28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Google liet in 2017 bijna €20 mrd aan royalty’s door Nederland stromen

HomeMediaFD | Google liet in 2017 bijna €20 mrd aan royalty's door...

Jan Braaksma | Financieel Dagblad

Friso Spoelstra / Hollandse Hoogte

Google heeft in 2017 €19,9 mrd via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer €4 mrd meer dan het internetbedrijf een jaar eerder door de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen.

De bedragen komen uit de jaarrekening van Google Netherlands Holdings, die het Amerikaanse internetbedrijf vlak voor de jaarwisseling heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Google gebruikt de Nederlandse holding zonder werknemers sinds 2004 om royalty’s, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google, naar Google Ireland Holdings Unlimited te verplaatsen. Deze vennootschap houdt deze merkrechten voor Google buiten de VS.

Buitenlandse inkomsten

Google Ireland Holdings Unlimited is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit belastingparadijs Bermuda. Daar is het bedrijf ook belastingplichtig, ware het niet dat Bermuda geen vennootschapsbelasting heft.

Driekwart van de royalty’s is afkomstig van een andere Ierse Google-vennootschap, Google Ireland Limited. Deze int advertentiegelden die het technologiebedrijf buiten de VS heeft gegenereerd. Het resterende bedrag van bijna €5 mrd komt van het in Singapore gevestigde Google Asia Pacific, dat een vergelijkbare rol heeft.

Legaal, maar omstreden

Vanwege het gebruik van twee Ierse en een Nederlandse vennootschap staat de belastingtruc ook bekend als de ‘Double Irish’ met een ‘Dutch sandwich’. De methode is legaal, maar omstreden. Sinds de Ieren onder internationale druk in 2015 hun wetgeving hebben aangepast is het niet meer mogelijk de ‘Double Irish’ op te zetten. Bedrijven die de constructie al hadden mogen deze tot 2020 blijven gebruiken.

Amerikaanse bedrijven hebben dankzij de Nederlands-Ierse route miljarden euro’s in het buitenland gestald. Onder de vorige Amerikaanse belastingwet moesten zij hierover pas belasting betalen als zij dit geld naar de VS zouden halen. Zolang het geld in het buitenland bleef, was het onbelast.

Eenmalige belasting

Aan deze situatie is sinds december 2017 een eind gekomen. Toen tekende president Donald Trump een nieuwe belastingwet, die buitenlandse winsten ook belast als zij buiten de VS worden gehouden. Ook worden opgepotte overzeese winsten eenmalig belast, tegen een tarief van 15,5% op cash en 8% op minder liquide bezittingen, zoals obligaties.

Daarmee is de belastingaanslag een stuk lager dan wanneer Amerikaanse bedrijven de winsten direct naar de VS hadden verscheept. Daar hadden zij destijds 35% belasting over moeten betalen.

Eind 2017 had Google $62,8 mrd (€55 mrd) in het buitenland gestald. Door de nieuwe belastingwet moest het internetbedrijf hierop $10,2 mrd (€8,9 mrd) aan belasting betalen. Sinds begin dit jaar geeft Google-moeder Alphabet niet meer vrij hoeveel vermogen zij in het buitenland heeft ondergebracht.

Miljoenen in Nederland

Bijna alle royalty’s die Googles Nederlandse vennootschap binnenkrijgt, stromen direct door naar het Iers-Bermudaanse moederbedrijf. Slechts een klein deel blijft in Amsterdam.

Vorig jaar draaide Google Netherlands Holdings een bruto bedrijfsresultaat van €13,6 mln. Daarover incasseerde de Nederlandse fiscus €3,4 mln aan vennootschapsbelasting.

Europese belasting

Dat internetbedrijven als Google en Facebook weinig belasting betalen in Europa is Brussel een doorn in het oog. De Europese Commissie wil een internetbelasting, maar over de invulling kunnen de Europese lidstaten het niet eens worden.

Een aantal landen verzet zich tegen een internettaks. Nederland wil er wel over praten, maar ziet meer in een digitale belasting in Oeso-verband. Dan doen ook landen als de VS en Japan mee. EU-lidstaten hebben vetorecht over belastingzaken.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties