huwelijk er alleen maar beter van geworden is. Straks ga ik lekker koken, wokken met rivierkreeftjes en kleine garnalen. Ik kijk wat tennis op tv, de zon schijnt hier nog steeds en de palmbomen wuiven, wij komen er wel uit.’’

Bron: Algemeen Dagblad

22 reacties

  1. @Toeske:
    Ik geloof er niets van dat jij ‘Abraham M’ zou zijn. Schrijfstijl, woordkeus etc. zijn totaal verschillend. Ik zou er eerder op gokken dat jij Frits Pel bent.
    Jammer dat we hier geen emoticons mogen gebruiken, anders zou ik je voor deze reactie een smiley geven.

  2. @Woudje, In Nederland waren ook recentelijk verkiezingen.. Maar geen feestjes. op Curacao wel.. Wie is hier nu dom
    ?

  3. @Abraham Mossel:
    heb jij onderstaand bericht van Abraham M gepost?

    Dan graag voor de volgende keer je naam aanpassen naar Abraham Mossel en je mailadres v**a@an**ussp***h.**m gebruiken.

    Commentpolis

  4. @meliuslegere
    Citaat
    “Tijdens zijn eerste bezoek aan het eiland zag hij in een bar 2 politieagenten in uniform bier drinken en daarna in hun dienstauto stappen. Zijn reactie: ‘Geweldig! Hier wil ik wonen!’”
    LOL
    Wat we nu ook zien is de politie die querulanten aanhoudt, die vervolgens zonder mondkapje in de dienstauto duwt en zelf ook plaatsnemen zonder mondkapje. Ruim 50 agenten van het KPC zijn nu besmet. Zou Barry dit ook “geweldig” vinden? We zouden het aan hem kunnen vragen.

  5. @Woudje: met je eens wbt de reacties van ‘Ans’. Ik heb niet zoals zij(?) de HELE wereld afgereisd: alleen maar heel Europa, klein stukje Noord-Afrika, groot deel oostkust USA en een paar landen in Latijns-Amerika. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om welke bevolking dan ook van een land waar ik te GAST zou zijn, te minachten, laat staan deze minachting zo schaamteloos te ventileren.

    @De Rechtsstaat:
    Ik weet niet of je Barry H. onder de categorie ‘makamba’ kunt rekenen: geboren in Faizabad (India) als zoon van een Brits militair, pas op zijn 8e naar Nederland gekomen, waar hij zich overduidelijk nooit thuis heeft gevoeld.
    In hoeverre is iemand, ondanks een Nederlands paspoort, dan ‘makamba’??
    Overigens hoorde ik (weliswaar uit de 2e hand) de reden in 1e instantie waarom hij zich op Curacao heeft gevestigd: Tijdens zijn eerste bezoek aan het eiland zag hij in een bar 2 politieagenten in uniform bier drinken en daarna in hun dienstauto stappen. Zijn reactie: ‘Geweldig! Hier wil ik wonen!’

  6. @ Toeske. Gerecht in eerste aanleg kijkt NIET inhoudelijk naar de zaak. Dus nogmaals het is niet bij wet vastgelegd. Er is een noodverordening. De vraag blijft of de noodverordening proposotioneel is, gestaafd met wetgeving etc. Waarom denk je dat er al zoveel rechtzaken wereldwijd zijn tegen deze buitenproportionele maatregelen.

  7. @Tico Martina
    Het is wel degelijk bekrachtigd. Het gerecht in eerste aanleg heeft al diverse mensen/ondernemers veroordeeld. Ze moeten gewoon betalen $$$$ (Naf. 2000)

    Maak eens iets waar van je uitspraken. Wees zo flink om zondag te gaan rijden en zorg dat je wordt aangehouden. Daarna ga je na 7 uur de weg op zonder de juiste nummerplaat. Boete Naf. 1000+1000+750= Naf. 2750. Dan draag toch nog een keer iets zinnigs bij aan de gemeenschap.

    O ja, als je bent veroordeeld kun je hoger beroep aantekenen. Griffierechten Naf. 1500. Een advocaat heb jij niet nodig want je weet het allemaal precies.

