29 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Gezocht inspecteur gezondheidszorg

HomeNieuwsGezocht inspecteur gezondheidszorg

Willemstad – Slechts enkele dagen nadat inspecteur-generaal voor volksgezondheid Bernard Whiteman in lokale media vertelde dat Curaçao geen inspecteur en ook geen adjunct-inspecteur heeft die ingezet kunnen worden bij medische zaken die onderzoek vereisen stuurt de afdeling Communicatie en Voorlichting van het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao een e-mail rond met daarin de vacatures voor net deze twee functies binnen de Inspectie Volksgezondheid.

Whiteman deed zijn uitlatingen naar aanleiding van het duikongeluk dat enkele weken geleden plaatsvond bij Marie Pompoen en waarbij een Nederlandse vrouw overleed en haar vriend naar Bonaire werd overgevlogen voor behandeling in de druktank. De moeder van de overleden vrouw constateerde naar eigen zeggen falen van het ambulancepersoneel.

In deze gevoelige zaak dient de Inspectie grondig onderzoek te verrichten om tot de conclusie te komen of dit wel of niet het geval is geweest. Maar dat kan dus niet gebeuren omdat de twee posten van inspecteur en adjunct-inspecteur niet zijn ingevuld en Whiteman zelf, ondanks dat hij het onderzoek zou kunnen verrichten, dit liever niet doet om te zorgen dat hij boven de betrokken partijen blijft staan. Alleen op deze manier kan hij in geval een instantie of persoon in beroep gaat tegen de aanwijzing die door de inspecteur wordt gegeven na het onderzoek, een onafhankelijk beslissing nemen hieromtrent.

,,De vacature is er altijd geweest, alleen is het nooit gepubliceerd”, zegt Whiteman in een reactie aan deze krant. Hij vertelt dat al in april de enige nog werkende inspecteur zijn ontslag indiende en dat vanaf dat moment aan de overheid is duidelijk gemaakt dat er dringend behoefte was aan zowel een inspecteur als een adjunctinspecteur.

,,We zagen de bui al hangen en hebben de overheid verzocht om parallel aan de werving te proberen een tijdelijke kracht uit Nederland te ‘lenen’. Maar daar zit men ook al krap in het personeel en is men bezig met hervormingen als gevolg van de kritieken uit de Tweede Kamer”, aldus Whiteman.

De twee openstaande functies zijn niet zomaar ingevuld. Het is een proces dat volgens Whiteman heel lang gaat duren. ,,Ten eerste zijn er nauwelijks medici die bereid zijn om dit werk te doen, ze bedrijven liever hun eigen praktijk en ten tweede moet het inwerken heel zorgvuldig gebeuren”, zo zegt Whiteman.

Het zoeken naar mensen in de regio, in plaats van in Nederland is moeilijk, niet alleen de taal is daarbij een struikelblok ook het medisch systeem dat veel meer lijkt op het Nederlandse systeem kan moeilijkheden opleveren.

Bij de werving middels vacatures wordt gemikt op mensen van lokale bodem, uit Nederland en uit Suriname. Integriteit, een universitaire opleiding op het gebied van geneeskunst met ruime werkervaring, kennis en inzicht in de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en kwaliteitsnormen op het gebied van gezondheidszorg, onbesproken gedrag, goede beheersing van redactionele vaardigheden in het Nederlands, Papiaments en Engels zijn slechts enkele van de eigenschappen die de kandidaten dienen te hebben.

,,Ondertussen roeien we met de riemen die we hebben. Het duikongeval is een zaak, maar er komen continu nieuwe zaken binnen die onderzocht moeten worden”, aldus Whiteman.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Zoeken

Recente reacties