30 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Conferentie FCCA viel duurder uit

HomeMediaConferentie FCCA viel duurder uit

schotte-2013El HakimWillemstad – De organisatie in 2012 van de 19e jaarlijkse FCCA-cruiseconferentie door Curaçao als gastland, twee jaar daarvoor ‘binnengehaald’ door ex-premier Gerrit Schotte (MFK), is een dure zaak gebleken.

Advertentie

Het kostte de overheid niet alleen de toegezegde 400.000 gulden die – naar onlangs bleek – door Korpodeko met landsgeld is betaald, maar ook nog een half miljoen aan onbetaalde facturen.
Dat valt te concluderen uit een rapport, opgesteld door Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).
Het rapport is als bijlage toegevoegd aan antwoorden die minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling gaf op vragen van PAIS-fractieleider Alex Rosaria eind december.
In die antwoorden stelt Palm dat Soab nog ‘separaat’ zal rapporteren over die controversiële overheidsbijdrage – via ontwikkelingsbank Korpodeko – van 400.000 gulden (aan de organisatie van de Annual Cruise Conference & Trade Show van de Florida Caribbean Cruise Association, FCCA) en 200.000 gulden (aan Federashon Futbol Kòrsou, FFK).
Over beide laatste uitgaven zal Soab nog apart verslag uitbrengen.
Dit gebeurt naast de zogenaamde ‘financiële toetsing’, waartoe de ministerraad – naar nu bekend is geworden – in november 2013 heeft besloten.
Over dit onderzoek door Financiën laat Palm weten dat het nog in de beginfase verkeert.
Soab werd in mei vorig jaar verzocht uit te zoeken hoe de (overheids)financiering van de door Schotte geïnitieerde FCCAconferentie was verlopen.
De organisatie van FCCA op Curaçao was in handen van een commissie onder voorzitterschap van Zeno Cirkens, ten tijde van het kabinet Schotte aangesteld als voorzitter van de Curaçao Tourism Development Foundation (CTDB) die toeristenbureau CTB aanstuurt.
Volgens de regels van de Landsverordening comptabiliteit zijn deze begrotingsregels niet van toepassing op de organisatiecommissie, die geen deel uitmaakt van de overheid, maar feit is wel dat de toenmalige regering met publieke middelen heeft bijgedragen – en later met een nog veel groter bedrag het gat heeft moeten opvullen.
De Subsidieregeling 2007 geeft onvoldoende antwoord op de vraag of de juiste procedures zijn gevolgd.
Het houden van de FCCA-conferentie kwam uit de koker van Schotte, die in 2010 tijdens de cruiseconferentie in Puerto Rico beloofde dat Curaçao het evenement in 2012 zou organiseren.
Dat werd in 2011 schriftelijk bevestigd door Schottes minister van Economische Ontwikkeling Nasser El Hakim (MFK).
De regering betaalde de 400.000 gulden met gelden die Korpodeko beheert; dit gebeurde in opdracht van Schotte zelf.
Hoewel Korpodeko-directeur Chesron Isidora nooit heeft willen bevestigen noch ontkennen gehoor te hebben gegeven aan deze opdracht, berichtte deze krant op gezag van goede bronnen dat dit gebeurd is.
En dat blijkt ook uit de stukken die horen bij het antwoord van minister Palm aan de Staten.

Opvolger El Hakim mocht dokken
De werkelijke kosten van de FCCA-conferentie bedroegen ruim 1,6 miljoen gulden.
Als Soab de begroting van de kosten met de werkelijke kosten vergelijkt, dan is de begroting niet overschreden.
Wel bleek er in de praktijk een tekort aan liquide middelen te zijn van bijna 500.000 gulden.
Dit komt vooral doordat sponsors niet gaven wat vooraf was ingeschat.
In maart 2013, toen een nieuwe (transitie)regering aanzat gesteund door PS/PAIS/PNP/Sulvaran, stond er op de bankrekening nog 29 gulden, maar moest er nog 485.000 gulden aan onbetaalde facturen worden voldaan.
Deze bedragen zijn in de periode van april tot en met juli 2013 op verzoek van voormalig transitieminister Steven Martina van Economische Ontwikkeling betaald ‘als voorschot’, aldus Soab, ‘in afwachting van een oplossing’.
Als deze oplossing uitblijft – en die kans is groot – dan heeft de door Schotte en El Hakim op Curaçao georganiseerde cruiseconferentie bijna een miljoen (900.000 gulden) gekost.
Zonder instemming vooraf door de Staten.
Los daarvan waren er bijdragen van overheidsbedrijven CTB (182.000 voor marketing en promotie en 200.000 als bijdrage voor de organisatie van het evenement) en havenbedrijf CPA (182.000, eveneens voor marketing en promotie).
De betaling voor marketing en promotie, bij elkaar 364.000 gulden, diende rechtstreeks aan FCCA te gebeuren.
Als die bedragen erbij worden opgeteld dan gaat het om circa 1,35 miljoen.
De begroting voor de FCCA-conferentie was opgesteld op basis van ervaringen (van voornamelijk Curaçao Ports Autority) met vergelijkbare evenementen in het verleden, hoewel deze niet van dezelfde omvang waren.
De openstaande rekeningen werden pas bekend kort na het aantreden van Martina als minister (medio 2013 opgevolgd door de huidige bewindsman Palm), onder andere aan de hand van een memo van secretaris-generaal Vanessa Thodé van het ministerie, aangesteld ten tijde van El Hakim.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties