27 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 23:28

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoGebukt onder schuld

Gebukt onder schuld

CDM erkent direct opeisbare schuld van 35 miljoen aan CPA

Minister El Hakim meldde einde vorige maand dat CDM ‘schuldenvrij’ is. Uit de contracten blijkt het tegendeel waar te zijn.
FOTO ELS KROON

Willemstad – Terwijl minister Nasser El Hakim (MFK) eind vorige maand in een persverklaring meldde dat het Curaçaose Dok nu ‘schuldenvrij’ is, blijkt uit de contracten dat het tegendeel eerder het geval is: CDM zit sinds kort met een geformaliseerde schuld van 35 miljoen gulden.

El Hakim is als minister van Economische Ontwikkeling belast met de overheids- nv Curaçaose Dok Maatschappij (CDM).
Op 27 juli liet hij een persbericht uitgaan onder de kop ‘Minister Hakim: E debe di CDM a wòrdu eliminá’ (Minister Hakim: CDM schuldenvrij gemaakt).
Hij verwijst daarin naar een overeenkomst die werd getekend tussen het Dok en havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).
Die overeenkomst betreft volgens El Hakim de regeling van de betaling van huur door CDM aan CPA, maar ook de zich jarenlang – beter: decennialang – voortslepende kwestie van een beweerde maar tevens betwiste schuld van de dokmaatschappij aan het havenbedrijf.

Volgens het persbericht van het kabinet van de minister zijn de schulden van CDM ‘weggenomen’.
El Hakim stelt zelfs dat hiermee de positie van CDM is versterkt en het droogdok nu ‘zaken kan doen’ met de bank (met andere woorden: nodige financiering kan aantrekken).
Verwezen wordt in het persbericht van de minister naar een ‘Concession and Lease Agreement’.

Het blijkt een document te zijn, getekend op 28 juni 2012.
Maar wat El Hakim niet in zijn persbericht meldt, is dat diezelfde dag ook een ‘Termination Agreement’ werd getekend door CPA-directeur Humberto de Castro en CDM-directeur Errol Martina.
In dit laatste document staat de nu erkende en direct opeisbare schuld van de Curaçaose Dok Maatschappij van 35 miljoen (35.075.102,56 gulden om precies te zijn) geformaliseerd.
De schuld – zijnde oude, onbetaalde huur en liggelden – is daarmee definitief, terwijl uit andere stukken in het dossier blijkt dat de schuld door Dok aan CPA al sinds de jaren ’80 werd bestreden en niet werd aanvaard.
Sterker, er zijn stukken waarin CDM stelt dat – omgekeerd – volgens de financiële administratie CDM nog vorderingen had op CPA.
Dat was het geval medio jaren ’90 toen Mario Evertsz aan het roer stond.
Terwijl ruim tien jaar later, in 2008, door de CPA-advocaat werd geconcludeerd dat de vordering ‘weinig bruikbaar’ is aangezien het een aanmaning betrof van vóór 2001 en dus grotendeels verjaard.
Voorts blijkt uit alle oude correspondentie dat de vordering, voor zover dus aanwezig, al die jaren gepretendeerd werd op de holding (CDM Holding nv), terwijl de 35 miljoen gulden waarvoor directeur Martina nu heeft getekend betrekking heeft op de werkmaatschappij CDM, en de 25-jarige lease- en concessieovereenkomst tot 2037 uitdrukkelijk wel met de holding is getekend.
Volgens niet officieel verkregen informatie zou met de maandelijkse lease ook telkens een stukje van de astronomische schuld worden afbetaald; maar daarmee is het droogdok bij lange na niet ‘schuldenvrij’.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikelBalans
Volgend artikelIvar Asjes misbruikt zijn positie

Zoeken

Recente reacties