27 C
Willemstad
• donderdag 1 juni 2023

Extra | Journaal 30 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Verongelukte automobilist was 36-jarige Chinees Jianwei MO

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De automobilist die vorig week verongelukte op de Helmin Wiels Boulevard is de 36-jarige Jianwei MO, geboren in China. Het ongeluk vond plaats om drie...

PBC | ‘Iedere Curaçaose minister een creditcard van 25.000 dollar voor reizen, bespaart geld’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Elke minister van Curaçao krijgt voortaan een creditcard van 25.000 dollar om zijn dienstreizen te bekostigen. Dat meldt minister Javier Silvania van Financiën. De...

ParadiseFM | Terugkeer Hof naar Punda stap dichterbij

‘Nieuwe mensen, nieuwe zienswijzen’ is het thema van het jaarverslag over 2022 van het Hof van Justitie. Vorig jaar was in veel opzichten een jaar van herstel....

ParadiseFM | Betaalpas dienstreizen bespaart 1,2 miljoen

Het kabinet-Pisas introduceert betaalpassen voor dienstreizen. De limiet op deze credit cards bedraagt 25 duizend dollar. Deze maatregel moet de overheid 1,2 miljoen besparen. Dat meldt minister...

ParadiseFM | LHBTI-organisaties uiten kritiek op wetsvoorstel Calmes

Statenlid Rennox Calmes wil de rechten van duizenden Curaçaoënaars beperken in plaats van veiligstellen. Dat zeggen LHBTI-organisaties Foko en Igualdat Korsou. Ze noemen het wetsvoorstel dat de...
- Advertisement -spot_img

Gepensioneerden winnen zaak SVB

HomeMediaGepensioneerden winnen zaak SVB

 

griffierecht‘Geen rekening gehouden met bijzondere omstandigheden’

Willemstad – Twee gepensioneerden hebben een rechtszaak tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gewonnen. Dat heeft de raadsvrouw van de gepensioneerden, Olga Saleh-Kostrzewski, bekendgemaakt.

Advertentie

Een gepensioneerde van de Koninklijke Marine en een onder dezelfde regeling vallend gepensioneerd familielid, hadden een zaak aangespannen tegen de verzekeringsbank omdat laatstgenoemde geweigerd had om het tweetal – en anderen die middels de Koninklijke Marine nagenoeg volledige dekking van hun ziektekosten genieten – ontheffing te verlenen van de toepassing van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten.

,,De SVB stelde zich op het standpunt dat cliënten niet in aanmerking komen voor de ontheffing, daar de Koninklijke Marine kort gezegd geen verzekeringsmaatschappij is”, aldus Saleh-Kostrzewski.

Hierbij is de SVB volgens de advocate volledig voorbijgegaan aan het feit dat de Koninklijke Marine zoals gezegd wel degelijk vrijwel alle door cliënten gemaakte ziektekosten vergoedt en ook voor deze kosten garant staat.

Saleh-Kostrzewski: ,,Daarbij kwam tevens kijken de omstandigheid dat cliënten, nu zij verplicht worden gesteld om bvz-verzekerd te zijn, zwaar in hun financiële belangen geschaad worden. Immers, cliënten moeten nu de facto jaarlijks in het kader van de bvz absurd hogere bedragen aan premie afdragen dan wat feitelijk hun bijdrage in ziektekosten aan de Koninklijke Marine inhoudt.”

Tijdens de rechtszaak werd onder andere aangevoerd dat de SVB bij het nemen van de beslissing van het weigeren van de ontheffing helemaal geen rekening heeft gehouden met deze bijzondere omstandigheden.

,,De rechter heeft dan ook terecht geoordeeld dat de SVB, door het vorenstaande en door cliënten ondanks hun uitdrukkelijk verzoek niet te horen, gehandeld heeft in strijd met het zorgvuldigheidsbeginsel, alsook is er sprake van strijd met het motiveringsbeginsel”, aldus de raadsvrouw van de gepensioneerden in een schrijven.

Het beroep van de twee gepensioneerden is gisteren door het gerecht gegrond verklaard. Tevens is de SVB opgedragen om alsnog ten aanzien van de eisers een nieuwe beslissing te nemen met inachtneming van hetgeen het gerecht heeft overwogen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties