33 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 16:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Gebukt onder schuld

CDM erkent direct opeisbare schuld van 35 miljoen aan CPA

Minister El Hakim meldde einde vorige maand dat CDM ‘schuldenvrij’ is. Uit de contracten blijkt het tegendeel waar te zijn.
FOTO ELS KROON

Willemstad – Terwijl minister Nasser El Hakim (MFK) eind vorige maand in een persverklaring meldde dat het Curaçaose Dok nu ‘schuldenvrij’ is, blijkt uit de contracten dat het tegendeel eerder het geval is: CDM zit sinds kort met een geformaliseerde schuld van 35 miljoen gulden.

El Hakim is als minister van Economische Ontwikkeling belast met de overheids- nv Curaçaose Dok Maatschappij (CDM).
Op 27 juli liet hij een persbericht uitgaan onder de kop ‘Minister Hakim: E debe di CDM a wòrdu eliminá’ (Minister Hakim: CDM schuldenvrij gemaakt).
Hij verwijst daarin naar een overeenkomst die werd getekend tussen het Dok en havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).
Die overeenkomst betreft volgens El Hakim de regeling van de betaling van huur door CDM aan CPA, maar ook de zich jarenlang – beter: decennialang – voortslepende kwestie van een beweerde maar tevens betwiste schuld van de dokmaatschappij aan het havenbedrijf.

- Advertentie -

Volgens het persbericht van het kabinet van de minister zijn de schulden van CDM ‘weggenomen’.
El Hakim stelt zelfs dat hiermee de positie van CDM is versterkt en het droogdok nu ‘zaken kan doen’ met de bank (met andere woorden: nodige financiering kan aantrekken).
Verwezen wordt in het persbericht van de minister naar een ‘Concession and Lease Agreement’.

Het blijkt een document te zijn, getekend op 28 juni 2012.
Maar wat El Hakim niet in zijn persbericht meldt, is dat diezelfde dag ook een ‘Termination Agreement’ werd getekend door CPA-directeur Humberto de Castro en CDM-directeur Errol Martina.
In dit laatste document staat de nu erkende en direct opeisbare schuld van de Curaçaose Dok Maatschappij van 35 miljoen (35.075.102,56 gulden om precies te zijn) geformaliseerd.
De schuld – zijnde oude, onbetaalde huur en liggelden – is daarmee definitief, terwijl uit andere stukken in het dossier blijkt dat de schuld door Dok aan CPA al sinds de jaren ’80 werd bestreden en niet werd aanvaard.
Sterker, er zijn stukken waarin CDM stelt dat – omgekeerd – volgens de financiële administratie CDM nog vorderingen had op CPA.
Dat was het geval medio jaren ’90 toen Mario Evertsz aan het roer stond.
Terwijl ruim tien jaar later, in 2008, door de CPA-advocaat werd geconcludeerd dat de vordering ‘weinig bruikbaar’ is aangezien het een aanmaning betrof van vóór 2001 en dus grotendeels verjaard.
Voorts blijkt uit alle oude correspondentie dat de vordering, voor zover dus aanwezig, al die jaren gepretendeerd werd op de holding (CDM Holding nv), terwijl de 35 miljoen gulden waarvoor directeur Martina nu heeft getekend betrekking heeft op de werkmaatschappij CDM, en de 25-jarige lease- en concessieovereenkomst tot 2037 uitdrukkelijk wel met de holding is getekend.
Volgens niet officieel verkregen informatie zou met de maandelijkse lease ook telkens een stukje van de astronomische schuld worden afbetaald; maar daarmee is het droogdok bij lange na niet ‘schuldenvrij’.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -