26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 04:19

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAlgemeen nieuwsFD | Oud-directeur omstreden Girobank aangehouden op Curaçao

FD | Oud-directeur omstreden Girobank aangehouden op Curaçao

Vasco van der Boon Gerben van der Marel | Financieel Dagblad

Oud-directeur omstreden Girobank aangehouden op Curaçao
Oud-directeur omstreden Girobank aangehouden op Curaçao

Voormalig directeur Eric Garcia van de Girobank op de Antillen is woensdagmiddag lokale tijd in opdracht van het Openbaar Ministerie aangehouden op het vliegveld Hato in Curaçao.

Dit bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie op Curaçao tegenover Het Financieele Dagblad.

De 75-jarige Garcia is gearresteerd door het Recherche Samenwerkings Team (RST). Het OM verdenkt Garcia ervan ‘dat hij meer dan $ 10 mln heeft verduisterd bij de afwikkeling van een faillissement waarbij hij als één van de curatoren betrokken was’. Het vermoeden van het OM is dat Garcia hierbij gebruik maakte van vervalste documenten.

Huiszoekingen

Na de aanhouding van Garcia hebben onder leiding van de rechter-commissaris twee huiszoekingen plaatsgevonden. Dit gebeurde in de woning en het kantoor van de voormalig bankdirecteur, op het landgoed Groot Davelaar op Curaçao. Bij de huiszoekingen zijn onder andere documenten in beslag genomen, meldt het OM.

Garcia is in verzekerde bewaring gesteld. Hij zat donderdag nog vast. Het OM meldt dat hij waarschijnlijk vrijdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal de rechtmatigheid van zijn aanhouding en inverzekeringstelling toetsen. Het RST zet ondertussen het onderzoek naar de vermoede faillissementsfraude voort. Het OM kon donderdag niet zeggen om welk bankroet het gaat, waarbij Garcia zou hebben gefraudeerd

Huisbankier

Zowel Garcia als de Girobank kwamen afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak. Girobank is een van de grootste financiële instellingen op de Antillen, en de huisbankier van de overheid van Curaçao. De bank staat sinds december 2013 onder curatele van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Garcia moest na deze ingreep van de CBCS het veld ruimen als hoogste bestuurder van de Girobank. De CBCS plaatste twee bewindvoerders bij de Girobank: voormalig minister van financiën Ersilia de Lannooy en Gregory Damoen. De Lannooy is een nicht van CBCS-president Emsley Tromp.

‘Wanbestuur’

CBCS-directeur Jerrald Hasselmeyer verklaarde onlangs tegenover Het Financieele Dagbad dat de CBCS vanwege ‘de gevolgen van wanbestuur binnen de Girobank, en in het belang van de gezamenlijke schuldeisers’ tot de instelling van de noodregeling bij de Girobank moest overgaan.

Hasselmeyer: ‘Bij de handelingen die de CBCS heeft verricht in het kader van de machtiging die zij uit hoofde van de noodregeling heeft gekregen, heeft de CBCS kennis gekregen van feiten welke aanleiding vormde voor de CBCS om bij het OM tegen het voormalige bestuur van de Girobank verschillende aangiftes voor vermeende strafbare feiten te doen.’ Een van die aangiftes van de CBCS was gericht tegen Eric Garcia.

Ennia

CBCS-president Tromp wees de weggestuurde Girobank-directie ook aan als beweerde bron van de recente onthulling door Het Financieele Dagblad van een geheim rapport van de Nederlandsche Bank (DNB) over het uithollen van de grootste Antilliaanse verzekeraar, Ennia. Dat gebeurde volgens DNB onder de ogen van toezichthouder CBCS.

Op de inhoud van dat DNB-rapport ging de CBCS niet in. De CBCS suggereerde dat de DNB-kritiek deel uitmaakte van een campagne van oud-Girobank-bestuurders om de CBCS onder druk te zetten.

Beveiligingscontract

Een commissie onder leiding van huidig voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, Paul Rosenmöller, rapporteerde in 2011 over de bestuurlijke chaos bij de CBCS dat toenmalig minister van financiën George Jamaloodin van Curaçao na de gunning van het huisbankierschap van de overheid aan Girobank voor zijn beveiligingsbedrijf Speedy Security een uitgebreid beveiligingscontract voor Girobank eiste. Jamaloodin zat in de regering van de inmiddels tot cel veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte.

