31 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 19:03

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Trustkantoren struikelen over eigen keurmerk

Gaby de Groot Siem Eikelenboom | Financieel Dagblad

Keurmeester Holland Quaestor geeft aan dat het lidmaatschap van United Trust in september 2016 is opgezegd, maar doet verder geen mededelingen over de redenen

De branchevereniging voor de trustsector verliest leden omdat zij niet aan de eisen van het eigen keurmerk kunnen voldoen. Het keurmerk is door Holland Quaestor in het leven geroepen om het vertrouwen in de sector te vergroten.
Dat was nodig na alle politieke en maatschappelijke ophef de afgelopen jaren over de rol van trustkantoren in constructies om belasting te ontwijken.

Per 1 januari 2017 is het keurmerk voor alle leden verplicht. Nu blijkt dat een deel van de leden (nog) niet aan de eisen kan voldoen. Het keurmerk is ook geen garantie voor integer gedrag. Van meerdere kantoren met een keurmerk is de trustvergunning door de toezichthouder ingetrokken en een van de eerste keurmerkdragers kreeg te maken met een inval van justitie.

- Advertentie -

‘Keurmerk een succes’
Holland Quaestor noemt het keurmerk een succes. Het instellen van het kwaliteitskenmerk heeft bewezen dat leden veel scherper zijn geworden op de bedrijfsvoering en dossierbehandeling. Het keurmerk wordt nog wel verder aangescherpt.

Om het keurmerk te verkrijgen moeten trustkantoren aan veel eisen voldoen, waaronder integere bedrijfsvoering. Toezichthouder De Nederlandsche Bank is sterk voorstander van het keurmerk en vindt dat de kwaliteit van de sector omhoog moet.

Rond de publicatie van de Panama Papers in april 2016, telde Holland Quaestor 44 leden. Daar zijn er nu nog 32 van over. In totaal telt Nederland 130 trustkantoren, die zich vooral bezighouden met het beheren van vennootschappen.

‘Investering een van de overwegingen’
Circa acht leden konden volgens verenigingsmanager Mariët van den Berg van Holland Quaestor niet voor 1 januari aan deze verplichting voldoen en van hen is het lidmaatschap beëindigd. Volgens haar gaat het om zowel kleine als middelgrote kantoren: ‘De investering die leden in korte tijd moeten doen om aan de eisen voor en door het keurmerk te voldoen, is een van de overwegingen. Maar ook kosten speelden een rol.’ Overname of beëindiging van het kantoor kan ook een reden zijn voor opzegging.

- Advertisement -

Een van de voormalige leden is Earl Trustees. ‘Ons kantoor was nog niet klaar voor het keurmerk, dat nu eenmaal gekoppeld is aan het lidmaatschap van Holland Quaestor’, zegt directeur Jean-Paul Defesche. ‘Zodra wij dat wel zijn, vragen wij het keurmerk en daarmee het lidmaatschap weer aan.’ Dat zal volgen hem op zijn vroegst eind dit jaar gebeuren.

Parlementaire commissie
Ook United Trust is geen lid meer. Eigenaar is de Antilliaan Gregory Elias, die vorige week nog werd gehoord door de parlementaire ondervragingscommissie Fiscale Constructies. Directeur Hendrikus Zuidema geeft aan dat het lidmaatschap in september 2016 is opgezegd, maar wil verder geen mededelingen doen over de redenen.

In maart werd bekend dat DNB vier vergunningen heeft ingetrokken van trustkantoren die ook in de Panama Papers voorkomen. Twee daarvan waren lid van Holland Quaestor.

Afgelopen woensdag zei Dick Niezing, directeur van Intertrust Nederland en bestuurslid van Holland Quaestor, tegen de ondervragingscommissie dat het heel pijnlijk was dat trustkantoren met een keurmerk de vergunning kwijt zijn geraakt. Hij meent dat het keurmerk naar een volgend niveau moet worden getild.

Inval bij BlauStein
Ironisch genoeg werden de eerste keurmerken verstrekt toen de Panama Papers verschenen, op 4 april. Een van de ontvangers van het keurmerk was BlauStein uit Amerfoort. Bij dat trustkantoor viel de fiscale opsporingsdienst Fiod in december 2016 binnen.

De affaire leidde tot groot ongemak binnen Holland Quaestor en was een agendapunt op de ledenvergadering eind januari. ‘De verdenking heeft niet alleen gevolg voor BlauStein zelf, maar ook voor Holland Quaestor en de waarde van het keurmerk’, zo staat in de notulen. De vereniging nam stappen om B. te schorsen, maar hij vertrok in maart zelf als lid.

Bron: Financieel dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -