30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

FiscaalUpToDate | Informatieverzoek aan Curaçaos trustkantoor door onevenredigheid van tafel

HomeMediaFiscaalUpToDate | Informatieverzoek aan Curaçaos trustkantoor door onevenredigheid van tafel
Informatieverzoek aan Curaçaos trustkantoor door onevenredigheid van tafel | NRC

Trustkantoor X was opgericht volgens het recht van de Nederlandse Antillen en statutair gevestigd op Curaçao. Haar enig aandeelhouder was Y die ook één van de bestuurders was van X.

Naar aanleiding van een aantal derdenonderzoeken naar X, verzocht de inspecteur X haar volledige administratie vanaf 2010 te overleggen in verband met haar mogelijke belastingplicht in Nederland.

Toen X ook na herhaalde verzoek van de inspecteur niet aan het informatieverzoek voldeed, nam de inspecteur een informatiebeschikking. X ging in beroep en stelde dat het opvragen van haar administratie geen belang had voor de Nederlandse belastingheffing en daarom buiten de reikwijdte van artikel 47 AWR viel.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde voorop dat de inspecteur uit verklaringen van (voormalige) cliënten had kunnen afleiden dat voor X bepaalde activiteiten in Nederland waren verricht, zoals de door Y onderhouden contacten met cliënten. Volgens de Rechtbank had de inspecteur zich op basis van de verklaringen van derden in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het opvragen van gegevens en bescheiden van belang zou kunnen zijn voor de Nederlandse belastingheffing.

De Rechtbank was het echter wel met X eens dat het in deze fase van het onderzoek van de inspecteur – waarbij het ging om de beoordeling of X belastingplichtig was in Nederland – onevenredig was om de gehele administratie “in de ruimste zin van het woord” op te vragen.

Naast de omvang van de gevraagde informatie als zodanig, nam de Rechtbank daarbij ook in aanmerking dat het overleggen van bepaalde gegevens zou betekenen dat X daarmee de wetgeving van Curaçao schond en anderzijds al haar cliënten verloor en dit dus grote commerciële impact had op X.

De Rechtbank vond bovendien van belang dat niet was gebleken dat de inspecteur eerder met minder vergaande informatieverzoeken had geprobeerd aan de voor vaststelling van de belastingplicht in Nederland benodigde informatie te komen. De Rechtbank vernietigde de informatiebeschikking en verklaarde het beroep van X gegrond.

Bron: FiscaalUpToDate

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties