26 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 08:00

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk  PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoFelle machtsstrijd RdK

Felle machtsstrijd RdK

Overheid wil Raad van Commissarissen Refinería di Kòrsou ontslaan

Willemstad – De overheid gaat juridisch advies inwinnen om de gehele Raad van Commissarissen (RvC) van Refinería di Kòrsou (RdK) te ontslaan. Dat maakte demissionair minister van Financiën José Jardim gisteren bekend.

Hiermee lijkt een machtsstrijd te zijn ontstaan tussen de door de vorige regering Schotte aangestelde commissarissen van RdK en de enige aandeelhouder van het bedrijf, de huidige interimregering.
Volgens Jardim gaat de Raad van Commissarissen met de beslissing van woensdag om interim-directeur Herbert Mensche voor de periode van twee maanden te schorsen, regelrecht tegen het besluit van de aandeelhouder in.
De overheid, enig aandeelhouder van RdK, had er namelijk voor gekozen om Mensche voor de periode van drie maanden aan te stellen.

,,Er is een groot gebrek aan synchronisatie tussen de aandeelhouder en de Raad”

, aldus Jardim die van mening is dat de RvC van RdK niet in het voordeel van de overheids-nv handelt.
Opvallend is dat president- commissaris Oswald van der Dijs ook in zijn functie als commissaris bij nutsbedrijf Aqualectra zal worden ontslagen.
Zo maakte de minister van Financiën gisteren bekend.
Yamil Lasten, directeur van Curoil en tevens lid van de Raad van Commissarissen van Refinería di Kòrsou, heeft woensdag al zijn ontslag als lid van de RvC ingediend.
Dat bevestigde Lasten gisteren.

Volgens de Curoil- directeur heeft zijn ontslag echter niets te maken met de wrijving tussen de aandeelhouder van de overheids-nv en de RvC.

,,Mijn ontslag is puur wegens persoonlijke redenen”

, aldus Lasten.
Eerder kondigde Jardim al aan dat hij een advies had aangevraagd bij Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) om presidentcommissaris Van der Dijs uit zijn functie te zetten.
Er werd getwijfeld aan het functioneren van Van der Dijs.
Zijn eventuele ontslag, en dat van andere leden van de Raad, zou tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 14 december worden besproken.
De Raad stak hier echter een stokje voor en schorste afgelopen woensdag Mensche.
De interim-directeur die de vergadering van 14 december zelf heeft opgeroepen zou hier volgens de Raad niet toe bevoegd zijn.

Andere argumenten voor de schorsing zijn dat Mensche regelrechte instructies van Jardim zou opvolgen en dat hij zou weigeren de aan hem voorgelegde arbeidsovereenkomst te ondertekenen.
Mensche zou bezwaar hebben tegen de overeenkomst, met name aangaande de naleving van voormalige besluiten van de RvC, in het bijzonder betreffende de turnaround van de BOOcentrale door CRU en de instelling en procuratie van het managementteam.

Jardim, die gisteren zei kennis te hebben genomen van de verschillende argumenten van de RvC voor de schorsing van Mensche, zegt hierover:

,,Als regering moet je je tijd besteden aan echte problemen en niet aan gecreëerde problemen. Dit is een probleem gecreëerd door de Raad.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties