VMSC kritisch naar ontwerp en realiteit nieuw ziekenhuis
Willemstad – Bij Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is omgekeerd te werk gegaan, waardoor er nog discrepanties zijn tussen het ontwerp en de realiteit van wat een nieuw ziekenhuis op Curaçao precies nodig heeft.
Advertentie
Dit zijn woorden van Nena Abbad, voorzitter van de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC).
,,Neemt niet weg dat we zeer verheugd zijn dat het erop lijkt dat er nu echt een nieuw ziekenhuis gaat komen. Laten we daar geen misverstand over hebben”, zo voegt ze er nadrukkelijk aan toe.
Ze legt uit dat de gebruikers van het ziekenhuis een panklaar project hebben voorgeschoteld gekregen en er weinig ruimte is hier nog veranderingen in aan te brengen.
,,Ruimte voor overleg, onderhandelen en aanpassen is er nagenoeg niet, ook omdat de regering er grote haast mee lijkt te hebben en omdat aanpassingen vaak ook over meer kosten gaan. Wij zijn echter van mening dat het om een voor Curaçaose begrippen heel groot project gaat, om een ziekenhuis waar we nog minstens 50 jaar gebruik van moeten maken.”
Er moet niet te gehaast gehandeld worden, stelt Abbad.
,,En we zijn ook bevreesd voor het ‘design and build’-model dat gebruikt is. We willen geen tweede luchthaven, die allerhande gebreken blijkt te hebben. Daar komt bij dat we ons ook zorgen maken over de naam en faam van het bouwbedrijf Ballast Nedam dat niet van onbesproken gedrag is in Nederland.”
De VMSC is ondertussen met het Sehos- bestuur in onderhandeling over de aan te bieden contracten aan specialisten die in dienst zouden willen treden van het ziekenhuis. Het is een van de opties van het zogenoemde Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf (GMSB).
,,Er schort van alles aan het contract dat bedacht is door het bestuur van Sehos en de verzekeraar en dat een kopie is van het Nederlandse model.”
Zo is de VMSC het niet eens met het feit dat de verzekeraar hier zo’n belangrijke rol in speelt.
,,Wij willen dat een onafhankelijk instituut een dergelijk contract opstelt, die de prijs van de gezondheidszorg bepaalt en daar alle partijen in hoort”, aldus Abbad.
Een andere optie voor het GMSB is dat maatschappen of vakgroepen die als het ware een eigen bedrijf hebben en een eigen polikliniek verzorgen, zich fysiek vestigen in de nieuwbouw.
Abbad: ,,Maar er moet wel over nagedacht worden, want het gaat om een bedrijf met een eigen gebouw en mensen die er werken. Kan dit bedrijf in de nieuwbouw opgenomen worden of moet het bedrijf opgeheven worden?”
Visie mist bij bouwplan
Wat de VMSC vooral mist in de plannen is de achterliggende visie, waarom bepaalde keuzes in het model gemaakt zijn en wat bijvoorbeeld bedacht is bij de taken van de andere ziekenhuizen. De vereniging is op dit moment bezig de plannen te bestuderen en vast te leggen waar er verschillen zijn in de bouwplannen en wat de specialisten vinden dat nodig is.
Abbad: ,,We hebben nu verschillende discrepanties vastgelegd die we goed kunnen onderbouwen, hard kunnen maken met cijfers en gegevens. We willen onze bevindingen eerdaags met het bestuur en de medische staf van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) bespreken.”
Ze legt met enkele voorbeelden uit waar het over gaat. Zo is de grootte van de radiologieafdeling in de nieuwbouwplannen drie keer zo klein voor wat betreft ruimte en capaciteit dan nu het geval in het Sehos.
,,Dit sluit dus niet aan bij de werkelijkheid en behoeften van nu. Wij willen weten welke gedachtegangen en ideeën er achter de plannen zitten. Is er bijvoorbeeld een rol voor de andere ziekenhuizen weggelegd?”, aldus de voorzitter van de VMSC.
Ook als het gaat om de Neonatale Intensive Care Unit (Nicu). Het lijkt er volgens Abbad op dat de ruimte hiervoor in de nieuwbouw te klein is.
Ook hier mist er overigens een visie, waar het gaat om het Moeder- Kindcentrum dat er al dan niet komt.
We willen bijvoorbeeld wel een gezonde moeder bij een ziek kind, dat kan ook nu in het Sehos al. Maar we willen geen zieke moeder bij een ziek kind.”
Met betrekking tot de ruimte voor oogartsen, deze lijkt ook te klein en bestemd voor drie of vier oogartsen, terwijl er acht op het eiland zijn. Een ander heikel punt is het laboratorium.
Abbad: ,,Wij zouden het liefst het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) willen integreren in het ziekenhuis. Op dit moment is er geen bacterieel en pathologisch laboratorium in het Sehos aanwezig, terwijl dit voor goede en snelle behandelingen essentieel is. Pathologie is bij operaties van groot belang. Er heerst onduidelijkheid over of er nu wel of geen laboratorium komt in de nieuwbouw en indien wel, van welke omvang.”
Bron: Antiliaans Dagblad
Advertentie