Bron: Financieel Dagblad

13 reacties

 1. Nee Johnny, 30,000 per maand is geen schande omdat Girobank een prive bedrijf is. Dat mag zijn directeur van mij 300,000 per maand betalen. Als je het als klant daar niet mee eens bent ga je naar de MCB.

  Dat Philip Martis van SVB 30,000 per maand verdient is wel erg. Daar zijn we verzekerd en krijgen we ons pensioen, en SVB kunnen wij niet inruilen voor een andere organisatie als we het daar niet mee eens zijn. Er wordt met zijn belachelijke salaris nu gigantisch gemeenschapsgeld over de balk gegooid. En Martis dan maar huilen in de media over de tekorten van de SVB!

  Ik heb Garcia overigens nooit met 1 vrouw gezien, wel met meerdere jonge meiden die zijn kleindochters hadden kunnen zijn. Ook wat dat betreft is Garcia een eng mannetje.

 2. @Datu, het is algemeen belenkd, dat Sulvaran ook een “zachte” lening van Garcia kreeg. Toendertijd zat Sulvaran nog in PAR, dus 1 + 1 = 2.

  Als je een beetje je logica durft te gebruiken, dan constateer je dat alles ook niet zo kosher ging tijdens de PAR-regime.

  Het is onmogelijk dat dit na de 10-10-10 is begonnen, maar ik denk dat men bang is om toe te geven dat er toen ook sprake was van corrupte politici en bestuurders.

  P.S. ik ben GEEN schotte-aanhanger, en tot mijn dood zal ik dat ook niet zijn!!

 3. @ Harrie. 30.000 per maand? Wat een schande!! Op andermans ruggen veel geld verdienen, geld wegsluizen om daarna uiteindelijk de financiele sector en je land in diskrediet te brengen. Wist zijn vrouw van niks? Die kon hem even in het oor fluisteren dat het te mooi was om waar te zijn.

 4. Als je zoveel jat kun je onmogelijk al dat geld in huis bewaren. Dat verklaart zijn vele huizen, dure auto’s en dure kleding. Zou hij ook huizen in Nederland hebben?

 5. Hebben vorige regeringen niets gemerkt, of lieten ze deze praktijken toe?
  De man en zijn vrienden leken wel onschendbaar. Hoe zou dat, toch komen?

 6. Eric Garcia trok al 15 jaar een ongetwijfeld riant pensioen en was financieel dik binnen, dus ik denk dat het zijn ongezonde jaloezie en naijver was om Capriles van MCB in alles te evenaren die tot zijn hebzucht leidde.

  Stephen Capella heeft echter nog een halve carriere voor de boeg die hij nu zijn buik kan schrijven. CPA titel kwijt, villa op Zuurzak en Audi in de openbare verkoop.

  Hij kan straks alleen nog bij de MFK terecht. Jamaloodin heeft vast nog wel een paar security guards nodig.

  Zijn Speedy Security heeft Girobank als klant, dus kan Capella daar ‘s nachts wacht lopen. Doet hij eindelijk wat hij toen hij er 30,000 gulden voor in de maand betaald kreeg niet deed: de bank bewaken.

 7. Re gek voor woorden dat je op je ouwe dag nog in de cel moet zitten, hoe stupid moet je hiervoor zijn.
  De groene flappen hebben hun uitwerking gemist, mwhaaahhh

 8. Eric Garcia en Stephen Capella, bedankt voor het in diskrediet brengen van onze hele financiele sector in Nederland.

  Hoop dat jullie allebei lang in Bon Futuro over jullie gigantisch graai gedrag kunnen nadenken.

  We zien jullie BMW en Audi wel in de Viavia.

 9. De contacten van de betrokken politici met de georganiseerde misdaad lijken nogal opvallend. De vraag is waarom de gepokte en gemazzelde advocaten Sulvaran & Peterson Schotte c.s. niet meer willen verdedigen. Hoogst merkwaardig. Moet gebeuren door een hoogwaardige Nederlandse collega á la Spong. Ditmaal de strafrechtdeskundigen Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger. Lokaal bijgestaan door collega Marije Vaders. Waarom? In hoofdzaak macamba raads-lieden terwijl Curaçao met Schotte in de leiding onafhankelijk wil worden. Akelig koloniaal toch. Hoe kunnen zij Schotte c.s. brandschoon presenteren? Dat zal het nodige vuurwerk opleveren, of het gaat uit als een nachtkaars. Nog één brandende vraag. Wie betaalt de gepeperde rekening van al die first class raadslieden. Juist geraden. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties