27 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 01:02

Telegraaf | ’Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

Yteke de Jong en Koen Nederhof AMSTERDAM - Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd...

Democracy now! | Friday, May 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Eerste stap naar vaste muziekles op school

Curaçao heeft een eerste stap gezet op weg naar structureel muziekonderwijs in het lesprogramma op de basisscholen, zo meldt het Curaçaohuis in Den Haag in een post...

Nu.cw | Gerstenbluth waarschuwt: ‘Stijging besmettingen in korte tijd nog steeds mogelijk’

Rick Hart Epidemioloog Izzy Gerstenbluth waarschuwt voor een hausse in besmettingen in korte tijd. Dinsdag en woensdag rapporteerde de afdeling Epidemiologie geen besmettingen, maar gisteren waren het er...

PBC | Zondag ode aan jarige Maxima op de Emmabrug

Persbureau Curacao Randal Corsen speelt komende zondag koningin Maxima toe voor haar 50ste verjaardag vanaf de Emmabrug op Curaçao. Hij doet dat samen met Jadah van Dijk en Tania...
- Advertisement -spot_img

Geen uitbreiding coalitie

HomeLandenCuraçaoGeen uitbreiding coalitie

Adèle van der Pluijm-VredeWILLEMSTAD — De huidige coalitie zal niet worden uitgebreid.
Dit kan worden geconcludeerd aan de hand van de brief die de partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran naar waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede hebben gestuurd.
Ook partijleiders die benaderd zijn door de Amigoe geven dit toe.

In een brief aan waarnemend gouverneur van der Pluijm-Vrede hebben de partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Sulvaran, goed voor elf van de 21 Statenzetels, gevraagd om een formateur te benoemen die zorg moet dragen voor de vorming van een kabinet, bestaande uit politici, dat het huidige takenkabinet onder leiding van demissionair premier Daniel Hodge (PS) zal moeten opvolgen.
Hierbij moet worden opgemerkt dat de partijen gevraagd hebben om een formateur en geen informateur.
Een informateur onderzoekt welke partijen bereid zijn om met elkaar samen te werken, terwijl een formateur uitgaat van de vorming van een regering en de invulling van de poppetjes in het nieuw te vormen kabinet.
In de wandelgangen is er sinds het aantreden van het takenkabinet gesproken over een mogelijke uitbreiding van de huidige coalitie, om zo de minieme meerderheid in de Staten uit te breiden.
In dit verband werd onder meer de MAN genoemd.
Maar partijvoorzitter Everardus ‘Efi’ Van de Meent stelt dat de blauwe partij niet is benaderd.
Er is geen enkel contact geweest tussen MAN en de partijen PS, Pais, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran over uitbreiding van de huidige coalitie, geeft hij aan.

De MAN kiest er volgens hem voorlopig voor om haar werk in de oppositie te blijven doen.
In een reactie stelt Pais-leider Alex Rosaria dat tussen de leiders van de vier fracties in de Staten, die op dit moment het demissionaire kabinet in het parlement steunen, een afspraak bestaat dat de coalitie in haar huidige vorm door zal gaan.

“Er is een brief van de vier groepen naar de waarnemend gouverneur gegaan.
Er is niet gesproken over de wenselijkheid van uitbreiding van de coalitie.
Ik ga er dan ook van uit dat wij met ons elven door zullen gaan en dat de huidige coalitie in haar huidige samenstelling door zal gaan.”

PNP-leider Humphrey Davelaar benadrukt dat zijns inziens de brief van de elf Statenleden nog steeds op tafel ligt en hij benadrukt dat deze brief uitgaat van voortzetting van de huidige samenwerking tussen de bestaande coalitiepartners.
Ook Davelaar beaamt dat er niet is gesproken over uitbreiding van de coalitie, maar geeft wel aan dat als hiervan sprake zal moeten zijn, het initiatief hiervoor bij de grotere partners in de coalitie zal moeten liggen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties