FD | President Centrale Bank Curaçao vervolgd voor belastingfraude

President Centrale Bank  vervolgd voor belastingfraude | Persbureau Curacao

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft besloten om de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) te dagvaarden voor belastingfraude.

Dat heeft het OM vrijdag bekend gemaakt. Bankpresident Emsley Tromp wordt vervolgd omdat hij over de periode van 2006 tot en met 2014 niet al zijn inkomsten bij de belastingdienst zou hebben opgegeven. Het nadeel voor het land Curaçao wordt geschat op ongeveer 5,5 miljoen Antilliaanse guldens (€2,8 mln). Er loopt nog onderzoek naar andere verdenkingen tegen Tromp laat het OM weten. Ook daar kan hij nog voor worden vervolgd.

Lees ook

Een portret: De korte lijntjes van koning Emsley Tromp

Machtigste man

Tromp gold lang als de machtigste man van Curaçao. Op de Antillen gaan al jaren verhalen de ronde over de manier waarop hij zichzelf en familieleden zou bevoordelen. Maar corruptieonderzoeken bij de CBCS naar beweerde misstanden liepen steeds vast. Begin 2006 startte het OM al een onderzoek, genaamd Saffier, naar aanleiding van aanhoudende berichten in de media over mogelijke financiële malversaties gepleegd door de centrale bankpresident.

In maart 2012 dook Tromp op in het strafproces tegen bankier John Deuss. het OM vroeg nadrukkelijk aandacht voor de volgens haar opmerkelijke coulance van de bankpresident voor de omstreden First Curacao Bank (FCIB) van Deuss. Tromp bleek buiten werktijd en buiten het kantoor met Deuss onder vier ogen te vergaderen. Deuss en de FCIB werden door de rechtbank veroordeeld voor bankieren zonder vergunning en het schenden van de Nederlandse meldplicht voor ongebruikelijke financiële transacties.

Vorig jaar deden justitie en politie uitgebreide doorzoekingen op een woonadres van Emsley Tromp en een zakenpartner op Curaçao in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en belastingfraude. De invallen zijn verricht door het zogeheten ‘Ondermijningsteam’. Dat is een eenheid van politie en justitie die gespecialiseerd is in het aanpakken van corruptie op de Antilliaanse bovenwereld.

Toezicht Antillen

De Nederlandsche Bank houdt toezicht op financiële instellingen in Nederland, inclusief de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba). Deze eilanden zijn namelijk sinds 2010 Nederlandse gemeenten. Curaçao en Sint-Maarten zijn zelfstandige landen en daar houdt een gedeelde centrale bank, de CBCS, toezicht. Aruba heeft ook een eigen centrale bank. Bepalend voor wie de hoofdtoezichthouder is, is waar het hoofdkantoor van een instelling staat. Aangezien op de BES-eilanden vrijwel alleen bijkantoren staan, was DNB voor het toezicht op Antilliaanse instellingen aangewezen op de CBCS. Door een wetswijziging heeft DNB nu meer bevoegdheden.

Zorgen DNB

De verdenkingen tegen Tromp hebben er voor gezorgd dat de Nederlandsche Bank (DNB) zich grote zorgen maakt over de integriteit van collega-toezichthouder CBCS. Vorig jaar meldde het FD dat DNB extra bevoegdheden heeft gevraagd en heeft gekregen om op te treden op CBCS-grondgebied, omdat het zo’n puinhoop is bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Ook commissarissen van CBCS trokken aan de bel. Zo beklaagden zij zich tijdens een rechtszaak tegen Tromp dat hij hen niet wilde vertellen hoeveel salaris hij ontving bij de centrale bank.

Tromp ontkent alle aantijgingen

Tromp reageerde vrijdag met een stellige ontkenning van alle beschuldigingen. Hij beschuldigt in een verklaring het OM van ‘onbehoorlijk, nalatig en haastig’ optreden. Tromp beroept zich op verklaringen van twee deskundigen die stellen dat er van belastingfraude geen sprake is. Ook betwist hij dat de belastingzaak in het strafrecht thuis hoort.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *