26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:04

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGesteggel over 50 miljoen

Gesteggel over 50 miljoen

Boze Gerrit SchotteWILLEMSTAD — Verschillende leden van de MFKfractie waren tijdens de begrotingsbehandeling in de Centrale Commissie van de Staten niet te spreken over het feit dat het kabinet-Schotte verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële problemen van het land Curaçao.
Voormalig premier Gerrit Schotte benadrukte tijdens de vergadering eerder deze week dat het land eind september nog een overschot had van 50 miljoen gulden op de begroting van 2012.

Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) plaatste het verhaal van de MFK-fractie echter in een breder kader.
Volgens Jardim zijn veel inkomsten van de overheid veelal seizoensafhankelijk.
Zo krijgt de regering haar inkomsten uit de winst- en inkomstenbelasting van het betreffende jaar.
Dit bedrag moet dan voor de rest van het jaar gebruikt worden om alle uitgaven van de overheid mee te dekken.
Jardim rekende uit dat 80 procent van alle inkomsten van de winstbelasting in de maanden februari tot en met april bij de regering binnenkomen.

“Het kan zijn dat je in september alles binnen hebt gekregen waar je de rest van het jaar van rond moet zien te komen.”

De minister illustreerde zijn verhaal door erop te wijzen dat er in september van 2012, de laatste maand dat het kabinet- Schotte aan de macht was, nog sprake was van een overschot van 50 miljoen, maar dat het jaar werd afgesloten met een tekort van 100 miljoen volgens de laatste prognoses.

Verschillende leden van de MFK-fractie zetten ook vraagtekens bij de opstelling van het College financieel toezicht (Cft).
Zo wees MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas op het feit dat, toen het kabinet van MFK/PS/MAN aan de macht was, het toezichtorgaan zeer streng optrad en niets toestond, maar dat er sinds het aantreden van het kabinet-Betrian sprake was van een totaal gewijzigde instelling.

Maar Jardim wees deze verdachtmakingen krachtig van de hand en benadrukte dat het Cft objectief en neutraal te werk gaat.

“Het heeft te maken met vertrouwen en met geloofwaardigheid. Hoe meer geloofwaardig je bent, hoe meer vertrouwen men in jou heeft. Als je een geloofwaardig beleid presenteert dan heeft men meer vertrouwen in je.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties