31 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Gesteggel over 50 miljoen

HomeLandenCuraçaoGesteggel over 50 miljoen

Boze Gerrit SchotteWILLEMSTAD — Verschillende leden van de MFKfractie waren tijdens de begrotingsbehandeling in de Centrale Commissie van de Staten niet te spreken over het feit dat het kabinet-Schotte verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële problemen van het land Curaçao.
Voormalig premier Gerrit Schotte benadrukte tijdens de vergadering eerder deze week dat het land eind september nog een overschot had van 50 miljoen gulden op de begroting van 2012.

Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) plaatste het verhaal van de MFK-fractie echter in een breder kader.
Volgens Jardim zijn veel inkomsten van de overheid veelal seizoensafhankelijk.
Zo krijgt de regering haar inkomsten uit de winst- en inkomstenbelasting van het betreffende jaar.
Dit bedrag moet dan voor de rest van het jaar gebruikt worden om alle uitgaven van de overheid mee te dekken.
Jardim rekende uit dat 80 procent van alle inkomsten van de winstbelasting in de maanden februari tot en met april bij de regering binnenkomen.

“Het kan zijn dat je in september alles binnen hebt gekregen waar je de rest van het jaar van rond moet zien te komen.”

De minister illustreerde zijn verhaal door erop te wijzen dat er in september van 2012, de laatste maand dat het kabinet- Schotte aan de macht was, nog sprake was van een overschot van 50 miljoen, maar dat het jaar werd afgesloten met een tekort van 100 miljoen volgens de laatste prognoses.

Verschillende leden van de MFK-fractie zetten ook vraagtekens bij de opstelling van het College financieel toezicht (Cft).
Zo wees MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas op het feit dat, toen het kabinet van MFK/PS/MAN aan de macht was, het toezichtorgaan zeer streng optrad en niets toestond, maar dat er sinds het aantreden van het kabinet-Betrian sprake was van een totaal gewijzigde instelling.

Maar Jardim wees deze verdachtmakingen krachtig van de hand en benadrukte dat het Cft objectief en neutraal te werk gaat.

“Het heeft te maken met vertrouwen en met geloofwaardigheid. Hoe meer geloofwaardig je bent, hoe meer vertrouwen men in jou heeft. Als je een geloofwaardig beleid presenteert dan heeft men meer vertrouwen in je.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties