25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

AD: geen persoonlijke medewerkers in Curacaohuis

Voormalig Gevolmachtigde minister De Haseth over Antillenhuis

CareldeHasethWillemstad – Bij zijn aantreden in 1994 als Gevolmachtigde minister van toen nog de Nederlandse Antillen in Den Haag heeft Carel de Haseth ‘het bestaande personeelsbestand overgenomen’:

,,Geen persoonlijke medewerker(s), geen partijgenoten, nada.”

Advertentie

Evenals Paul Comenencia gisteren in het Antilliaans Dagblad, stelt ook voormalig Gevolmachtigde minister De Haseth zich ‘hogelijk verbaasd’ te hebben over de bewering in een bijdrage van Caribisch Netwerk – op de website van CR en ook met bron afgedrukt in deze krant van donderdag – dat in het verleden vriendjes werden binnengeloodst op het ‘Curaçaohuis’, maar dat daar onder Sheldry Osepa (MFK) een eind aan werd gemaakt.
Om te beginnen was er geen verleden van het Curaçaohuis, zegt De Haseth, omdat Osepa de eerste Gevolmachtigde minister van Curaçao was en dat het Curaçaohuis dan ook pas sinds het aantreden van Osepa bestaat.
Vóór hem waren Gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen verantwoordelijk voor het ‘Antillenhuis’.

,,Bij mijn aantreden in 1994 heb ik het bestaande personeelsbestand overgenomen: geen persoonlijke medewerker(s), geen partijgenoten.
Bij vacatures werden open sollicitaties gehouden en werd de meest geschikte kandidaat in dienst genomen. Dat het vroeger misschien anders is geweest, interesseerde mij niet, evenmin wat de persoonlijke politieke voorkeur was van het zittende en later het nieuw aangenomen personeel. Wat telde was opleiding en geschiktheid voor het werk en loyaliteit aan de werkgever, het land.”

Aldus De Haseth.
Zijn secretaresse was ooit door Boy Hernandez (DP) in dienst genomen en was later secretaresse van Edsel ‘Papy’ Jesurun (PNP), De Haseth (PAR) én van zijn opvolgers Eduardo ‘Dito’ Mendes de Gouveia (PNP) en Maurice Adriaens (FOL).
Toen de directeur met pensioen ging, kwam Robert Candelaria in zijn plaats. Laatstgenoemde is nu namens de PNP plaatsvervangend Gevolmachtigde minister.
Toen het hoofd van de afdeling Algemene en Juridische Zaken met pensioen ging, werd zij opgevolgd door René Burgler, die ooit door Jesurun bij het kabinet was benoemd. Toen het hoofd voorlichting met pensioen ging, is hij na een open sollicitatie opgevolgd door Karin Fraai, die op haar beurt werd opgevolgd door Gwendoline Isenia- Francisca.

,,Dat geldt niet alleen voor deze ‘topfuncties’, maar ook voor alle overige functies die in de drie periodes dat ik Gevolmachtigde minister ben geweest vacant kwamen en zijn ingevuld. Ik diende niet alleen het land naar eer en geweten, maar vertegenwoordigde ook twee premiers – wijlen Miguel Pourier en Etienne Ys (PAR) – voor wie integriteit en transparantie hoog op de agenda stonden.”

De Haseth zegt naar aanleiding van de discussie over het personeelsaannamebeleid van de huidige Gevolmachtigde minister, Marvelyne Wiels (PS), verder:

,,Ieder van mijn voorgangers en opvolgers kan voor zichzelf spreken.
Wel vind ik de uitlating van Osepa vooral getuigen van een falen van zijn geheugen.
Na zijn aantreden immers werd op het Curaçaohuis een niet bestaande functie van ‘beleidsadviseur’ ingevoerd, die dan ook meteen werd vervuld door zijn partijgenoot Ramon Yung.”

De Haseth daarover tot slot:

,,Het Antillenhuis, en dus het Curaçaohuis nu, is geen beleidsbepalende organisatie; een beleidsadviseur – nog los van de vraag of de man daar de kwalificatie voor had of niet – is dan ook totaal niet op zijn plaats.”

Advertentie

To Top

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -