FD | Panama-verhoren vragen om vervolg

Panama-verhoren vragen om vervolg

Er zijn redenen om schouderophalend te oordelen over het onderzoek dat de Tweede Kamer de afgelopen twee weken uitvoerde naar ‘fiscale constructies’. Zo was de ondervragingscommissie eenzijdig samengesteld.

De grootste partijen in de Kamer, VVD en PVV, deden niet mee.

Ook bleek de functie van de openbare politieke verhoren van getuigen en deskundigen uit de wereld van het belastingadvies, de trustsector, de controle, opsporing en toezicht niet in de eerste plaats waarheidsvinding. Daarvoor waren de ondervragingen te fragmentarisch, te slecht voorbereid en zaten er ook vaak de verkeerde mensen tegenover de commissie.

Toch kunnen de ‘Panama-verhoren’, waarvoor de publicatie van de gelijknamige Papers mede aanleiding waren, hun nut hebben. Beroepsgroepen zoals belastingadviseurs en trustkantoren, die vergroeid zijn met het Nederlandse stelsel van belastingverdragen en het voorkomen van dubbele belasting, én hun klanten worden nog eens met de neus op het feit gedrukt dat ze in een glazen huis zitten.

Op hun beurt konden ze laten zien dat ze zich daarvan zeer bewust zijn, professioneel en integer te werk gaan en druk bezig zijn de standaarden die ze hanteren te verhogen. De verhoren bieden handvatten voor de parlementaire controle op de nakoming van de beloofde beterschap. En voor het achter de broek zitten van Belastingdienst en De Nederlandsche Bank in hun opsporings- en toezichtstaken.

De politieke en publicitaire schijnwerper, de wettelijke plicht om te verschijnen en ‘de waarheid en niets dan de waarheid’ te vertellen, maken van de mini-enquête die voor het eerst werd gehouden, een verrijking van parlementaire instrumentarium. Maar dan kan het niet bij een verslag van de verhoren en getuigenissen blijven.

Het belastingstelsel is een wirwar van tarieven, regels en uitzonderingen daarop, resulterend in een optelsom van soms bizarre ontwijkingsmogelijkheden. Een deel is onvermijdelijk. Maar te vaak is het vestigingsklimaat een alibi voor expliciete of impliciete fiscale subsidies aan degenen die daarin hun weg weten of kopen.

Alle belastingbetalers zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan anderen. Dat is in een democratie onaanvaardbaar en een extra aansporing om het stelsel in de komende kabinetsperiode eenvoudiger, rechtvaardiger en transparanter te maken.

Bron: Financieel Dagblad

13 Reacties op “FD | Panama-verhoren vragen om vervolg

 1. Drechi pa bo hondje jij hout van schreeuwen als een ouwe wijf hahahaaaaaaaaaa

 2. Drechi pa bosnan Tur

  Waar Keta…… Please enlighten me…..
  I will repeat this: I have NEVER, ever said ANYTHING about the whole gas thing!!
  YOU however were the very first one to sy that the gas was running out.

  IF YOU CAN POINT ME TO WHERE I SAY SOMETHING, ANYTHING AT ALL ABOUT THIS WHOLE VENEZUELAN GAS THING, I WILL NEVER EVER BOTHER YOU AGAIN ABOUT ANYTHING AT ALL…..

  I DARE YOU KETA!!!! IN FACT, I DOUBLE DARE YOU!!!!!!!!!!

  IF YOU HAVE ANY DIGNITY LEFT IN YOU, PLEASE POINT ME IN THE RIGHT DIRECTION. THIS IS YOUR CHANCE, YOU STUPID RUNT!

  (Drechi, je capslock staat weer aan. Even er op drukken.)

 3. Drechi pa bo kijk naar jouw domme opmerkingen als Peter Pendeuw en Eric Lapdance als Lastiwz hahahahaaaaaaaaaaa.

  https://knipselkrant-curacao.com//nu-luchtvaartmaatschappij-weigert-vervoer-traangas-naar-venezuela/

 4. Drechi pa bosnan Tur

  Keta, het woord is Micro……. Neen! Zelf opzoeken!!!!!!! Dan leer je tenminste nog iets. Heel moeizaam, maar toch!!! Als je er niet uitkomt zal ik Max mijn hond vragen je er in bij te staan. Hij is daar goed in.
  Met je hoog IQ is zoiets lulligs opzoeken, eigenlijk een onderbreking van je heel diepgaande overpeinzingen.
  Kijk Keta,..
  Je komt niet zomaar tot zulk een omnipotente schaterlach…..”Whuahahuauauhahahahahuauauaua” De implicaties van die lach zijn heel ingrijpend voor de hele mensheid. Je zal er jaren over gedaan hebben, he?

 5. Enri is een bewuste verdraaiing van het Franse woord ‘rien’.

  Even googlen, Enri.

 6. LaStiwz Jij bent degene die zo slap zat te lullen. Jij schrijft het zelf “Boycotten is iets verzaken, iets niet doen”

  En dat doen jullie met respect. Maar ja hoe kan iemand met zo’n klein stelletje hersenen als die van jouw dat begrijpen?

  Volgens mij hebben jullie trollen Zica of zo, hahahahaaaaaaaaaaaaaaa.

  Op gebied van intelligentie staat jullie ver achter mij. Als ik iets schrijft is het voor intelligente mensen en niet voor jullie. Mensen in coma zijn slimmer dan jullie trollen allemaal tezamen.

 7. @Enri:
  “…Ze zijn bezig om deze forum te boycotten met hun scheldkanonnades….”

  Boycotten is iets verzaken, iets niet doen.
  Daar kan ik Peter P, EricLapas, DpbT en mijzelf niet van betichten.

  Ik heb je al een keer het advies gegeven om datgene wat je typt enkele minuten te laten liggen, nog een keer te lezen en dan te besluiten of je het plaatst.

  Als je die raad niet wil opvolgen, soit, loop dan echter niet te klagen dat je hier als forumgek door het leven gaat.

  Ik zat gisteren nog bij een snek waar er ook eentje zo slap zat te lullen.
  Ik zei tegen hem: “E sua, bo ta un Enri.”

  Hij wist meteen wat ik bedoelde.

 8. Mensen als Drechi pe, Eric Lapdance, Lastiwz, Mano, Peter P, hebben geen toegevoegde waarde aan deze forum. Mijn hond is slimmer dan ze allemaal en hebt ook een beter manier.

  Ze zijn bezig om deze forum te boycotten met hun scheldkanonnades.

 9. ‘Steken ‘

 10. Daar heeft Miep volkomen gelijk in, ook de NL regering moet de hand in eigen boezem Steven en vooral van Raak en Bosman.

 11. @Miep: kun jij niet met Enri trouwen. Kun je maandag, dinsdag, woensdag donderdag zaterdag en zondag ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds samen een potje dom gaan lullen.

  Vrijdag kan niet wat dan zit hij in de buurt van het vliegveld.

 12. Het word hoog tijd dat het bedrijfsleven van Nederland zich eens samen spand en de regering voor de rechter brengt voor alle oneerlijke concurentie die zei zelf toelaten van buitenlandse bedrijven tegen de lokale bedrijven in-totaal schoftig voor persoonlijk gewin-maar he daar durft niemand aan?
  Volgens mij is het nogaltijd zo dat ook de regering niet boven de wet staat-doch zeizelf zonder medeweten van de bevolking maken veel achterdeur toezeggingen ten nadelen van diezelfde eigen bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *