30 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 17:01

Laatste reacties

- Advertentie -

Trouw | Celstraffen geëist in eerste grote witwaszaak met cryptomunten

Johan van Heerde

Volgens het OM wordt zware georganiseerde criminaliteit door het witwassen van geld via bitcoins geholpen.

Justitie heeft witwassen via bitcoins hoog op haar agenda staan. Het OM eist vier tot zes jaar cel in de eerste grote zaak.

Het Gerechtshof in Utrecht is deze week het decor van een omvangrijke rechtszaak tegen een bitcoinbende. Voor het eerst wordt witwassen via bitcoins op grote schaal behandeld in een Nederlandse rechtszaal. De zaak lijkt een testcase voor het Openbaar Ministerie, dat vecht tegen onder criminelen populaire cryptomunten.

- Advertentie -

De drie hoofdverdachten, jonge mannen van in de twintig, worden door het Openbaar Ministerie (OM) bankiers genoemd. Bankiers die tussen 2014 en 2015 via ruilhandel met bitcoins 10 miljoen euro aan crimineel geld zouden hebben witgewassen. Volgens justitie vroegen de mannen nooit naar de herkomst van de munten die ze verhandelden. Sterker: de verdachten garandeerden de klanten volledige anonimiteit en verdienden grof geld aan de hoge commissie die ze vroegen.

Daarmee waren de verdachten onmisbaar voor criminelen en hielden ze drugshandel in stand. Het OM eist zes jaar celstraf tegen twee van de verdachten, tegen de derde, vanwege zijn jonge leeftijd, vier jaar. Uitspraak wordt gedaan in april.

Georganiseerde criminaliteit

De rechtszaak in Utrecht is een volgend voorbeeld van de aanzwellende kritiek op bitcoins en andere cryptomunten – er zijn er inmiddels 1500 verschillende. Volgens het OM wordt zware georganiseerde criminaliteit door het witwassen van geld via bitcoins geholpen.

Exacte cijfers over de hoeveelheid cryptomunten in het criminele circuit zijn er niet. In december kopte deze krant dat bitcoin van witwassen kinderspel maakt. In het artikel stond dat inmiddels 40 procent van het verkeer tussen criminelen in bitcoins plaatsvindt, aldus een schatting van Europol.

- Advertisement -

Cryptomunten zijn zo interessant voor criminelen omdat betalingen anoniem kunnen plaatsvinden. Dat begon met de bitcoin, maar het speelveld verplaatst zich naar andere munten, ziet ook Europol. De bitcoin is nog de populairste munt onder boeven maar zou volgens beveiligingsexperts uit de gratie beginnen te raken, zo schreef persbureau Bloomberg begin deze maand. Niet alleen vanwege de huidige hoge koers van de bitcoin, maar ook omdat de munt tegenwoordig zo onder het vergrootglas van overheden ligt.

Dat was in 2014 wel anders, toen was de koers van de bitcoin niet meer dan tienduizend, maar enkele honderden euro’s. De regulering van de munt waar nu bijna dagelijks over wordt geschreven was toen niet aan de orde. Dat is meteen ook het belangrijkste argument dat de verdediging van de verdachten aandraagt. De bitcoin was een recent fenomeen in een nieuwe wereld die nog ontdekt moest worden. Er was bijna geen regelgeving en verdachten moesten hun eigen weg vinden.

Oorlog

Peter Plasman, advocaat van de hoofdverdachte, deed daar gisteren nog een schepje bovenop: Er wordt door het OM een oorlog tegen de bitcoin gevoerd, stelt hij. De eis van zes jaar celstraf heeft een afschrikwekkend karakter en is niet terecht omdat de feiten van toen worden behandeld met de wetenschap van nu, zegt Plasman.

Het OM was niet onder de indruk van Plasmans pleidooi. Dat de bitcoin een nieuw fenomeen is of was, wil niet zeggen dat regels niet gelden, aldus de officier van justitie. Vervolgens smeet de officier met termen als walletexplorers, clusteranalyse en cryptotransacties, waaruit opgemaakt kan worden dat het OM de bitcoinwitwasserij serieus op de agenda heeft staan. Het verzekert dat meer vergelijkbare zaken zullen volgen.

En niet alleen het Nederlandse OM zit bovenop witwaspraktijken via bitcoins. Op Europees niveau werd witwassen maandag verder aan banden gelegd. Instellingen die munten zoals bitcoins omruilen in euro’s of dollars moeten in te toekomst kunnen garanderen dat bij de transactie geen sprake is van witwassen.

Lees ook:
-Het commentaar van Trouw over de bitcoin: Het is tijd om bitcoins te beteugelen
-De kritiek op de handel in digitale munten zoals de bitcoin zwelt aan. Dat zorgt voor onrust in cryptoland

Bron: Trouw

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -