31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

FD | Zuid-Afrikaanse banken mogen KPMG niet ontslaan

‘Too big to fail’ | Reuters

| Het kantoor van KPMG in Kaapstad – Reuters

De Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft grote banken te verstaan gegeven dat ze accountantsbureau KPMG niet mogen ontslaan. Het op straat zetten van het kantoor, dat verwikkeld is in een corruptieschandaal, zou volgens de toezichthouder de financiële stabiliteit ondermijnen, aldus twee ingewijden.

Controverse

De controverse draait om de miljardairsfamilie Gupta, die ervan beschuldigd wordt nauwe banden met politici te hebben misbruikt om overheidscontracten binnen te slepen. Ook zou de familie overheidsgeld hebben ingezet voor een extravagante bruiloft.

KPMG ontsloeg twee weken geleden zijn bestuurstop in Zuid-Afrika. Het concern concludeerde dat de werkzaamheden van het Zuid-Afrikaanse dochterbedrijf voor de bedrijven van de familie Gupta ‘flink onder de maat’ waren.

Het kantoor belooft een extern onderzoek te laten uitvoeren om vast te stellen of Zuid-Afrikaanse KPMG-medewerkers betrokken waren bij illegale activiteiten. Ook wordt een KPMG-rapport uit 2015 onderzocht, waarin de reputatie van de toenmalige minister van financiën werd besmeurd.

Twijfel over KPMG Zuid-Afrika

De affaire zaait twijfels over het voortbestaan van KPMG Zuid-Afrika. Het bedrijf raakte al minstens vier klanten kwijt en een aantal andere grote bedrijven, waaronder de banken Barclays Africa en Nedbank, overwegen om KPMG te laten vallen.

Het vooruitzicht van een ondergang van de lokale tak van KPMG maakt de centrale bank nerveus. Het bedrijf is slechts een van vier kantoren die genoeg expertise hebben om de boeken van de grootste banken (Standard Bank, Barclays Africa, Nedbank en FirstRand) te controleren.

Onder de Zuid-Afrikaanse regels moet een grote bank twee accountantskantoren hebben, te kiezen uit de Big Four (Deloitte, EY, KPMG en PwC). Daarnaast moeten de banken elke vijf jaar van accountant wisselen. Als KPMG wegvalt, dan loopt dat stelsel vast.

Too big to fail

De centrale bank kan het wegsturen van KPMG tegenhouden, want een bank moet eerst toestemming krijgen alvorens ze een accountant aanstelt, dan wel het contract verbreekt. ‘De centrale bank zegt in wezen dat KPMG “too big to fail” is’, aldus een bron.

‘KPMG is een van vier kantoren met genoeg expertise om de boeken van de grootste banken te controleren’

De centrale bank geeft geen antwoord op vragen en verwijst naar een eerder gegeven persverklaring. Daarin kondigde de instelling aan dat het in gesprek gaat met banken en accountantskantoren, met als doel de stabiliteit van het financiële systeem intact te houden.

Pr-bureau ten onder

Het schandaal rond de familie Gupta veroorzaakte onlangs de ondergang van het gerenommeerde pr-bureau Bell Pottinger. Een onafhankelijke onderzoeker stelde vast dat dit Britse kantoor in opdracht van de Gupta’s campagne had gevoerd om zwarte Afrikanen tegen witte Afrikanen op te zetten. Klanten en personeelsleden verlieten daarop en masse het pr-bedrijf, waardoor een faillissement onafwendbaar werd.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -