29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 15:33

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer openheid Rijksministerraad

De Rijksministerraad wordt transparanter. De Nederlandse regering besloot naar aanleiding van de toeslagenaffaire meer openheid te willen geven over de afwegingen die de basis vormen voor beleid. De...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGestopt ‘wapenschip’ naar Syrië vaart onder Curaçaose vlag

Gestopt ‘wapenschip’ naar Syrië vaart onder Curaçaose vlag

De M.V. Alaed die onder Curaçaose vlag vaart, werd gisteren door de Britse autoriteiten bij Schotland tegengehouden. Het schip zou wapens en helikopters vervoeren die bestemd waren voor Syrië.

WILLEMSTAD/DEN HAAG — De M.V. Alaed, het schip dat vermoedelijk legerhelikopters en wapens naar Syrië vervoerde en gisteren door de Britse autoriteiten bij Schotland werd tegengehouden, vaart onder Curaçaose vlag. De Russische eigenaar is via een Curaçaose nv alhier gevestigd. Curaçao is net als Nederland betrokken geweest bij de internationale actie om het schip niet door te laten.

Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) is intensief samengewerkt met het Verenigd Koninkrijk en andere landen om te verhinderen dat het van kracht zijnde EU-wapenembargo tegen Syrië zou worden geschonden. Het schip heeft niet in Nederlandse wateren gevaren, maar toen het in de buurt van Nederland kwam, ‘nam Nederland als EU-lidstaat zijn verantwoordelijkheid voor dit embargo’, aldus Rosenthal.

Vandaag meldde minister Charles Cooper (MAN) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, dat Curaçao via de gevolmachtigde minister in Nederland ook alle medewerking heeft verleend aan de internationale actie tegen het schip.

De M.V. Alaed vaart onder Curaçaose vlag en is volgens de wet een Curaçaos schip doordat de eigenaar zich via een Curaçaose nv hier gevestigd heeft. Ook heeft het een Curaçaose vertegenwoordiger. Daarachter zit volgens Jan Sierhuis van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) een Russische rederij. De operator van het schip zou een Deens bedrijf zijn.

Sierhuis heeft namens de MAC het schip gisteren, evenals de Deense en andere autoriteiten, opgeroepen om een inspectie toe te laten. Daar ging de bemanning echter niet op in. Op een gegeven moment verdween het van de radar, nadat het signaalsysteem was uitgeschakeld. Hierop heeft de verzekeraar de verzekering van het schip ingetrokken. Vervolgens maakte het schip rechtsomkeert. Het zou nu weer op weg naar Moermansk in Rusland zijn.

Overtreding

Volgens Sierhuis valt alleen het schip onder verantwoordelijkheid van Curaçao en niet de lading, maar volgens Curaçaose wetgeving mag een schip dat de Curaçaose vlag voert geen illegale activiteiten ondernemen. Lopende het onderzoek van de politie wil hij nog niet veel mededelingen doen.

“Ik heb de ladingbrief nog niet gezien. We moeten eerst bewijs hebben dat het schip in overtreding is geweest voordat we nadere actie kunnen ondernemen. Dan zou bijvoorbeeld de zeebrief kunnen worden ingetrokken.”

Op dat moment mag de Curaçaose vlag niet meer gevoerd worden. Ook is volgens Sierhuis niet duidelijk of het EU-embargo van toepassing is voor Curaçao. Er is geen internationaal wapenembargo tegen Syrië. In het EU-embargo staat onder meer dat verzekeraars uit de EU geen wapentransporten naar Syrië mogen verzekeren. Een schip met wapens moet dan een andere verzekeraar zoeken of rechtsomkeert maken.

De M.V. Alaed was verzekerd in Bermuda, dat onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk valt.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties