30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Fo nog niet gereed

HomeNieuwsFo nog niet gereed

 

Invoering funderend onderwijs na tien jaar nog altijd niet afgerond

Willemstad – Het funderend onderwijs (fo) is na de start in 2002, nog steeds niet volledig ingevoerd. Bepaalde vernieuwingen zijn niet succesvol gebleken, niet ingevoerd of uiteindelijk teruggedraaid.

In veel gevallen ligt geldgebrek hieraan ten grondslag. Dit is naar voren gebracht tijdens een onlangs gevoerd Statendebat door het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS).

,,In de Landsverordening fo van 2008 staat precies aangegeven aan welke kwaliteitseisen het funderend onderwijs zou moeten voldoen. Echter, de randvoorwaarden om de implementatie succesvol te laten plaatsvinden ontbraken in 2002 en ontbreken nu nog”, zo staat in een document dat aan de Statenleden is uitgereikt omschreven.

Het is om die reden dat het RKCS vanaf het schooljaar 2005/ 2006 heeft besloten om alleen in cyclus 1, de leerjaren 1 tot en met 4, Papiaments als instructietaal te handhaven. Dit gebeurt bovendien alleen op acht van de RKCS-scholen.

,,Dit besluit was nodig gezien het gebrek aan voldoende en adequate leermiddelen in de moedertaal. Deze acht scholen hebben bewust deze keuze gemaakt met het keiharde gegeven dat ze zelf hun lesmateriaal moesten ontwikkelen in de moedertaal”, zo voegt het schoolbestuur eraan toe.

Het RKCS wijst erop dat de ontwikkeling en productie van methoden minimaal vijf jaar in beslag neemt. Bovendien is er per methode een bedrag van ruim vijf miljoen gulden nodig. Daarnaast vindt het schoolbestuur dat ook het aanbod van leesboeken in het Papiaments drastisch omhoog moet.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties