25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte weigert opheffing geheimhoudingsplicht Gumbs

 

WILLEMSTAD — Premier Gerrit Schote (MFK) ziet geen redenen om de geheimhoudingsplicht van het op een zijspoor gezette hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs, op te heffen. Dit stelt de premier in zijn antwoord op een brief van november vorig jaar van PAR-leider en Statenlid Emily de Jong-Elhage, waarin zij ervoor pleit dat de regering toestaat dat Gumbs zijn versie geeft van wat er zich

De originele brief van de PAR dateert van 29 november vorig jaar. Het antwoord van Schotte volgde op 19 april van dit jaar. Ruim vijf maanden later stelt Schotte in zijn antwoord op het verzoek van De Jongh-Elhage, dat ‘het gezien de aard en omvang van de omstandigheden niet verstandig is om ontheffing te verlenen aan Edsel Gumbs, hoofd VDC, van zijn geheimhoudingsplicht’.

Aanleiding voor het verzoek van de PAR was indertijd het feit, dat het kabinet-Schotte Frank Calmero – de toenmalige crisismanager van de VDC – van zijn geheimhoudingsplicht had ontheven, zodat hij uit kon leggen hoe een geheim VDC-memo in de pers had kunnen lekken.

- Advertentie -

In de verklaringen van Calmero tegenover de pers werden enkele zware beschuldigingen aan het adres van Gumbs geuit, aldus de PAR.

Zo verklaarde Calmero indertijd dat volgens een onderzoek binnen de veiligheidsdienst naar het lekken van de bewuste memo ‘een functionaris van de Veiligheidsdienst zou hebben aangegeven dat ze van het voormalige VDC-hoofd (Gumbs, red.) de opdracht hadden gekregen om contact op te nemen met bepaalde bronnen, die banden zouden hebben met de grootste politieke partij van Curaçao’.

De PAR voelde zich indertijd direct aangesproken door de verklaringen van Calmero en hield nog diezelfde dag een persconferentie om deze verklaringen tegen te spreken. Ook werd er een brief naar Schotte gestuurd, waarin zij verzochten om Gumbs te ontheffen van zijn geheimhoudingsplicht.

In de brief constateerde partijleider De Jongh-Elhage dat Schotte de verklaringen van Calmero, maar ook de zware beschuldigingen aan het adres van Gumbs, steunde.

- Advertisement -

Deze crisis is ontstaan toen Gumbs als hoofd van de VDC met zijn werkzaamheden van start is gegaan om zo te voldoen aan de opdracht die hij van de gouverneur heeft gekregen om de leden van het kabinet- Schotte te screenen, terwijl Schotte het er niet mee eens was dat Gumbs dit onderzoek moest voortzetten.”

De PAR was en is van mening dat Gumbs de kans moet krijgen om zich te kunnen verdedigen tegen deze beschuldigingen. Maar sinds november vorig jaar is de crisis bij de VDC alleen maar verergerd. Met als dieptepunt de beslissing van de regering vorige week om na een intern onderzoek een ‘operational shutdown’ bij de dienst uit te laten voeren.

Tijdens een persconferentie van de PAR eerder deze week uitte de PAR forse kritiek op premier Schotte over de manier waarop hij met de VDC is omgegaan. Volgens de gele partij heeft de premier de Staten voorgelogen toen hij naar voren bracht dat werknemers van de VDC plannen hadden om de regering omver te werpen, en zijn hiervoor geen bewijzen voorhanden.

De partij riep Schotte nogmaals op om de geheimshoudingsplicht van Gumbs op te heffen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -