FD | Met miljoenenboetes kan Deutsche Bank hoofdpijndossier sluiten

Gerben van der Marel | Financieel Dagblad

Een voormalige dochteronderneming van Deutsche Bank, Regula Limited op de Maagdeneilanden, speelde een belangrijke rol met ongeveer 900 klanten.

Deutsche Bank is een boete van €5 mln opgelegd wegens zwak toezicht op mogelijke onregelmatigheden. Daarnaast moet de bank €10 mln betalen als sanctie voor investeringen in de compliance die de bank onterecht had uitgespaard. Dat heeft de bank vrijdag bekend gemaakt.

De kwestie vloeit voort uit de Panama Papers die onthullingen brachten over belastingparadijzen en de dubieuze rol van financiële instellingen.

Het goede nieuws voor de bank is dat in het strafrechtelijk onderzoek geen strafbare gedragingen van (voormalige) medewerkers is vastgesteld. Dat is een hoofdpijndossier minder voor Deutsche Bank dat mede door de nasleep uit een reeks van malversaties uit het verleden en de grote financiële uitdagingen moeite heeft de weg omhoog terug te vinden.

De verdenking van het Openbaar Ministerie dat twee bankmedewerkers medeplichtig waren aan belastingontduiking en het witwassen van geld is ingetrokken. In november 2018 deed justitie nog invallen bij op het hoofdkantoor en enkele bijgebouwen in Frankfurt wegens de kwestie. De beurskoers van Deutsche Bank kwam daardoor extra onder druk.

Geen crimineel wangedrag

‘Met de afsluiting van deze procedure is het duidelijk dat de aanklagers na de inval geen gevallen van crimineel wangedrag van medewerkers van de Deutsche Bank hebben gevonden’, stelt de bank in een verklaring.

Deutsche Bank onderstreepte destijds volledig mee te werken. Toen werd gezegd dat het zelf geen verdachte was in het onderzoek. Toch worden de bank nu miljoenenboetes opgelegd wegens de rammelende compliance.

‘Het klopt dat de bank in het verleden zwakke plekken had in haar controles’, stelt de woordvoerder van de bank nu. ‘We hebben deze zwakke punten geïdentificeerd en we hebben ze op een gedisciplineerde manier aangepakt.’

Modernisering

Deutsche Bank stelt het aantal werknemers in haar eenheid voor de bestrijding van financiële criminaliteit verdrievoudigd te hebben. De bank heeft sinds 2016 naar eigen zeggen €700 mln geïnvesteerd in de modernisering van haar compliance.

Een internationaal journalistencollectief bracht via de Panama Papers de opgetuigde dubieuze internationale belastingconstructies en de twijfelachtige rol van financieel dienstverleners in de openbaarheid.

Maagdeneilanden

Een voormalige dochteronderneming van Deutsche Bank, Regula Limited op de Maagdeneilanden, speelde een belangrijke rol met ongeveer 900 klanten. Deutsche Bank onderstreepte vrijdag nog eens dat de bank deze dochter van de hand gedaan in 2018.

Justitie in Duitsland heeft ook nog een omvangrijk onderzoek lopen naar belastingontduiking, via dividendstrippen. In die zaak deed het Duitse Openbaar Ministerie in november nog invallen bij onder andere ABN Amro, als rechtsopvolger van Fortis, op het kantoor in Frankfurt.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *