FD | ‘Tijdelijk toezicht op Antilliaanse overheidsfinanciën moet permanent worden’

Joost van Kuppeveld Vasco van der Boon • Financieel Dagblad

Age Bakker: ‘Als bijvoorbeeld Curaçao zelf geld zou lenen, moet het zo’n 6% rente betalen. Via Nederland kost dat het eiland nu 1 tot 1,5%.’

De voormalige Nederlandse Antillen moeten ook in de toekomst onder financieel toezicht blijven staan. Dat verhoogt de aantrekkelijkheid om er te investeren en verkleint de risico’s dat Nederland moet opdraaien voor financieel wanbeheer.

Bovendien betalen de gebieden in dat geval minder rente over hun overheidsschuld.

Dat bepleit Age Bakker, die deze maand afscheid neemt na zes jaar voorzitterschap van een tijdelijk toezichtsorgaan, in een interview met Het Financieele Dagblad.

Met zijn pleidooi raakt Bakker een gevoelige kwestie. Hij is sinds 2010 voorzitter van de Antilliaanse Colleges financieel toezicht en hoewel deze organen onafhankelijk zijn, worden ze door sommige besturen op de eilandstaten gezien als ongewenste bemoeienis uit Nederland. De Colleges werden in 2010 geïnstalleerd nadat het land de Nederlandse Antillen ophield te bestaan. Aruba volgde in 2015.

Wortel en stok

‘De combinatie van wortel en stok helpt’, concludeert Bakker terugkijkend op de afgelopen zes jaar als toezichthouder op de Antilliaanse overheidsfinanciën. Met de wortel doelt de voormalig directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) en het IMF in dit verband op de mogelijkheid dat de eilandstaten Curaçao, Sint Maarten, Aruba en de drie overzeese gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba ‘mee kunnen liften’ met de goede reputatie van Nederland op de internationale kapitaalmarkten.

Controle

Onafhankelijk toezicht is goed voor creditrating

Begroting

De meeste eilanden hebben nu een overschot

‘Als bijvoorbeeld Curaçao zelf geld zou lenen, moet het zo’n 6% rente betalen. Via Nederland kost dat het eiland nu 1 tot 1,5%.’ De bijbehorende stok is onafhankelijk toezicht, is de ervaring van Bakker de afgelopen zes jaar. ‘Onafhankelijk toezicht is goed voor de creditrating van de eilanden.’
Zijn Colleges financieel toezicht zijn bevoegd om naar de Rijksministerraad te stappen en te adviseren om de eilanden een aanwijzing te geven. Dat is allesbehalve gratuit. Zo lang de aanwijzing van kracht is, mogen de eilanden niet onder de vleugels van Nederland geld lenen in het buitenland.

Wettelijke norm

Het resultaat van de afgelopen zes jaar is, zegt Bakker, ‘dat alle zes eilanden afgelopen jaar voor het eerst voldoen aan de wettelijk norm voor hun financiën. Er is haast niemand die dat gelooft, zeker als je weet waar ze vandaan komen en welke excessen erin het verleden zijn geweest. De meeste eilanden hebben een overschot op hun begroting. Het risico dat Nederland opdraait voor eventueel financieel wanbeheer op de eilanden is ontegenzeggelijk kleiner is geworden.’

Bakker: ‘Daarom ben ik er voorstander van dat een vorm van Koninkrijkstoezicht blijft.’ Deze oproep doet de scheidend voorzitter met het oog op de evaluatie in 2018 van de huidige afspraken tussen Nederland en de eilanden over de taken van de Colleges financieel toezicht.

Bron: Financieel Dagblad

9 Reacties op “FD | ‘Tijdelijk toezicht op Antilliaanse overheidsfinanciën moet permanent worden’

 1. Ach wat toezicht. Kan deze meneer mij uitleggen hoe het mogelijk was dat doña nadie wiels een pand had die leeg stond, een tweede pand maanden huurde en uiteindelijk miljoenen kreeg om een derde pand te kopen. En wel in een krottenwijk ?
  Dit terwijl Cur onder toezicht stond.
  Zolang ik geen uitleg krijg beschouw ik de financieel toezicht als een lachertje. A big joke.

 2. Ik bedoelde “postzegelplakkende ‘pik”

 3. Niks mis mee, en het blijkt nodig.
  Kan me goed voorstellen dat NL geen trek heeft weer voor de shit op te draaien.
  Zeker als je nu leest hoe onze postedgelplakke “pik” en consorten het weer geflikt hebben.

  Nu even een andere opmerking:
  Hoe komt het dat ms fatty Wiels nog niet is opgepakt?

 4. Huilen maar in 2 maanden hebben jullie een paar honderd miljoenen gejat.

 5. Hahahaaaa huilbakken, blijft maar lekker huilen.

 6. @ericlapas schreef;
  “Blijkbaar hebben wij dit aan onze eigen politici te danken, men durft geen gezamenlijke vuist tegen Nederland te maken.”

  Ach, ik hoop zelfs dat slavernij weer legaal wordt, ik heb namelijk behoefte aan een aantal slaven om om mijn tuin, mijn beerput en mijn wc-potten schoon te maken én schoon te houden. ik bespeur onder onze eigen politici genoeg kandidaat slaafjes. Ik weet zelfs al welke ik ga kopen, in ieder geval 3 stuks…. 😆 🙂 😆

 7. ericlapas

  Dit is de betutteling ten top en brengt de strijdt voor een onafhankelijke Curaçao verder weg. Nederland kan elk moment ingrijpen en bepalen welk regering in Forti komt te zitten. De vraag is natuurlijk hoe kan het dat er een overschot is op de betalingsbalans en wij lijden hier honger, onze kinderen gaan met honger naar bed en de meesten van ons wonen in krotten die je amper een woning kan noemen. Blijkbaar hebben wij dit aan onze eigen politici te danken, men durft geen gezamenlijke vuist tegen Nederland te maken.

  Volgens mij zullen wij met deze generatie nooit het beloofde land (een onafhankelijke Curaçao) bereiken.

 8. Drechi pa bosnan Tur

  Mop, maargoed dat jou woord geen wet is, zeg!
  Niet perfekt: ik zeg NIET DOEN!
  Heldhaftig van hem zeg: nu hij weggaat, even een knuppel in het hoenderhok smijten?
  Net nu Jardim terug is???????

 9. Perfect-ik zeg DOEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *