27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 09:30

Laatste reacties

- Advertentie -

Geheime’ documenten FDRS fout

De ‘geheime’ documenten worden ook naar Soab gestuurd met een begeleidend schrijven ondertekend door de Statenleden Gerrit Schotte, Amerigó Thodé en Monique Koeyers-Felida, allen van MFK. Op de foto de MFK-fractie in conclaaf tijdens de Statenvergadering over FDRS, vlnr. Gilmar Pisas, Jacinta Scoop-Constancia, Schotte en Koeyers-Felida. FOTO KIKO TA PASANDO NOTISIA
De ‘geheime’ documenten worden ook naar Soab gestuurd met een begeleidend schrijven ondertekend door de Statenleden Gerrit Schotte, Amerigó Thodé en Monique Koeyers-Felida, allen van MFK. Op de foto de MFK-fractie in conclaaf tijdens de Statenvergadering over FDRS, vlnr. Gilmar Pisas, Jacinta Scoop-Constancia, Schotte en Koeyers-Felida. FOTO KIKO TA PASANDO NOTISIA

 

Willemstad – De ‘geheime’ documenten die circuleerden bij Statenleden, maar ook in de pers, over de Fondo pa Deporte i Responsabilidat Sosial (FDRS) – Fonds voor Sport en Sociale Verantwoordelijkheid – zijn niet betrouwbaar en verschillen van de officiële versies die de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft ontvangen van het ministerie van Financiën en de FDRS.

- Advertentie -

Advertentie

Dat staat in het nu vrijgekomen rapport van Soab dat op verzoek van de minister van Financiën, José Jardim, is opgesteld.
Doel van het onderzoek is om antwoord te geven op een aantal gestelde vragen over de subsidieverstrekking en de uitvoering van de subsidie binnen FDRS.
Soab stelt over de circulerende stukken dat die ook niet van Soab afkomstig kunnen zijn, zoals publiekelijk geïnsinueerd.

,,Dit kan nimmer het geval zijn geweest, vanwege het feit dat er vele documenten van FDRS bij derden bekend zijn die nimmer door Soab zijn opgevraagd dan wel ontvangen”, zo staat in de rapportage die vervolgt: ,,Daarnaast bestaan er verschillen tussen een aantal kopieën van Soab en de kopieën die bij derden bekend zijn.”

Soab doelt hierbij voornamelijk op de ‘verzamelstaat ten behoeve van de inspectie der belastingen 2013’ en de oprichtingsakte van de FDRS.

Aanvraag subsidie niet ontvankelijk
Soab concludeert dat de subsidieaanvraag van 13 mei 2013 ‘niet tijdig conform de subsidieverordening is ingediend, waardoor de subsidieaanvraag niet ontvankelijk is voor begrotingsjaar 2013 en 2014’.
In het onderzoeksrapport worden 16 deelvragen beantwoord, waaronder de vraag of de subsidieaanvraag en -verstrekking correct zijn verlopen in relatie tot de subsidieverordening.
Bij de subsidieaanvraag constateert de Soab enkele onregelmatigheden.
Zo ligt aan de subsidieaanvraag een niet-getekende brief ten grondslag, opgesteld door beleidsadviseur Cecilia.
Er is geen formeel voorschot aangevraagd, dan wel verleend, zo stelt Soab, die wel concludeert dat er uiteindelijk sprake is van een feitelijk voorschot omdat er ook betalingen zijn verricht over de maanden januari tot en met juli 2013.
Ten aanzien van de subsidieverlening, vastgelegd in een Ministeriële Beschikking (MB) constateert Soab dat de diverse genoemde bedragen niet kloppen.
Zo wordt er een totaal subsidiebedrag vermeld van 1.200.000 gulden, opgesplitst in twee tijdvakken van 500.000 en 800.000 gulden die bij elkaar opgeteld niet 1.200.000 gulden bedragen maar 1.300.000 gulden.
Verder wordt genoemd dat de betalingen in 12 maandelijkse termijnen plaatsvinden voor een bedrag van 83.333.33 gulden per maand wat bij elkaar opgeteld uitkomt op een bedrag van ongeveer 1 miljoen gulden per jaar.

Ook het subsidieverzoek is niet conform de subsidieverordening gelopen.
Ten eerste is bij in de brief van Cecilia die aan de subsidieaanvraag ten grondslag ligt, geen nadere onderbouwing gegeven van het verzochte bedrag.
Dat kon ook niet omdat op die datum (mei 2013) de stichting nog niet officieel was opgericht.
Het machtigingsverzoek voor de subsidieaanvraag wordt op de dag van oprichting op 18 september ondertekend.
Door het ministerie van Financiën wordt uitgelegd dat dit is gebeurd omdat gewacht werd op het aanleveren van meerdere documenten.
In het basisdocument van IndigoBlue is geen productenbegroting opgenomen waardoor niet duidelijk is welke overige inkomsten de stichting beoogt te ontvangen. Ook is niet duidelijk voor welke activiteiten welk bedrag per jaar benodigd is.
De activiteiten genoemd in de MB zijn beschouwd als activiteitenplan.

Naschrift

Geen ‘Code’ voor FDRS

De FDRS valt niet onder de werking van de Code corporate governance, zo blijkt uit de Soab-rapportage. Deze conclusie volgt volgens Soab uit het feit dat de betrokken minister volgens de statuten niet belast is met de benoeming of het ontslag van een of meer bestuursleden. Ook hoeven wijzigingen in de statuten niet door de betrokken minister te worden geaccordeerd. FDRS is conform een uittreksel uit het Handelsregister op 18 september 2013 opgericht door Malvina Cecilia, beleidsmedewerker van het ministerie van Financiën. Aan de stichting ligt een basisdocument ten grondslag opgesteld door Indigo- Blue Consult in augustus 2013, in opdracht van het ministerie van Financiën. Daaruit blijkt dat de samenwerkingspartners van de FDRS niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) zijn. ,,Dit basisdocument is vooralsnog niet formeel geaccordeerd door het bestuur”, zo stelt Soab. Over de samenstelling van het bestuur constateert het onderzoeksbureau dat op 18 september het bestuur bestond uit voorzitter Ralph Palm, penningmeester Alberto Romero en secretaris Ludmila Vicento. Op 19 december staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven Ludmila Vicento nog steeds als secretaris en als penningmeester John Tjoen. Op 13 januari is alleen Tjoen nog in functie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -