Lone Mokkenstorm • Financieel Dagblad
Het commerciële ruimtevaartbedrijf Xcor Aerospace heeft deze week het faillissement aangevraagd. Het Amerikaanse bedrijf werkte al bijna twintig jaar aan een ontwerp voor een herbruikbaar ruimtevliegtuig, met als doel om ruimtereizen aan particulieren te kunnen bieden en wetenschappelijk onderzoek in de ruimte te faciliteren.
De eerste ruimtetoeristen hadden reeds in 2015 in het Xcor Lynx raketvliegtuig moeten stappen. De ontwikkeling van de benodigde hardware duurde echter langer dan verwacht. Dit leidde tot de nodige financiële problemen, waardoor er vorig jaar al zwaar in het personeelsbestand moest worden gesneden.
Recentelijk kwam echter de finale klap: een belangrijke crediteur eiste een lening uit de vroege jaren van Xcor op. Beide partijen waren niet in staat tot een overeenkomst te komen, en er konden geen nieuwe investeerders meer worden gevonden om het bedrijf draaiende te houden.
Nederlandse banden
Het in Californië gevestigde Xcor heeft sterke banden met Nederland. In 2014 nam het het in 2008 opgerichte Nederlandse ruimtetoerismebedrijf Space Exploration Corporation (SXC) over. SXC organiseerde vluchten voor ruimtetoeristen die met een toestel van Xcor vanaf Curaçao zouden worden uitgevoerd.
Een belangrijke partner en grootaandeelhouder van SXC was ondernemer Michiel Mol. Mol werd lid bij de raad van bestuur van Xcor, maar trad begin vorig jaar af. Als grootste aandeelhouder van Xcor heeft SXC de laatste jaren nog enkele keren financieel bijgedragen aan het bedrijf.
Lees ook: Michiel Mol stopt als bestuurder bij ruimtereisbedrijf Xcor Aerospace
Concurrentie
Ook bij andere bedrijven komt de ontwikkeling van commerciële ruimtevaart maar moeizaam op gang, stelt Ben Droste, oud-bevelhebber van de Koninklijke Luchtmacht en voorzitter van de Raad van Advies van van XCOR. ‘Bedrijven als Virgin Galactic van Richard Branson en SpaceX van Elon Musk zijn er ook nog niet,’ stelt Droste. ‘Het verschil is echter dat zij veel diepere zakken en prominente persoonlijkheden als trekkers hebben.’
Er waren al bijna 300 tickets verkocht aan toekomstige astronauten van $95.000 tot $100.000. Zij zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld door Xcor.
Bron: Financieel Dagblad
dat het nog zolang heeft geduurd is de oplossings bedrijfs voering, ik weet niet hoeveel bedrijven en personen er in zijn gelegt door deze vazalen van het sprookje ruimte reizen. maar een ding is zeker, Gerrit de Raaf heeft er in ieder geval 200 duizend nafjes aan over gehouden, dit is de opbrengst van de verdeling van de zo genaamde lening, op voorbaat warebn deze bij uitgaven aan COR al direct verdampt, ni de zakken van Gerrit de roofvogel Raaf en de meester dief, Ben Droste. Dat dit zou gebeuren kon men op de vingers na telen, alles waar Gerrit de Raaf zich mee bemoeit ( vooral op financieel gebied) gaat binnen de korts mogelijke tijd naar de kloten, de man kan niks nada elleen de boel oplichte daar is hij zeer goed in, maa ook dat heeft hij de laaste keer niet goed gedaan en zal daaromook in het gevang verdwijnen voor op dit moment 2 jeren, met eventueele verlengingen van rechtzaken die nog gaan komen, denk nu echt niet dat hij weg komt met de zaak maximus?