    Prettige Pasen.

  8. Ik hoop dat Ans niet op Curacao woont. Ik zou dat harstikke zielig voor haar vinden dat ze op een eiland tussen een volk moet wonen dat ze minacht. En dat terwijl zij zogenaamd over de hele wereld heeft gereisd. Dat zegt veel over haar. Een zielig en betreurenswaardig persoon.

  9. @ Toeske, vreemd want naar mijn weten is dat niet uitgewerkt, door het parlement en staten goedgekeurd. Dus nee geen wet. Het is een veroordering bedacht door PAR. Als een goede advocaat de boetes aanvecht dan zal blijken dat er geen juridische basis is. Mondkapjes etc. zijn allemaal BEST PRACTICE, wat velen vergeten is het stukje CONTINIOUS IMPROVEMENT

  10. In frankrijk hebben ze nu een volledige lockdown. Alleen in Nederland zie je parken vol met feestvierders die heel zielig een beetje van de zon proberen te genieten en ze staan te popelen nu om ook de horeca te openen terwijl het aantal covid gevallen super hoog zijn. Domste volk van Europa.

  11. Toeske heeft gelijk, La Stiwz heeft gelijk.

    En Tico Martina is het bewijs van mijn gelijk dat de Curaocaoenaars het domste volk ter wereld zijn.

    En ik heb wat gereisd, ik kan het weten. Ik ben geen Pik ‘lolo van Soto’ Pisas, die nooit verder is geweest dan Barber en Soto.

  12. Per 1 december 2020 is aanvullende wetgeving van kracht geworden.
    BOETES
    • Geen mondkapje op plaatsen waar dat verplicht is Naf. 250
    • Geen 2 meter afstand Naf. 750
    • Avondklok overtreden Naf. 1000

    In busjes kan geen 2 m afstand worden gehouden, daarom is ook daar een mondkapje verplicht. Gelukkig dan de passagiers dat ook uit zichzelf doen.
    Tico M, probeer zelf een busje zonder mondkapje in te gaan, zal je zien wat er gegeurd……

  13. @Tico Martina zegt: “…volgens mij is het niet per wet verboden dat busjes vol rond mag rijden. Het is ook niet bij wet verboden om dat zonder muilkorf te doen. Tevens is er geen enkele wet die verbied dat de overwinning van MFK gevierd mag worden. Dus daarom heeft de politie niet ingegrepen…”

    Volledig gelijk @Tico. Alleen iemand met een héél kleintje beetje verstand doet dat uit zichzelf niet. En aan het gedrag van de feestvierders was te zien dat ze nog geen kwart van dat greintje verstand hadden.

  14. Marlon, volgens mij is het niet per wet verboden dat busjes vol rond mag rijden. Het is ook niet bij wet verboden om dat zonder muilkorf te doen. Tevens is er geen enkele wet die verbied dat de overwinning van MFK gevierd mag worden. Dus daarom heeft de politie niet ingegrepen. Je kunt niet iets verbieden dat niet bij wet is verboden.
    Een maatregel is geen wet. Er zijn meer en meer mensen die door de rechter laten aftoetsen of de zeer vergaande beperking van vrijheden wel juist zijn afgewogen tegen bestaande wetgeving cq jurisprudentie. Telken male blijkt dat dat niet zo is en wordt de regering opgedragen dit alsnog te doen. Maar de regeringen van alle landen hebben macht geroken, macht die hun niet toekomt en zullen blijven inzetten op: we gaan allemaal dood als jullie niet doen wat wij zeggen.

  15. Ik heb busjes vol zien rijden met mensen zonder mondkapjes om die overwinning van de partij MFK te vieren.

    Waarom heeft de politie niet ingegrepen ?
    Men had dit kunnen verbieden.

  16. o*:*o
    citaat
    “Ik kijk wat tennis op tv, de zon schijnt hier nog steeds en de palmbomen wuiven, wij komen er wel uit.’’

    En wat dacht je van de vermakelijke soap met de ‘verkenners’ ? Twee padvinders hadden het beter gedaan, of niet?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties