28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

Geld ministeries fors per jaar verhoogd

HomeMediaAlgemeen nieuwsGeld ministeries fors per jaar verhoogd
Archief foto ©(kkc)
Archief foto ©(kkc)

 

Omayra Leeflang (onafhankelijk) bracht in de vergadering naar voren dat de regering in 5 jaar tijd meer dan 50 miljoen gulden kan bezuinigen als de kosten van de ministeries teruggebracht worden naar het niveau van 2012.

,,Het is niet nodig om in het salaris van ambtenaren te snijden”, aldus Leeflang.

Het onafhankelijk Statenlid vergeleek de kabinetskosten op de begroting van 2014 met die van 2012, en constateerde daarbij een verschil van 2.240.034 gulden.

,,De ministers hebben het geld van hun ministeries met meer dan 11 miljoen per jaar verhoogd. Dezelfde overheid heeft het plan om het salaris en andere rechten van ambtenaren met 50 miljoen in 4 jaar te verlagen”, zo stelt het Statenlid.

Zij beticht de ministers er onder andere van dat ze hun reiskosten verhogen, meer medewerkers in dienst nemen en ook meer geld uitgeven voor propaganda.
Leeflang vergeleek ook de kosten van algemeen beheer van de verschillende ministeries in 2012 en 2014.
In 2012 bedroegen deze kosten 81.184.818, voor 2014 was een bedrag begroot van 88.101.200, een verschil van 6.916.382 gulden.
De salariskosten van het kabinetspersoneel bedroegen in 2012, 2.013.376, voor 2014 was een bedrag begroot van 5.055.800, een verschil van 2.103.376.
Coalitiegenoot Davelaar en velen met hem in de Staten, brachten de noodzaak tot het nemen van maatregelen in de afgelopen periode ter sprake, om de overheidsschuld weer terug te dringen.

Het gevolg volgens Davelaar: ,,Het volk is verwaarloosd op sociaal, economisch, cultureel, sportief en spiritueel gebied.”

Elmer Wilsoe (PS) stelde dat de begroting en het daarin gereflecteerde beleid ten gunste moet zijn van de bevolking en niet tegen de bevolking.

,,De genomen maatregelen werden onder druk van Nederland genomen, maar ik vraag mij af of daarmee ook gekeken is naar de bevolking en of de uitgangspunten van het regeerakkoord voldoende in ogenschouw zijn genomen”, aldus Wilsoe die een van de coalitiepartijen vertegenwoordigt.

Coalitiegenoot Alex Rosaria (PAIS), brengt ertegenin dat de maatregelen niet voor het College financieel toezicht (Cft) of Nederland zijn genomen, maar in het eigen belang.

,,Omdat de schuldenproblematiek toch vroeg of laat terugkomt bij de bevolking.”

Hij verwijt de regering Schotte (MFK) dat die ervoor gezorgd heeft dat de maatregelen genomen moesten worden.
Na 10 oktober 2010 had Curaçao een goede startpositie.

Rosaria: ,,Het is de schuld van het kabinet Schotte dat Curaçao een aanwijzing kreeg.”

Na het nemen van de maatregelen dit jaar hoopt Rosaria in 2014 de economie weer een boost te kunnen geven en de sociale achterstanden aan te pakken.
Zowel Rosaria als Koeiman van de oppositie had vragen over hoe het staat met het installeren van de begrotingskamer.
Koeiman benadrukte dat de controle in het algemeen versterkt moet worden, door instanties als Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), maar ook bijvoorbeeld door bewakers die zorgen dat in het weekend de airco’s in overheidsgebouwen niet voor niets draaien.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties