29 C
Willemstad
• donderdag 22 februari 2024

ParadiseFM | ‘Nederlandse bureaucratie onnodig belastend voor BES-eilanden’

De Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba klagen al lang over de bureaucratie die om de hoek komt kijken als ze geld van Nederland nodig hebben. Het...

ParadiseFM | Hevige brand in populaire snackbar ‘Lik je vingers’

De Curaçaose brandweer moest vanochtend met spoed uitrukken nadat ze een melding hadden gekregen van een brand midden in Saliña. Bij aankomst bleek dat de populaire snackbar...

ParadiseFM | Opnieuw arrestatie in zaak van ontvoerde ondernemer

De politie heeft gisteren een 21-jarige Curaçaose man gearresteerd. Hij is al de zevende opgepakte verdachte in de zaak rond de ontvoering van een ondernemer in Veeris...

ParadiseFM | Partij Vishon doet niet meer mee aan verkiezingen

De politieke partij Vishon doet niet mee aan de komende parlementsverkiezingen. Dat heeft de leider van de partij tegen Amigoe gezegd. Vishon deed in 2021 één keer...

ParadiseFM | Vrees voor tientallen doden bij ramp illegale goudmijn Venezuela

Autoriteiten in Venezuela houden rekening met tientallen doden door het instorten van een illegale mijn. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. De burgemeester...

Telegraaf | Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale...
- Advertisement -spot_img

FPEK: Overtuigen moeilijkste

HomeMediaFPEK: Overtuigen moeilijkste

Irene DickWillemstad – Het moeilijkste werk, wat bovendien nog het minste resultaat heeft opgeleverd, is de gemeenschap ervan te overtuigen dat de stichting die waakt over de kwaliteit van het onderwijs, Fundashon Kalidat Profeshonal Edukashon Kòrsou (FPEK), geen verborgen agenda heeft. FPEK organiseerde een goed bezochte galabijeenkomst voor leerkrachten en stelt over het werk van de afgelopen vier jaar: ,,Het vergde zoveel tijd, dat we ervoor gekozen hebben minder te praten en meer te doen. Daar zijn de resultaten nu van zichtbaar: een grote familie van deskundigen in het onderwijs, die niet alleen geloven in de zaak, maar die ook bereid zijn om op vrijwillige basis bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.”

Advertentie

FPEK bestaat nu dus vier jaar.

,,Vier jaar is een magisch getal, want met vier jaar treden kinderen het onderwijs in. In dit kader wordt er ook een speciaal tijdschrift uitgegeven ‘Revista Klave’ die rond de grote vakantie het licht zal zien”, zo laat de organisatie weten.

Tijdens een galabijeenkomst zijn de leerkrachten behandeld als Very Important Persons (VIP’s).

,,Zij verdienen het want zonder leerkrachten geen onderwijs en zonder onderwijs geen land”, zo luidde het motto bij de bijeenkomst.

In het bijzijn van de minister van Onderwijs, Irene Dick (PS), en vele aanwezige leerkrachten, werd deze week het Werkplan 2014 gepresenteerd door de algemeen coördinator Marbella Felipa.
Alle leerkrachten kregen een kalender cadeau, ‘als dank voor de steun die zij aan de stichting gegeven hebben en nog geven’.

Samenwerking hoofddoel
Een project dat al sinds 2011 in de pijplijn zit is het project ‘Educatief Netwerk’ (Ret Edukashonal). Het gaat om het ontwikkelen van een netwerk via internet waarbij leerkrachten ervaringen met elkaar uitwisselen.
Het moet de kroon worden op andere projecten die ook als doel hebben scholen en leerkrachten samen te brengen.
Een van die projecten heet ‘Skol pa Skol’, waarbij het aanwezige materiaal in alle scholen geïnventariseerd wordt.
Daar waar materialen niet meer gebruik worden, kunnen die mogelijk wel door andere scholen gebruikt worden.
Zo ontstaat er een uitwisseling, die kan uitmonden in meer contact en samenwerking. Om ervaringen uit te wisselen zijn er bovendien al twee bestaande programma’s, te weten het televisieprogramma ‘Kalidat edukashonal, responsabilidat di nos tur’ en de discussiebijeenkomst ‘Kafé Edukashonal’.
Het televisieprogramma wordt elke laatste zaterdag van de maand uitgezonden en richt zich op ouders, leerkrachten en leerlingen. In maart van dit jaar viert het programma haar eerste lustrum.

,,Op verzoek zullen bovendien alle programma’s van 2013 herhaald worden”, zo maakt FPEK bekend.

Dit geldt ook voor de discussiebijeenkomst die elke eerste maandag van de maand in Restaurant Curanesia wordt gehouden, nu al bijna een jaar lang dus.
Leerkrachten komen dan samen om met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen te delen over verschillende onderwerpen.

 

Conferentie kwaliteit

Het belangrijkste project is het project ‘Normen van Kwaliteit’ (Normanan di Kalidat) en het bezoek van de Nederlandse Onderwijscoöperatie (voorheen Stichting Beroepskwaliteitsleraren, SBL). ,,Met dit project ontwikkelt Curaçao haar eigen liniaal om haar onderwijskwaliteit te meten en te vergelijken met andere landen”, zo wordt door FPEK uitgelegd. ,,Niet om te concurreren met andere landen, maar om ons bewust te worden van de weg die we gezamenlijk moeten bewandelen om tot een hogere kwaliteit te komen.” In november zal het project eindigen in een conferentie getiteld ‘Normen van Kwaliteit’. In dit kader komt de zusterorganisatie Onderwijscoöperatie, waarmee FPEK een samenwerkingsovereenkomst heeft, op bezoek.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties