FD | Venezuela komt verplichtingen niet na: goud voor Deutsche Bank

Het is al de tweede keer dit jaar dat Venezuela goud moet afstaan omdat betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen.

Deutsche Bank kan twintig ton goud van Venezuela tegemoet zien. Het land is in gebreke gebleven bij het betalen van rente voor een lening van $ 750 mln, zo meldt financieel persbureau Bloomberg. Het goud is door het land als onderpand gegeven bij het aangaan van de lening bij de bank in 2016.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Venezuela goud moet afstaan omdat betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen. In maart meldde Bloomberg dat het Amerikaanse Citigroup van plan is Venezolaans goud te gaan verkopen. Het goud was in onderpand gegeven als onderdeel van een swap-constructie uit 2015.

Internationale reserves Venezuela

Het regime van president Nicholás Maduro heeft naast goud weinig andere middelen meer over om de overheidsfinanciën te stutten. Het geplaagde Zuid-Amerikaanse land heeft nauwelijks nog andere internationale reserves en is vanwege sancties afgesloten van de financiële markten. Begin deze maand had het olierijke land nog minder dan $ 8 mrd in kas, waarvan de goudvoorraad ongeveer twee derde uit maakt.

De Verenigde Staten legden het land sancties op om Maduro’s tegenstrever Juan Guaidó, die zichzelf begin dit jaar uitriep tot interim-president, te steunen. Die maand weigerde de Bank of England medewerking aan het verschepen van goud naar het land. Naar schatting beheert de Britse centrale bank voor $ 1,2 mrd aan Venezolaans goud.

Ondanks de sancties wist het land vorige maand toch nog voor $ 550 mln aan goud te verkopen. Kopers waren volgens Bloomberg bedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

Bron: Financieele Dagblad

4 Reacties op “FD | Venezuela komt verplichtingen niet na: goud voor Deutsche Bank

 1. Roy Rogers, c cooper, m rojer, jozefa, cova. Soort zoekt soort toch.

 2. Roy Rogers

  Venezuela kan momenteel geen enkele verplichtingen meer nakomen, maar er zijn nog steeds mensen (zoals Menki Rooier,Charlie Cooper, Rudolhina,Junu Jozef en nog een heleboel anderen) die in webu di gai blijven geloven.
  Onlangs nog gehoord dat Errol Cova en zijn gezelschap momenteel zich in Caracas bevinden om Pdvsa over te halen met de continuiteit van Isla.
  Ook zit het in de planning met Gauido in gesprek te treden.
  Ben benieuwd wat ze zullen beriken.

 3. Daan Banaan

  @Jan
  Geen idee wat de relatie is met het bericht.

 4. Zo kan het dus ook, Edward Heerenveen.

  Denk daar maar eens over na in je bungalow in Jan Thiel, Jurgen Lippinkhof, die overigens verdacht vaak bij de de Heeren mafia in Zuikertuintje wordt gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *