FD | Toezichthouder VS bevriest $600 mln na ‘frauduleuze’ cryptobeursgang

Erik van Rein • Financieel Dagblad

Toezichthouder VS bevriest $600 mln na ‘frauduleuze’ cryptobeursgang

De Securities and Exchange Commission (SEC) bevriest de bijna $600 mln die is opgehaald met een ‘frauduleuze’ cryptobeursgang. Het is de eerste keer dat dit gebeurt, meldt de Amerikaanse toezichthouder dinsdag.

Het gaat om de cryptobeursgang, of initial coin offering in jargon, van de AriseCoin. Die digitale munt moet volgens de oprichters helpen de AriseBank te stichten, de eerste ‘gedecentraliseerde bank’.

Via onder meer sociale media en aanmoedigingen van bekende Amerikanen poogde Arisebank geld bij elkaar te sprokkelen. Dat lukte aardig, volgens het bedrijf werd er binnen twee maanden $600 mln opgehaald. Het doel was een opbrengst van $ 1 mrd.

Vorige week kwam AriseBank met het bericht dat de cryptobank een ‘traditionele’ bank zou kopen. Dat is volgens de SEC onzin. Bovendien zegt de toezichthouder dat AriseBank ‘naar verluidt heeft verzuimd de criminele achtergrond van belangrijke bestuurders te melden’.

Met het bevriezen van de bezittingen kan AriseBank geen geld meer ophalen bij particuliere beleggers. Het cryptoplatform mag beleggers ook niet meer benaderen.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *