27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:54

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMedia‘Geen stagnatie in projectenuitvoer’

‘Geen stagnatie in projectenuitvoer’

Earl Balborda
Minister Earl Balborda

WILLEMSTAD — Tijdens de openbare vergadering van de Centrale Commissie in de Staten, afgelopen vrijdag, waarin criminaliteit en de sociale crisis op het eiland centraal stonden, greep men de aanwezigheid van minister Earl Balborda (PNP) aan, om ook tal van andere vragen te stellen met betrekking tot zijn ministerie. Zo stelden verschillende Statenleden vragen over lopende projecten en projecten die volgens hen niet zouden lopen binnen het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

De vergadering werd naar aanleiding van het schietincident op Hato door de PAR-fractie en onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang aangevraagd, waarop de MFK-fractie ook om de aanwezigheid van de VVRP-minister verzocht om vragen te kunnen stellen over de veiligheid op de luchthaven.

Zoals eerder door de Amigoe gemeld, kreeg de minister weinig vragen over de luchtvaart en Hato. Wel passeerden vragen over wijkontwikkeling en woningprojecten, straatverlichting, aanpak van kruispunten, het beleid omtrent adressen en de toekenning van huisnummers, de mogelijke bestemmingswijziging van de gronden van Oostpunt en de eventuele ontwikkeling daarvan, ‘stagnatie’ van projectontwikkelingen ofwel bouwprojecten die een positieve impact op de economie kunnen leveren, de revue.


Armoed
e

De minister bracht ook zijn zienswijze naar voren over sociaal-maatschappelijke factoren die als mogelijke oorzaak van criminaliteit werden aangehaald en waarover door de Statenleden druk gediscussieerd werd.

Balborda nam het standpunt in dat armoede niet per definitie gekoppeld mag worden aan criminaliteit en omschreef een dergelijke koppeling zelfs als ‘gevaarlijk’:

“Lang niet iedereen die minde bedeeld is, belandt in het criminele circuit en laten we vooral niet de boodschap uitdragen dat als men minder middelen heeft, het verklaarbaar is dat men voor het criminele pad kiest.

Laten we vooral ook niet door het aanhalen van excuses een klimaat creëren waardoor men zich met recht een slachtofferrol aanmeet om met een gevoel van vrijwaring het criminele pad te bewandelen.”

Dit standpunt ontlokte onder andere bij Statenlid Leeflang in de tweede vragenronde een gepassioneerde uiteenzetting over wanneer men niet in de primaire levensbehoeften voorzien is, ‘men honger lijdt’ (de piramide van Maslow, een hiërarchische ordening van behoeften), het volgens haar wetenschappelijk is bewezen dat er een vervreemding van de samenleving ontstaat ofwel er asociaal gedrag bevorderd wordt.


Projecten

Op de vragen van MAN-Statenlid Charles Cooper, tevens oud-VVRP-minister, over ‘vastzittende private projecten en projectontwikkelingen, stelt Balborda het volgende:

“Er wordt herhaaldelijk gespeculeerd over projecten die vast zouden zitten omdat de overheid niet voortvarend genoeg te werk zou gaan.”

Hij stelded ‘dat er gesuggereerd wordt dat het verstrekken van onder andere de nodige vergunningen voor stagnatie zou zorgen’.

“Ik zal dan ook een overzicht geven puur op basis van cijfers. Zoals men weet is onlangs door de overheid een economische task force ingesteld die de lopende projecten in kaart heeft gebracht.

Uit de meest recente data, van drie weken terug, blijkt dat er sprake is van in totaal 56 lopende projecten waarvan er slechts vijf in afwachting zijn van bijvoorbeeld een vergunning door de overheid. Inmiddels is in de afgelopen weken verdere vooruitgang geboekt waardoor het nu zelfs minder dan deze vijf projecten betreft.

Dus men kan stellen dat minder dan 10 procent van het totale aantal projecten wacht op de nodige vergunningen om aan te kunnen vangen. Verder is er sprake van 33 projecten in de publieke sector en 13 projecten uitgevoerd door overheids-nv’s.”


Kapitaalvernietigin
g

PAR-partijleider en Statenlid Zita Jesus-Leito stelde kritische vragen over het stopzetten van het adressenproject dat in het verleden gefinancierd werd door Usona, en vroeg zich tevens af of dit geen kapitaalvernietiging is. Balborda:

“Het project is niet stopgezet, de uitvoer daarvan is tijdelijk ‘on hold’. Aangezien de mensen in het verleden door Usona werden betaald, zijn zij op projectbasis ingehuurd waarbij men vooraf wist dat de werkverschaffing puur op projectbasis geschiedde.

Aangezien er geen wettelijk kader is aan de hand waarvan de overheid adreswijzigingen kan opleggen, moest men wel tot tijdelijke stopzetting overgaan.”

Verder meldt hij dat doordat de wet, de Eilandsverordening Bevordering Openbare Orde en Bescherming Gemeenschap (EBOOBG), bij de start van het nieuwe land Curaçao niet van kracht is geworden, de adreswijzigingen geen juridische basis kennen. Hij geeft dan ook een voorbeeld:

“Als wij nu de adresgegevens in een straat willen aanpassen, waarbij we bijvoorbeeld een huisnummerwijziging voor een bepaald adres willen invoeren, kan de bewoner die jarenlang gewend is aan een bepaald nummer nu simpelweg weigeren om het door de overheid toegekende huisnummer te hanteren.

Dit zou betekenen dat in een straat meerdere huizen met dezelfde huisnummers zouden kunnen voorkomen. Dit kan natuurlijk een chaos opleveren, denk hierbij aan een ambulancedienst die ergens door een straat dwaalt. Voor de hervatting van dit project zal een budget worden begroot voor het jaar 2015.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties