WILLEMSTAD — Bouwbedrijf Ballast Nedam bouwt het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) op Curaçao. Het contract heeft een waarde van ruim 108 miljoen euro, maar de laatste tijd haalt het bedrijf de krantenkoppen met negatieve publiciteit over fraude.
Zoals in het artikel ‘Wat bouwer Ballast Nedam verkeerd deed’ dat op dinsdag 31 december 2013 in het NRC Handelsblad stond.
Volgens journalist Anne Dohmen wil Ballast Nedam graag een betrouwbare bouwer zijn.
Maar het bedrijf heeft een stevig fraude-cv.
Termen als corruptie, fraude, steekpenningen en omkoping kleven hardnekkig aan Ballast Nedam. De naam van de bouwgigant popte ook op in de fraudezaak van KPMG, die voor 7 miljoen euro is geschikt met het Openbaar Ministerie (OM).
Het was Ballast Nedam waarvoor KPMG-accountants een oogje dichtknepen. Om strafzaken te voorkomen, schikte Ballast Nedam een jaar geleden óók al met het OM in dezelfde zaak voor 17,5 miljoen euro.
Schaduwboekhoudingen
“Dit is er gebeurd: Ballast Nedam heeft tussen 1996 en 2003 betalingen gedaan aan buitenlandse tussenpersonen die onjuist waren vastgelegd en niet transparant waren. De bouwer zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping om bouwprojecten in Saoedi-Arabië binnen te halen. Maar het fraude-cv van Ballast Nedam is veel langer.
Prominent bovenaan prijkt de ‘bouwfraude’. Samen met de rest van de bouwsector hield het bedrijf zich in de jaren negentig bezig met schaduwboekhoudingen, prijsafspraken en kartelvorming. De boete viel uiteindelijk, na een jarenlange beroepsprocedure, voor Ballast Nedam uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro, zo werd vorig jaar bekend”, aldus het NRC.
In het jaarverslag van 2011 beloofde de raad van bestuur van Ballast Nedam dat het afgelopen zou zijn met alle toestanden.
“Ballast Nedam, zo werd bezworen, zou vanaf 2012 schoon zijn. Maar datzelfde jaar bleek die belofte voorbarig. Zo werd bekend dat de bouwer Ton Hooijmaijers, toen gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, in 2007 geld had gegeven ‘teneinde een voorkeursbehandeling te krijgen’, in de woorden van justitie. In oktober dit jaar werd deze zaak geschikt. Voor welk bedrag, is niet bekend”, aldus het NRC.
Ook bleek dat in 2011 de projectdirecteur van Ballast Nedam onderaannemers tegen elkaar had uitgespeeld, handelde in vertrouwelijke bedrijfsinformatie en bepaalde welke onderaannemers opdrachten kregen en voor welke prijs ze offertes moesten uitbrengen.
Bron: Amigoe