32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 15:03

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Kabinet pakt brievenbusfirma’s aan

De Amsterdamse Zuidas. ‘Alleen bedrijven die banen meebrengen worden hier nog met open armen ontvangen’, zegt staatssecretaris Snel | Berlinda van Dam/HH

Het kabinet heeft vrijdag een plan van aanpak van staatssecretaris Menno Snel goedgekeurd om belastingontwijking via Nederland met een hele reeks maatregelen te beperken. Snel zegt daarbij op een aantal punten verder te gaan dan nodig is volgens de internationale afspraken die erover in de Oeso en de EU zijn gemaakt.

‘We gaan serieus werk maken van de aanpak van brievenbusfirma’s’, zei Snel na afloop van de ministerraad. ‘Alleen bedrijven die banen meebrengen worden hier nog met open armen ontvangen’, zegt de D66’er. Bedrijven die hier alleen komen om geld weg te sluizen en belasting te ontwijken zijn niet langer welkom.

 ‘Alleen bedrijven die banen meebrengen worden hier nog met open armen ontvangen’, zegt staatssecretaris Snel.`

Bronbelastingen

Snel geeft onder andere uitvoering aan de maatregelen die daarvoor in het regeerakkoord zijn opgenomen, zoals een bronbelasting op dividend, rente en royalty’s die naar landen vloeien zonder, of met een hele lage, winstbelasting. Ook bij misbruik van belastingregels kan bronbelasting worden opgelegd. Die op dividend wordt volgens plan in 2020 van kracht, de andere bronbelastingen volgen een jaar later.

- Advertentie -

Zoals in het regeerakkoord aangekondigd gaat Snel de aftrekbaarheid van rente verder beperken dan volgens de EU-afspraken strikt noodzakelijk is. Zo wordt het minimumbedrag dat sowieso aan rente mag worden afgetrokken geen €3 mln maar €1 mln. Ook worden bestaande leningen niet ontzien.

Notarissen en belastingadviseurs

In het kader van grotere transparantie wordt in EU-verband ook gewerkt aan een verplichting voor belastingadviseurs, advocaten en notarissen om ‘agressieve’ ontwijkingsstructuren uit eigen beweging te onthullen. Snel verwacht dat daarover nog dit halfjaar overeenstemming wordt bereikt.

Doel is uiteindelijk om doorstroomconstructies te ontmoedigen, waarmee via Nederland een grote stroom van naar schatting bijna €100 mrd aan dividend, royalty’s en rente grotendeels onbelast naar belastingparadijzen verdwijnt. De bewindsman verwacht dat de aanpak impact zal hebben ‘op de omvang van de juridische, financiële en adviessectoren die zich met de doorstroompraktijk bezighouden’.

Lees meer over de aanpak belastingontwijking en belastingontduiking (pdf)

Fiscaal vriendelijk

Universitair hoofddocent belastingrecht Jan Vleggeert van de Universiteit Leiden vraagt zich in een eerste reactie op de plannen van Snel bij welk statutair belastingtarief bronbelasting wordt geheven. Hij wijst er op dat het effectieve tarief meer zegt over de belastingdruk dan het nominale tarief waarvoor Snel kiest.

- Advertisement -

Vleggeert stelt verder dat in het buitenland gevestigde concernfinancieringsmaatschappijen niet door de maatregelen worden geraakt als zij enige omvang hebben. Deze week kwam naar buiten dat de Belastingdienst deze interne banken van multinationals tot en met 2016 fiscaal zeer vriendelijk heeft behandeld.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. @ Renee van Aller,

  Ook in dit betoog wordt weer de standaard fout gemaakt. Wettelijk toegestane ontwijking is geen ontduiking van de belasting.
  Het is pas ontduiking wanneer wetten worden overtreden. Nederland heeft echter decennialang verdragen afgesloten en voorwaarden geschapen waardoor multinationals zeer weinig belasting hoefde te betalen. Dit was voltrekt legaal en geaccordeerd door de belastingdients middels rulings.

  Nu de EU van mening is dat Nederland dit niet langer mag doen moeten deze wegen worden afgesloten oftewel de regelgeving moet worden aangepast.
  Het gevolg zal dan vrij snel duidelijk worden. Al de multinationals zullen gaan verdwijnen uit Nederland, waardoor de inkomsten van Nederland weer verder omlaag zullen gaan (naast de gasopbrengsten die gaan verdwijnen) en Nederland uiteindelijk fors zal moeten gaan bezuinigen.
  Het ligt ook in de lijn der verwachting dat er dan zeer veel banen aan de Zuid-as zullen gaan verdwijnen, kantoorpanden leeg komen te staan.

  Dus of dit nu wel zo’n goed idee is vraag ik me af.
  Beter zou men kunnen gaan denken over een kleine belastingverhoging, welke nog enig voordeel voor de multinationals zal opleveren. Zo niet, dan spoelt men het kind met het badwater door het afvoerputje.

 2. Iemand die dit artikel geloofd is gewoon weer bedrogen en verdoofd door de Nederlandse Regering–altijd vinden de goudzoekers er wel een Regerings goedgekeurde omweg–Nederland is het land van Manupulatiues–Het is onmogenlijk om eerlijk rijk te worden met de duizenden regelgevingen wereld wijd.
  Leef in een wereld zonder controle om je persoonlijke gegevens= tegenwoordig-gewoon je CASH geld behouden–als dit eenmaal verdwenen is ben je de slaaf van de grootmachten–blijf onder de radar en betaal met cash.
  Makkelijk he die kaart-ja voor de regeringen en grootmachten die je ongemerkt totaal in hun macht hebben en elke stap die je doet volgen.
  Word wakker wereld–je word gebruikt en misbruikt–de grootmachten blijven bepalen hoelang je op deze wereld mag zijn en wat het je kost.

 3. Voor de grote internationale bedrijven zal een aangepaste oplossing worden gevonden. De offshoresector en het ontduiken feitelijk afsluiten zal er niet inzitten. De dividendbelasting weer invoeren, gaat niet gebeuren (Trump en Brexit). De offshoresector op de Caribische eilanden en de Zuidas brodeloos maken? Lijkt ons niet. Het plan van de staatssecretaris klinkt indrukwekkend. Maar er zijn gaten te vinden. Nederland heeft ontduiking en ontwijking decennia mogelijk gemaakt. In het kader van de rechtszekerheid, kan het niet zomaar worden afgeschaft. Even deskundig bestuderen op de Zuidas en op de eilanden en ontduiking en ontwijking kunnen ongehinderd verder. Het lobbyen is al druk aan de gang. De geruststellende woorden lijken op cosmetische aanpassing. Alleen die bedrijven die ontduiken via landen op een zwarte lijst of naar landen met een laag belastingtarief worden aangepakt. Hoe ziet die lijst eruit? Na decennia in de watten te zijn gelegd, opeens handhaven, kan niet zomaar. Dus er valt nog genoeg te ontduiken. Want wat is een laag belastingtarief? De bronbelasting zal meevallen. Internationaal staat er meer druk op Nederland. Mede door het arrest van het Europese Hof van 22 februari 2018 in de gevoegde zaken C 398/16 en C 399/16. Het gaat om twee verzoeken om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 267 VWEU, ingediend door de Hoge Raad der Nederlanden bij arresten van 8 juli 2016. Ingekomen bij het Hof op 18 juli 2016, in de procedures X BV (C 398/16), X NV (C 399/16) tegen de Staatssecretaris van Financiën. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -