27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:57

Laatste reacties

- Advertentie -

Geen signalen van tekort OM

Plasterk: Kwaliteit rechtshandhaving wel belangrijk voor Nederland

Plaskerk-12042014Willemstad/Den Haag – Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties heeft ‘geen signalen uit Aruba of Curaçao ontvangen omtrent de capaciteitsproblemen van het Openbaar Ministerie aldaar’ en hij is van oordeel dat het OM op Sint Maarten beschikt over voldoende capaciteit.

Advertentie

- Advertentie -

,,Eventuele capaciteitsuitbreiding zal in eerste instantie dan ook door de landen zelf dienen te worden opgepakt. Die prioritering is een aangelegenheid van de procureur-generaal en het OM op Curaçao”,

antwoordt hij op Kamervragen van de Kamerleden Van Laar (PvdA) en Bosman (VVD) over de toekomst van specifiek het OM en de Landsrecherche op Sint Maarten.
Zij herinnerden Plasterk in hun vragen aan zijn antwoorden op eerdere vragen over berichten dat de politiek op Sint Maarten corruptieonderzoek zou torpederen.

  • ,,Welke verantwoordelijkheid heeft de Nederlandse regering voor het goed functioneren van het OM op Sint Maarten?
  • Welke maatregelen heeft u getroffen naar aanleiding van het advies van de Voortgangscommissie Sint Maarten om vanuit Nederland extra recherchecapaciteit aan Sint Maarten ter beschikking te stellen?”

De bewindsman van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

,,Het OM op Sint Maarten valt onder de consensusrijkswet ‘Rijkswet openbare ministeries van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba’.
De rechtshandhaving – en daarmee ook het OM – valt onder de autonome bevoegdheden van de landen.”

Dit betekent, legt Plasterk uit, dat het aan het OM op Sint Maarten is om de prioriteiten te bepalen, onderzoek te verrichten en te bepalen of en zo ja wie vervolgd zou moeten worden.
Het vullen van de formatie van de Landsrecherche is eveneens een verantwoordelijkheid van het land Sint Maarten.

,,De kwaliteit van de rechtshandhaving, onderzoek en vervolging van (grensoverschrijdende) criminaliteit en de uitvoering van de plannen van aanpak op Sint Maarten zijn echter ook belangrijk voor Nederland.
De rechtshandhaving en rechtszekerheid moeten worden geborgd.
Ik gaf eerder aan dat dit ook mijn inzet is en zal blijven in de gesprekken met de regering van Sint Maarten.”

- Advertisement -

Desgevraagd kan door Nederland, maar ook door de andere landen in het Koninkrijk, onder voorwaarden gericht extra recherchecapaciteit beschikbaar worden gesteld.
De Kamerleden Van Laar en Bosman wilden ook weten of in 2013 bemiddeling heeft plaatsgevonden door Plasterk ‘om de contacten tussen de Landsrecherche en Rijksrecherche weer op gang te brengen zodat over vormen van samenwerking kan worden gesproken’ zoals de Voortgangscommissie in 2013 adviseerde.
De bewindsman antwoordt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag inmiddels een bijstandsverzoek van Sint Maarten heeft ontvangen ten behoeve van de Landsrecherche.

,,Van een bemiddelende rol voor mij tussen de Rijksrecherche en de Landsrecherche van Sint Maarten hoeft dan ook geen sprake te zijn.”

De Nederlandse minister benadrukt een paar keer dat ‘de rechtshandhaving en daarmee ook het OM onder de autonome bevoegdheden van de landen’ valt.

,,Het streven van de landen is erop gericht dat de parketten op den duur op eigen benen kunnen staan en daardoor minder afhankelijk zijn van bijstand uit Nederland.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -