27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Cooper fel tegen korting wegenfonds

charles cooperWILLEMSTAD — Een onfatsoenlijk voorstel. Een ‘no go’ voor de Staten. Onacceptabel. In deze scherpe bewoordingen reageerde MAN-fractievoorzitter in de Staten Charles Cooper op het besluit van de regering, zoals verwoord in de conceptbegroting 2013 om de overdracht van de motorrijtuigenbelasting (mrb) naar de Stichting Wegenfonds Curaçao (SWC) per dit jaar stop te zetten.

Dit komt neer op een inkomstenderving van meer dan 30 miljoen gulden voor de stichting die belast is met de financiering van infrastructurele werken op het eiland.
Cooper greep vrijwel zijn gehele spreektijd aan om uit te halen naar het voornemen van de regering om de bestemming van de motorrijtuigenbelasting drastisch te wijzigen.
Vanaf dit jaar zullen de mrb-inkomsten niet naar de SWC, maar naar de algemene middelen gaan.
Het is de bedoeling dat de kapitaalmarkt wordt opgegaan om zo geld te lenen voor investeringen in de lokale infrastructuur.
Eerder al had de SWC zelf middels een brief aan de regering protest aangetekend tegen het besluit.
Ook Cooper stelde tijdens de begrotingsbehandeling van afgelopen maandag dat het voorstel niet door de beugel kon.
Het MAN-Statenlid drong er bij de verantwoordelijke minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP) op aan om de aangekondigde maatregel terug te draaien.

“Wij hebben in de vergaderzaal van de Eilandsraad ervoor gestreden om het wegenfonds te mogen oprichten. Het geld van de autobelasting zou direct naar het fonds gaan om de investeringen in de lokale infrastructuur te kunnen bekostigen. Wat de regering nu wil doen is niet alleen onwenselijk, maar ook onacceptabel.”

Tijdens de beantwoording van de vragen van Cooper benadrukte Financiën- minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) dat het besluit van de regering ingegeven was door de bevindingen van het rapport van overheidsaccountant Soab over de SWC.
Hierbij zouden tal van onregelmatigheden geconstateerd zijn met betrekking tot het toezicht van het ministerie van Financiën op het fonds.
Maar Jardim, in het verleden secretaris-generaal van Financiën, stelt dat de opmerkingen voornamelijk betrekking hadden op het feit dat Financiën niet voldoende inzicht kon krijgen in het beheer van SWC.
Jardim wijst erop dat het besluit om ruim 34 miljoen gulden van SWC naar algemene middelen te halen, deel uitmaakt van het streven van de regering om maatregelen te nemen die zo min mogelijk pijn veroorzaken.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -