26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Geen werk Isla door oneigenlijke concurrentie

HomeMediaGeen werk Isla door oneigenlijke concurrentie

Aannemersvereniging AAV:

AAV directeurWILLEMSTAD — Een merendeel van de lokale leden van de aannemersvereniging AAV, die hun inkomsten genereren door het uitvoeren van opdrachten op het terrein van de Isla-raffinaderij, zit nu thuis. Dit vanwege oneigenlijke concurrentie, zo laat AAV-directeur Mike Willem desgevraagd weten. Hij luidt wederom de noodklok.

Advertentie

50 tot 60 procent van onze lokale leden – de vereniging heeft in totaal 35 leden – is afhankelijk van de arbeidsverschaffing op het Isla-terrein. Aangezien er nu sowieso weinig werk is, krijgen wij nu herhaaldelijk de feedback dat het kleine beetje werk wat er is, door lokale aannemersbedrijven met uit het buitenland ingevlogen werknemers uitgevoerd wordt”, aldus Willem.

Hij stelt dat de AAV-leden zich over het feit beklagen dat deze aannemersbedrijven de gunningen krijgen, ‘simpelweg omdat ze onder de gangbare prijzen zitten’.

Op papier zijn het legale bedrijven die aan de oprichtingsvoorwaarden voldoen.
Maar omdat ze niet aan de belastingverplichtingen en sociale afdrachten voldoen – door deze niet te betalen – kunnen zij onder de gangbare prijzen zitten. Hier is dus sprake van oneigenlijke concurrentie.”

Willem benadrukt dat deze kwestie een op het eiland bekend fenomeen betreft, waar de aannemersvereniging de afgelopen tien jaar herhaaldelijk over aan de bel heeft getrokken. Willem stelt dat de AAV deze ‘oneigenlijke concurrentie onder de aandacht van de overheid heeft gebracht’, en dat zal blijven doen.

We hebben nu de indruk dat het weer erger is geworden, het valt op. Zo heeft men bijvoorbeeld in 2012 met de grote catcracker- revisie volop werk gehad.
Het is dan ook normaal dat er mensen van buitenaf aangetrokken worden.
Maar thuiszittende lokale aannemers is natuurlijk niet de bedoeling.”

Willem vindt dat de overheid hier strenger op zou dienen te controleren.

Als een merendeel van de lokale aannemersbedrijven zonder werk thuis zit, dan dient men de werkvergunningaanvragen – die bij het Soaw-ministerie (sectie Arbeid, red.) binnenkomen – voor buitenlandse werknemers beter onder de loep te nemen en deze niet zomaar in te willigen. We hebben namelijk begrepen dat de bedrijven die de opdracht krijgen, op het moment dat ze deze krijgen, vrijwel geen werknemers in dienst hebben.”

Willem licht toe, dat voorgenoemde bedrijven voordat ze tot uitvoer van de opdracht overgaan, bijvoorbeeld snel mensen uit Venezuela zouden invliegen.

Toevallig is het merendeel aan buitenlandse werknemers op de Isla Venezolaans, maar het maakt in principe niet uit, uit welk land ze komen. De lokale werknemer heeft conform de Landsverordening voorrang en vandaar dat hier betere controle op dient plaats te vinden. De lokale bedrijven die wel netjes aan hun afdrachten voldoen en de belasting betalen, zitten immers thuis.”

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties