29 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Gezamenlijk Hof voor 3 eilanden

PAIS-Side-LogoWillemstad- Coalitiepartij PAIS is van mening dat het tijd is voor één gezamenlijk constitutioneel Hof voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten, zo staat in de laatste editie van Paisahe, het informatiebulletin van de partij.

Advertentie

- Advertentie -

PAIS wil zich de komende tijd richten om op politiek en justitieel gebied een draagvlak voor dit Hof te creëren.
Ook wil PAIS dit onderwerp op de agenda plaatsen tijdens de ontmoetingen met de lokale Staten en de parlementen van Aruba en Sint Maarten die binnenkort georganiseerd worden.

,,Sint Maarten heeft sinds 10-10-‘10 verschillende interessante stappen genomen om een constitutioneel Hof te vestigen dat tegenwoordig in functie is”, zo schrijft de partij.

,,De partij gelooft dat in plaats van na te denken over een constitutioneel Hof voor één eiland het veel efficiënter zou zijn als er overwogen wordt om één gezamenlijk constitutioneel Hof voor de drie landen in het Caribisch gebied te vormen.”

De regeringspartij pleit naar eigen zeggen al meer dan drie jaar voor het zo snel mogelijk invoeren van een constitutioneel Hof.

,,Bij verschillende gelegenheden heeft PAIS naar voren gebracht dat wij in een ongewenste situatie verkeren waarin de regering bijvoorbeeld of de Staten een wet kan aannemen zonder dat het deugdelijk is getoetst aan onze grondwet.”

Volgens PAIS is het voordeel van een constitutioneel Hof dat situaties voorkomen worden waarin er onduidelijkheid heerst over de grondwet.

,,Als Curaçao een constitutioneel Hof had gehad, zou de crisis van de twee parlementen waar wij in het recente verleden mee geconfronteerd zijn, door deze onafhankelijke rechtbank zijn bezworen en had vele ongewenste situaties in ons land voorkomen.”

Afgezien van de duidelijkheid die het Hof schept, draagt deze rechtbank er ook toe bij dat er voorkomen wordt dat de regering of het parlement te veel macht heeft zoals nu het geval is, zo oordeelt de partij.

,,Een constitutioneel Hof zorgt voor de nodige checks and balances, de rechtbank kan oordelen of de handelingen van de regering of het parlement tegen de grondwet indruisen of niet. Het constitutionele Hof draagt dus bij aan de verbreding van onze democratie.”

Het is niet de bedoeling dat het constitutionele Hof op de stoel van de regering of het parlement gaat zitten, het Hof is er om te bepalen of de beslissingen in ons land grondwettelijk zijn, aldus de coalitiepartij.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -