29 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 17:09

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer openheid Rijksministerraad

De Rijksministerraad wordt transparanter. De Nederlandse regering besloot naar aanleiding van de toeslagenaffaire meer openheid te willen geven over de afwegingen die de basis vormen voor beleid. De...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGeen dienstreizen ministers Suriname om geldnood

Geen dienstreizen ministers Suriname om geldnood

Door: Redactie Versgeperst –

Versgeperst.com Versgeperst suriname Regio NIEUWS ministers dienstreizen Desi Bouterse Curaçao  VliegtuigCURAÇAO – Suriname trekt dienstreizen van ministers in. De regering doet dit om het hoofd financieel boven water te houden. Ook een beloofde verhoging van het pensioen blijft voorlopig uit. Grote groepen leerkrachten zijn daarnaast al een hele tijd niet uitbetaald.

De lopende schuld bij de Centrale Bank is intussen opgelopen tot omgerekend 185 miljoen euro. Volgens minister van Financiën Adelien Wijnerman zijn de maatregelen een noodingreep.

“De voorbije twee maanden heeft de overheid veel meer uitgegeven dan er inkomsten waren. Aan alle regeringsleden is daarom gevraagd om voorlopig alleen echt essentiële uitgaven te doen. Verder is er niks aan de hand, uiteindelijk zal alles wel betaald worden”

, zo verzekerde ze op de staatsradio.

Verklaringen
Samen met de andere regeringsleden wordt nu aan een oplossing gewerkt. Tot die tijd is het hen expliciet verboden hierover verklaringen in de media af te leggen.
De rekenkamer van Suriname wil ook tegen Novum niets zeggen.
Niettemin zijn de gevolgen al merkbaar.
Zo zijn grote groepen leerkrachten die deelnamen aan een door Bouterse ingesteld proefproject dat in naschoolse opvang voorziet al sinds oktober niet meer uitbetaald.
Tientallen van hen legden daardoor het werk neer.

Bouterse
Eind vorig jaar kondigde Bouterse ook een verhoging van de pensioenen aan, een belofte die hij een maand later weer moest inslikken.
Volgens hem berustte het toen op ‘een misverstand’.
Daardoor maken enkele parlementariërs zich toch zorgen.
In dagblad De Ware Tijd eisen ze openheid van de regering.

“Wanneer er wel geld is, wordt dat triomfantelijk rondgebazuind. Maar wanneer het er niet is, moet dat ook worden meegedeeld”

, meent coalitielid Rashid Doekhie, een partijgenoot van Bouterse.
Volgens hem kan ook de belastinginning veel beter.

“Dat is in Suriname een chaos. Belastingen worden hier op grote schaal ontdoken.”

Overconsumptie
De oppositie meent dat de regering lijdt aan overconsumptie.
Bijna de helft van de Surinaamse beroepsbevolking werkt voor de overheid.
Zij zijn de laatste jaren beloond met opeenvolgende loonsverhogingen.
De plotselinge geldproblemen zijn opvallend.
Macro-economisch blijft het wel goed gaan met Suriname.
De economie van het Zuid-Amerikaanse land groeit jaarlijks nog steeds met vier procent dankzij de hoge prijzen op de wereldmarkt voor goud en olie.

© Novum

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties